Quiz about Deaf Dumb and Blind
Quiz about Deaf Dumb and Blind

Deaf Dumb and Blind Trivia Quiz


A short quiz on the first half of the album "Tommy" by The Who. All questions refer soley to the album.

A multiple-choice quiz by lothweneriniel. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. The Who

Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,865
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
862
Last 3 plays: joejepsen (9/10), Guest 174 (4/10), Guest 199 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Tommy" is considered to fall into what category of music? Hint

Classic country
Ballad
Rock opera
Modern rock

2. Why is Tommy's father absent at his birth? Hint

He is in prison.
He is a bad father.
He has been murdered by his wife and her boyfriend.
He is missing in action.

3. After witnessing a murder(in which his mother takes part), Tommy becomes deaf, dumb and blind. What happens to Tommy that helps this process along? Hint

He is gagged and locked in a dark room for days.
He becomes ill.
He is told that he never witnessed the event.
His mother poisons him to keep him from telling.

4. During which song does the murder take place? Hint

Good Year
1951
1921
Got a Feeling

5. In the song "Christmas", what is threatened by Tommy's illness? Hint

His soul
His ability to open presents
The family's holiday
His ability to play pin-ball

6. Cousin Kevin finds many ways to entertain himself while alone with Tommy, which of these is NOT one of them? Hint

Spraying Tommy with a hose.
Leaving Tommy out in the rain.
Sticking Tommy's head under a running bath.
Pushing Tommy down the stairs.

7. What substance is Gypsy related to? Hint

Booze
Cocaine
Opium
Acid

8. What is the name of Tommy's uncle? Hint

Ernie
Frank
Bernie
Hank

9. Despite his disability, at what does Tommy excel? Hint

Math
Piano
Pool
Pin-ball

10. What information does the doctor provide? Hint

An untried operation may help.
Tommy suffers from severe damage of the nervous system.
Tommy's condition is not physical.
Tommy is actually faking to get attention.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Tommy" is considered to fall into what category of music?

Answer: Rock opera

"Tommy" is considered an opera because it tells a story. There is also a movie based upon it and featuring songs from the album.
2. Why is Tommy's father absent at his birth?

Answer: He is missing in action.

"Believe him missing
With a number of men.
Don't expect
To see him again."
3. After witnessing a murder(in which his mother takes part), Tommy becomes deaf, dumb and blind. What happens to Tommy that helps this process along?

Answer: He is told that he never witnessed the event.

"You didn't hear it.
You didn't see it.
You won't say nothing to no-one
ever in your life."

In the background of these lines Tommy can be heard protesting that he did see and hear it.
4. During which song does the murder take place?

Answer: 1921

"1951" is from the movie version. On the album, the lyrics "Got a feeling 21 is gonna be a good year" are repeated.
5. In the song "Christmas", what is threatened by Tommy's illness?

Answer: His soul

"Tommy doesn't know what day it is
He doesn't know who Jesus was or what praying is
How can he be saved from the eternal grave?"

Most of these options where probably threatened, but the lyrics only mention the threat towards his soul.
6. Cousin Kevin finds many ways to entertain himself while alone with Tommy, which of these is NOT one of them?

Answer: Spraying Tommy with a hose.

In the film version Cousin Kevin is pictured spraying Tommy with the hose. However a hose is not mentioned in the album.
7. What substance is Gypsy related to?

Answer: Acid

She's the acid queen.(Pay her before she starts!)
8. What is the name of Tommy's uncle?

Answer: Ernie

"I'm your wicked uncle Ernie."
9. Despite his disability, at what does Tommy excel?

Answer: Pin-ball

He is a "Pin-ball Wizard"! Perhaps "Tommy's" most well known song. Tommys aptitude in Pinball begins to emerge early in the song
"Christmas".
10. What information does the doctor provide?

Answer: Tommy's condition is not physical.

"His eyes react to light the dials detect it
He hears but cannot answer to your call"

The docter makes reference to Tommy's "inner block" ("You won't say nothin to no one ever in your life you never heard it! How absurd it all seems; Without any proof!" likely had something to do with this.)
Source: Author lothweneriniel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 20 2023 : joejepsen: 9/10
Jan 19 2023 : Guest 174: 4/10
Jan 06 2023 : Guest 199: 9/10
Dec 22 2022 : Guest 37: 8/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us