FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Iron Maiden  Powerslave
Quiz about Iron Maiden  Powerslave

Iron Maiden - Powerslave Trivia Quiz


Here's a quiz on Iron Maiden's classic album "Powerslave".

A multiple-choice quiz by mex. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Iron Maiden

Author
mex
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,766
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
281
Last 3 plays: Guest 165 (9/10), Dave_Murray (7/10), matthewpokemon (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which song has these lines:
"There goes the siren that warns of the air raid
Then comes the sound of the guns sending flak
Out for the scramble we've got to get airborne
Got to get up for the coming attack"?
Hint


Question 2 of 10
2. There is a song on "Powerslave" that is based off a poem. What song is it? Hint


Question 3 of 10
3. What song is this lyric from:
"The body bags and little rags of children torn in two
And the jellied brains of those who remain to put the finger right on you
As the madmen play on words and make us all dance to their song
To the tune of starving millions to make a better kind of gun"?
Hint


Question 4 of 10
4. Which song on "Powerslave" is an instrumental? Hint


Question 5 of 10
5. Name the song that has these lines:
"The smell of resined leather
The steely iron mask
As you cut and thrust and parried at the fencing master's call
He taught you all he never knew
To fear no mortal man
And now you'll wreak your vengeance in the screams of evil men".
Hint


Question 6 of 10
6. What song is this lyric from:
"He threw down the glove you made the mistake
Of picking it up now you're gone
The choosing of guns of fighting with swords
The choice of weapons is done
He'll tear you apart as soon as you start
You know you don't have a chance"?
Hint


Question 7 of 10
7. Name the song that has these lyrics:
"And by the light of the moon
He prays for their beauty not doom
With heart he blesses them
God's creatures all of them too
Then the spell starts to break
The albatross falls from his neck
Sinks down like lead into the sea
Then down in falls comes the rain".
Hint


Question 8 of 10
8. Which song has these lyrics:
"Now I am cold but a ghost lives in my veins
Silent the terror that reigned marbled in stone
A shell of a man God preserved for a thousand ages
But open the gates of my Hell I will strike from the grave"?
Hint


Question 9 of 10
9. What year was "Powerslave" released? Hint


Question 10 of 10
10. Who produced "Powerslave"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 26 2024 : Guest 165: 9/10
Jan 23 2024 : Dave_Murray: 7/10
Jan 01 2024 : matthewpokemon: 9/10
Dec 27 2023 : Guest 98: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which song has these lines: "There goes the siren that warns of the air raid Then comes the sound of the guns sending flak Out for the scramble we've got to get airborne Got to get up for the coming attack"?

Answer: Aces High

This song describes an air battle from the viewpoint of a flying ace. This was written by Steve Harris.

(Source: www.songfacts.com)
2. There is a song on "Powerslave" that is based off a poem. What song is it?

Answer: Rime of the Ancient Mariner

A man by the name of Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) wrote a poem called "The Rime of the Ancient Mariner". If you read the poem then listen to the song, you can see that the song follows along with the poem.
3. What song is this lyric from: "The body bags and little rags of children torn in two And the jellied brains of those who remain to put the finger right on you As the madmen play on words and make us all dance to their song To the tune of starving millions to make a better kind of gun"?

Answer: Two Minutes To Midnight

This song is about the threat of nuclear war. This song was written by Adrian Smith and Bruce Dickinson.

(Source: www.songfacts.com)
4. Which song on "Powerslave" is an instrumental?

Answer: Losfer Words (Big 'Orra)

This was written by Steve Harris.
5. Name the song that has these lines: "The smell of resined leather The steely iron mask As you cut and thrust and parried at the fencing master's call He taught you all he never knew To fear no mortal man And now you'll wreak your vengeance in the screams of evil men".

Answer: Flash of the Blade

This song has a medieval theme, telling the story of a swordsman seeking vengeance. This was written by Bruce Dickinson.

(Source: www.songfacts.com)
6. What song is this lyric from: "He threw down the glove you made the mistake Of picking it up now you're gone The choosing of guns of fighting with swords The choice of weapons is done He'll tear you apart as soon as you start You know you don't have a chance"?

Answer: The Duelists

This song is about fencing. This was written by Steve Harris.

(Source. www.ironmaidencommentary.com)
7. Name the song that has these lyrics: "And by the light of the moon He prays for their beauty not doom With heart he blesses them God's creatures all of them too Then the spell starts to break The albatross falls from his neck Sinks down like lead into the sea Then down in falls comes the rain".

Answer: Rime of the Ancient Mariner

The poem, the captain (The Ancient Mariner) tells the story of how his ship was driven south by storms and the strange happenings that followed. The moral of the story is that "we should love all creatures created by God." This was written by Steve Harris. This song is one of Iron Maiden's longest songs, clocking in at 13 minutes and 34 seconds.

(Source: www.songfacts.com)
8. Which song has these lyrics: "Now I am cold but a ghost lives in my veins Silent the terror that reigned marbled in stone A shell of a man God preserved for a thousand ages But open the gates of my Hell I will strike from the grave"?

Answer: Powerslave

This is about an arrogant Pharaoh in his dying hours. Because he's been raised to think he's a god, he can't understand why he's about to die and fights it in vain. He also feels overwhelmed by the power of death, and thinks sardonically about his heir. Just before he dies, he promises to return as a mummy. This was written by Bruce Dickinson.

(Source: www.songfacts.com)
9. What year was "Powerslave" released?

Answer: 1984

Iron Maiden's album "Piece of Mind" was released in 1983. "Live After Death" was released in 1985. "Somewhere in Time" was released in 1986.
10. Who produced "Powerslave"?

Answer: Martin Birch

Martin Birch produced most of Iron Maiden's albums, from Killers to Fear of the Dark. Kevin Shirley produced the more recent albums by Maiden. Bob Rock produced some albums by Metallica. Mutt Lange has produced albums by great rock bands such as AC/DC, Def Leppard, and Foreigner.

Thanks for taking my quiz!
Source: Author mex

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us