FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Coming Home by Leon Bridges
Quiz about Coming Home by Leon Bridges

"Coming Home" by Leon Bridges Trivia Quiz


This quiz takes a look at the album "Coming Home" by American soul artist Leon Bridges.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. B

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
399,233
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
196
- -
Question 1 of 15
1. "Coming Home" was Leon Bridges's debut album.


Question 2 of 15
2. In the song "Better Man," what river would the singer swim if his girl would just give him "another start"? Hint


Question 3 of 15
3. What song opens, "Been traveling these wide roads for so long / My heart's been far from you / Ten-thousand miles gone"? Hint


Question 4 of 15
4. Whatcha talkin' 'bout, Willis? Leon Bridges wasn't the singer's birth name? What was it? Hint


Question 5 of 15
5. Leon Bridges sings, "Oh, I wanna come near and give ya / Every part of me / But there's blood on my hands / And my lips aren't clean." To which two Biblical figures do these lines allude? Hint


Question 6 of 15
6. The album "Coming Home" was nominated for a Grammy in what category? Hint


Question 7 of 15
7. "Lord, don't remember my __," Leon Bridges sings, "My __ from my youth." What word is missing from the blank?

Answer: (One Word, plural)
Question 8 of 15
8. Upon the release of his first album, Leon Bridges was frequently compared by critics to what 1950s/1960s "King of Soul," who had a hit with his song "A Change is Gonna Come"? Hint


Question 9 of 15
9. What kind of taste does the world leave in the singer's mouth in the song "Coming Home"? Hint


Question 10 of 15
10. In "Better Man," the singer was singing "with them Jezebels" under what? Hint


Question 11 of 15
11. "Over the horizon / She's ___ / These concrete seas." What words, also the title of the song, are missing from the blank? Hint


Question 12 of 15
12. Which of these songs is on the album "Coming Home"? Hint


Question 13 of 15
13. "I got a call from my baby, said she fed up with me / Said she's found another lover, in another city / Said she's doing fine in ___." In what city is the singer's baby doing fine? Hint


Question 14 of 15
14. Which of these is NOT a song on the album "Coming Home"? Hint


Question 15 of 15
15. Leon Bridges began his career at open mic shows in what "cowtown"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Coming Home" was Leon Bridges's debut album.

Answer: True

Columbia released "Coming Home," the first album of Leon Bridges, on June 23, 2015 on CD, vinyl, and as a digital download. It peaked at number six on the U.S. Billboard 200 and at number eight in the U.K. "Rolling Stone" named it one of the fifty best albums of 2015. His second album, "Good Thing," was released in May of 2018.
2. In the song "Better Man," what river would the singer swim if his girl would just give him "another start"?

Answer: The Mississippi

In the song "Better Man," Leon Bridges sings:

"What can I do? What can I do?
To get back to your heart
I'd swim the Mississippi river
If you would give me another start, girl."

Ansley Dougherty, Brittni Jessie, Tyesha Simpson, and Njia Marti sing background vocals on this song.
3. What song opens, "Been traveling these wide roads for so long / My heart's been far from you / Ten-thousand miles gone"?

Answer: River

This song about drifting apart from God is called "River." The chorus runs: "Take me to your river / I wanna go / Oh, go on / Take me to your river / I wanna know." In gospel songs, rivers are generally synonymous with cleansing, baptism, and repentance for sins. The song was nominated for a Grammy for Best Music Video in 2017.
4. Whatcha talkin' 'bout, Willis? Leon Bridges wasn't the singer's birth name? What was it?

Answer: Todd Bridges

Leon Bridges was born Todd Michael Bridges on July 13, 1989 in Atlanta, Georgia. His father named him Todd after the actor, Todd Bridges, who played Willis on the popular TV show "Diff'rent Strokes." When he began writing songs, the singer changed his name to Leon, after Leon Robinson, an actor in a movie about The Temptations.
5. Leon Bridges sings, "Oh, I wanna come near and give ya / Every part of me / But there's blood on my hands / And my lips aren't clean." To which two Biblical figures do these lines allude?

Answer: David and Isaiah

These lines come from the song "River."

Isiah fears to draw near the Lord because he is a man of unclean lips: "I am ruined! For I am a man of unclean lips, and I live among a people of unclean lips " (Isaiah 6:5).

God did not allow David to build the temple because David had blood on his hands: "But God said unto me, Thou shalt not build an house for my name, because thou hast been a man of war, and hast shed blood." (I Chronicles 28:3).
6. The album "Coming Home" was nominated for a Grammy in what category?

Answer: Best R&B Album

The album was nominated for a Grammy Award in 2016. The winner that year was D'Angelo & The Vanguard for "Black Messiah."
7. "Lord, don't remember my __," Leon Bridges sings, "My __ from my youth." What word is missing from the blank?

Answer: sins

These are the opening lines of "Shine." This is an allusion to Psalm 25:7: "Remember not the sins of my youth, nor my transgressions: according to thy mercy remember thou me for thy goodness' sake, O LORD." In Hebrews 8:12, God says, "For I will be merciful to their unrighteousness, and their sins and their iniquities will I remember no more."
8. Upon the release of his first album, Leon Bridges was frequently compared by critics to what 1950s/1960s "King of Soul," who had a hit with his song "A Change is Gonna Come"?

Answer: Sam Cooke

Chuck Arnold of "The Rolling Stone" wrote that Leon's "smooth, Sam Cooke-esque croon makes 'Coming Home' the best kind of nostalgia trip." Isaac Weeks of "The News and Observer" said, "While Bridges' vocal stylings have been compared to such classic soul performers as Otis Redding and Sam Cooke, his taste in clothing would have fit in during their heyday as well." Preston Jones of "The Star Telegram" wrote that "the sensation of hearing Bridges' music in 2015 is not unlike witnessing the ghost of R&B great Sam Cooke."

Sam Cooke died at the young age of 33. His first album, "Songs by Sam Cooke," was released in 1957.
9. What kind of taste does the world leave in the singer's mouth in the song "Coming Home"?

Answer: bitter

"The world leaves a bitter taste in my mouth, girl / You're the only one that I want."

The song "Coming Home" hit number 39 on the U.S. Adult Top 40 Billboard. It reached number 19 on the U.S. Hot R&B Songs Billboard and number seven on the U.S. Adult Alternative Songs Billboard.
10. In "Better Man," the singer was singing "with them Jezebels" under what?

Answer: Perfume sheets

"I was singing with them Jezebels
Under perfume sheets"

"Better Man" was released on the B-side of the "Coming Home" single. Leon Bridges co-wrote this song, and the album as a whole, with Joshua Block, Austin Michael Jenkins, and Chris Vivion.
11. "Over the horizon / She's ___ / These concrete seas." What words, also the title of the song, are missing from the blank?

Answer: Smooth sailin'

"Smooth Sailin'" was released as a single from the album "Coming Home." It hit number one on the Billboard Triple A (Adult Alternative Songs) chart.
12. Which of these songs is on the album "Coming Home"?

Answer: Brown Skin Girl

"Young Widow Brown" is a song performed by Waylon Jennings. "Brown Eyed Girl" is by Van Morrison and "Brown Sugar" by The Rolling Stones. The Leon Bridges song "Brown Skin Girl" begins:

"Brown skin girl on the other side of the room
Brown skin girl staring with her brown eyes
Oh, baby, don't you know you're a cutie pie."
13. "I got a call from my baby, said she fed up with me / Said she's found another lover, in another city / Said she's doing fine in ___." In what city is the singer's baby doing fine?

Answer: New Orleans

These lyrics come from the song "Twistin' & Groovin'." The song continues:

"Now she got me pacing, huh, wondering where'd I go wrong
Got me going in circles like the merry-go-round
Gonna take the west train to Louisiana in the morning."
14. Which of these is NOT a song on the album "Coming Home"?

Answer: Sitting on the Dock of the Bay

"Lisa Sawyer," "Flowers," and "Pull Away" are tracks 6, 7, and 8 respectively on "Coming Home." The song "Sitting on the Dock of the Bay" was co-written by soul legend Otis Redding and guitar player Steve Cropper and appears on Otis Redding's 1968 album "Dock of the Bay."
15. Leon Bridges began his career at open mic shows in what "cowtown"?

Answer: Fort Worth

Although born in Atlanta, Georgia, Leon Bridges moved to Fort Worth, Texas before he was three, and it was there that he grew up. He started out performing at numerous open mic nights at local Fort Worth venues such as the now defunct Live Oak Music Hall & Lounge.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Blues, Soul, R&B, and Gospel Musicians:

This is a collection of my miscellaneous quizzes on groups or artists in the blues, soul, R&B, and/or gospel genres.

  1. The Neville Brothers Average
  2. Muddy Waters, Blues Legend Average
  3. Lukas Graham Average
  4. The Blind Boys of Alabama Average
  5. "Coming Home" by Leon Bridges Average
  6. People Gonna Talk about James Hunter Average

7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us