Quiz about Classic Country Songs By Female Singers  Part 1
Quiz about Classic Country Songs By Female Singers  Part 1

Classic Country Songs By Female Singers - Part 1 Quiz


I have chosen ten songs by female singers. All are within the top ten, some number ones ... enjoy!

A multiple-choice quiz by annanne. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music
  8. »
  9. Classic Country

Author
annanne
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,612
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
490
Last 3 plays: Guest 174 (3/10), kinkyfriedman (7/10), Guest 66 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A "picture" is worth a thousand words, so she "had it blown up life size".

Do you remember the one word song title (by a singer who also goes by one name)?

Answer: (begins with S)
2. Below is the chorus from a 1988 number one hit. Which is the correct song title from the choices below?

"I'll always come back, baby to you
I'll always run back, straight to you
I'll never get too far away from you
I'll never get too lost that I can't be found
And I'm never gonna swim too far out I might drown
And I'll always come back, come back baby to you"
Hint

Come Back Baby
Always Come Back To You
Come Back To You
I'll Always Come Back

3. Which of the following ladies sang this 1985 number one country hit?

"My heart just can't wait
I can't think straight
I want to be with you all the time
You make me want you
You make me want to make you mine"
Hint

Lacy J. Dalton
Judy Rodman
Juice Newton
K.D. Lang

4. Roseanne Cash sang these words in which one of her following number one hits?

"Just when I think that I can make it without you
You come round and say you want me now
You tell me don't leave and I want to believe you
Why can't you see just how much I need you"
Hint

Never Be You
I Don't Know Why You Don't Want Me
If You Change Your Mind
Blue Moon With Heartache

5. Of the below sets of words, which complete the ending to this chorus?

"Somebody's gonna give you a lesson in hurtin'
Somebody's gonna leave you with your fire burnin'
With no way to put it out
Baby, there ain't no doubt
You're a _______________________"
Hint

heart-breaking man
cold-hearted man
fool-hearted man
two-timing man

6. In Lacy J. Dalton's "16th Avenue", the specific city is not part of the lyrics, but do you know what city she is referring to? Hint

Austin
New York City
Memphis
Nashville

7. The word Crystal Gayle uses to complete this line is which of the following?

"And I...
See it in your eyes,_______
Each time we meet...
And I...
Sense somethin' movin'
Underneath our feet"
Hint

baby
sugar
babe
honey

8. "But whatever you do be wise enough, not to fall in love"

Janie Fricke is offering a little woman to woman advice in which of the songs listed below?
Hint

You Don't Know Love
She's Single Again
He's A Heartache
You're Heart's Not In It

9. The four lines below appear in this number one song, but which is the correct NEXT line that begins the chorus?

"She lies alone in the dark
And stares at the lighted dial
She gets into the music
And out of this world for a while
_________________________________"
Hint

She's found an escape
She's got a radio heart
She gets lost in a steel guitar
She loves the songs they play

10. From 1987, which of the following country ladies covered the 1967 Bob Dylan song "I'll Be Your Baby Tonight"?
Hint

Lynn Anderson
K.T. Oslin
Judy Rodman
Juice Newton


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A "picture" is worth a thousand words, so she "had it blown up life size". Do you remember the one word song title (by a singer who also goes by one name)?

Answer: Snapshot

"When he walks in tonight
It'll be his surprise
I had it blown up life size
Not quite as foolish as you thought I'd be
I took everything including the snapshot"

Sylvia's "Snapshot" hit the country charts at number five in 1983, still one of her most recognized songs.

1982 - Female Vocalist of the Year by the Academy of Country Music
1983 - Billboard's Number One Country Female Artist
2. Below is the chorus from a 1988 number one hit. Which is the correct song title from the choices below? "I'll always come back, baby to you I'll always run back, straight to you I'll never get too far away from you I'll never get too lost that I can't be found And I'm never gonna swim too far out I might drown And I'll always come back, come back baby to you"

Answer: I'll Always Come Back

Number one in 1988 for K.T. (Toinette) Oslin, "I'll Always Come Back".

Born May 1942 in Arkansas, Oslin underwent by-pass surgery in 1995. Retired from road touring, she resides in Nashville, TN.
3. Which of the following ladies sang this 1985 number one country hit? "My heart just can't wait I can't think straight I want to be with you all the time You make me want you You make me want to make you mine"

Answer: Juice Newton

This song is from her fifth studio album, "Old Flame".

Singer, songwriter, guitarist Juice Newton, is from Lakehurst, New Jersy (1952). From her 38 singles released, six charted number one.
4. Roseanne Cash sang these words in which one of her following number one hits? "Just when I think that I can make it without you You come round and say you want me now You tell me don't leave and I want to believe you Why can't you see just how much I need you"

Answer: I Don't Know Why You Don't Want Me

From her fifth studio album "Rhythm & Romance", this 1985 number one song won her a Grammy that year for Best Female Country Performance. It was composed by Cash and Rodney Crowell, her husband at the time.
5. Of the below sets of words, which complete the ending to this chorus? "Somebody's gonna give you a lesson in hurtin' Somebody's gonna leave you with your fire burnin' With no way to put it out Baby, there ain't no doubt You're a _______________________"

Answer: fool-hearted man

This 1980 song, "A Lesson in Leavin" was Dottie West's first number one solo hit, from her 23rd studio album "Special Delivery".

The oldest of ten, Dorothy Marie Marsh born October 1932 in McMinnville, TN, died September 1991 from internal injuries sustained five days earlier in a car accident; she was on her way to perform at the Grand Ole Opry.

Highway 56 in McMinnville has been named in her honor, Dottie West Memorial Highway.
6. In Lacy J. Dalton's "16th Avenue", the specific city is not part of the lyrics, but do you know what city she is referring to?

Answer: Nashville

"With a million dollar spirit
And an old flattop guitar
They drive to town with all they own
In a hundred dollar car"

"'Cause one time someone told them
About a friend of a friend they knew
Who owns, you know, a studio
On 16th Avenue"

From 1982, this song had a number seven spot on the country charts, from her fifth studio album "16th Avenue".

This song reflects on the countless number of singers, musicians, etc., pursuing a dream in Nashville, that only a few will be fortunate enough to realize.
7. The word Crystal Gayle uses to complete this line is which of the following? "And I... See it in your eyes,_______ Each time we meet... And I... Sense somethin' movin' Underneath our feet"

Answer: baby

From 1983, the song "Our Love Is On The Faultline", went to number one for Gayle, from her "True Love" album.

In 2008, Gayle was inducted into the Kentucky Music Hall of Fame and in 2009, she was given a star on the Hollywood Walk of Fame, near the star of her sister, Loretta Lynn.
8. "But whatever you do be wise enough, not to fall in love" Janie Fricke is offering a little woman to woman advice in which of the songs listed below?

Answer: He's A Heartache

"But whatever you do be wise enough
Not to fall in love"

"Cause he's a heartache
Lookin' for a place to happen
Lookin' for a little action
Livin' for the moment not for lovin'"

"He's a heartache
Lookin' for a place to happen
Temporary satisfaction
If you try to hold on he's gone"

This song, her third number one, claimed a number one spot on the country charts in 1983, from her "It Ain't Easy" album.

Among her several awards, she was voted:
Female Vocalist of the Year (1982 & 1983) - Country Music Association
Top Female Vocalist (1983) - Academy of Country Music
9. The four lines below appear in this number one song, but which is the correct NEXT line that begins the chorus? "She lies alone in the dark And stares at the lighted dial She gets into the music And out of this world for a while _________________________________"

Answer: She's got a radio heart

"Radio Heart" from 1985, Charly McClain's second number one hit as a solo artist, spent fourteen weeks on the country chart (one week at number one).
10. From 1987, which of the following country ladies covered the 1967 Bob Dylan song "I'll Be Your Baby Tonight"?

Answer: Judy Rodman

"Close your eyes, close the door,
You don't have to worry any more
I'll be your baby tonight"

"Shut the light, shut the shade,
You don't have to be afraid
I'll be your baby tonight"

This was a number five song for Judy Rodman, from her second studio album "A Place Called Love".

She was awarded Top New Female Vocalist in 1985 from the Academy of Country Music.
Source: Author annanne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 174: 3/10
Jan 18 2023 : kinkyfriedman: 7/10
Jan 01 2023 : Guest 66: 3/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us