Quiz about Classic Country
Quiz about Classic Country

Test yourself! Take this Classic Country Quiz | Country Music


This quiz tests your basic knowledge of classic country music.

A multiple-choice quiz by knope. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music
  8. »
  9. Classic Country

Author
knope
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
345,878
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
679
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (4/10), Guest 70 (6/10), Guest 174 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In 1952, she was the first woman to hit number one on the country music chart with her single "It Wasn't God Who Made Honky Tonk Angels." Hint

Dolly Parton
Donna Fargo
Patsy Cline
Kitty Wells

2. She often sings about her modest upbringing in Tennessee, where she was one of 12 children living with her parents in a one-room cabin. Hint

Tammy Wynette
Dolly Parton
Tanya Tucker
Sammi Smith

3. The Grand Ole Opry is a giant country music venue located in which city? Hint

Jackson, Mississippi
Memphis, Tennessee
Nashville, Tennessee
Athens, Georgia

4. This early American country singer combined a 12-bar blues format with his signature yodel. Because of this, he was known as the "blue yodeler". Hint

Jimmie Rodgers
Merle Haggard
Cliff Carlisle
John Carson

5. Country singers Buck Owens and Roy Clark co-hosted this variety show that aired from 1969 to 1992. Hint

ABC Barn Dance
Hee Haw
Opryland USA
Talen Varieties

6. The lyrics to this Merle Haggard song go, "I turned 21 in prison doin' life without parole." Hint

Silver Wings
Mama Tried
Folsom Prison Blues
San Quentin

7. In 1950, he reached the top of the country charts twice with "If You've Got the Money (I've Got the Time)" and "I Love You a Thousand Ways".
Hint

Buck Owens
Ernest Tubb
Lefty Frizzell
Hank Williams

8. In a 1990 60-minutes interview, Hillary Clinton said that she "wasn't some little woman 'standing by my man'." Which country music singer was she referring to? Hint

Tammy Wynette
Dottie West
Emmylou Harris
Loretta Lynn

9. In 1970, Johnny Cash and June Carter Cash won a Grammy for best country duet for which song? Hint

One Piece at a Time
Jackson
I Walk the Line
If I Were a Carpenter

10. Who was not involved in the "Million Dollar Quartet"? Hint

Carl Perkins
Johnny Cash
Jerry Lee Lewis
Chet Atkins


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1952, she was the first woman to hit number one on the country music chart with her single "It Wasn't God Who Made Honky Tonk Angels."

Answer: Kitty Wells

The single was considered controversial at the time and was initially banned from the Grand Ole Opry.
2. She often sings about her modest upbringing in Tennessee, where she was one of 12 children living with her parents in a one-room cabin.

Answer: Dolly Parton

When Dolly Parton was born, her father paid the doctor who delivered her with a bag of oatmeal.
3. The Grand Ole Opry is a giant country music venue located in which city?

Answer: Nashville, Tennessee

The Grand Ole Opry was founded in 1925 and was originally located on the fifth floor of an insurance company building.
4. This early American country singer combined a 12-bar blues format with his signature yodel. Because of this, he was known as the "blue yodeler".

Answer: Jimmie Rodgers

His 1930 recording of "Blue Yodel No. 9" featured Louis Armstrong on the trumpet and Louis' wife Lil Hardin Armstrong on the piano.
5. Country singers Buck Owens and Roy Clark co-hosted this variety show that aired from 1969 to 1992.

Answer: Hee Haw

"Hee Haw", as well as "The Beverly Hillbillies" and "Green Acres", was dropped by CBS in 1971 as part of the network's "rural purge".
6. The lyrics to this Merle Haggard song go, "I turned 21 in prison doin' life without parole."

Answer: Mama Tried

Although not completely autobiographical, this song focused on the pain and suffering Haggard caused his mother while being locked up in San Quentin.
7. In 1950, he reached the top of the country charts twice with "If You've Got the Money (I've Got the Time)" and "I Love You a Thousand Ways".

Answer: Lefty Frizzell

In 1977, Willie Nelson dedicated an album to Frizzell entitled "To Lefty From Willie".
8. In a 1990 60-minutes interview, Hillary Clinton said that she "wasn't some little woman 'standing by my man'." Which country music singer was she referring to?

Answer: Tammy Wynette

Wynette's classic song, "Stand By Your Man" was criticized by the feminist movement of the 1970s who claimed that the song encouraged women to be subservient to their husbands.
9. In 1970, Johnny Cash and June Carter Cash won a Grammy for best country duet for which song?

Answer: If I Were a Carpenter

The couple also won a Grammy for best country duet in 1968 for their song "Jackson".
10. Who was not involved in the "Million Dollar Quartet"?

Answer: Chet Atkins

Elvis Presley also joined this impromptu recording session when he arrived with his girlfriend to pay a casual visit.
Source: Author knope

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 174: 4/10
Jan 23 2023 : Guest 70: 6/10
Jan 21 2023 : Guest 174: 7/10
Jan 20 2023 : Guest 86: 7/10
Jan 20 2023 : GORDOM: 7/10
Jan 08 2023 : Guest 77: 8/10
Jan 05 2023 : Guest 107: 8/10
Dec 29 2022 : Guest 63: 7/10
Dec 29 2022 : Guest 12: 8/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us