FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Iron Maiden 19801987
Quiz about Iron Maiden 19801987

Iron Maiden 1980-1987 Trivia Quiz


This is a quiz about the golden age of Maiden. Enjoy.

A multiple-choice quiz by TrevandWayne. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Iron Maiden

Author
TrevandWayne
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
148,566
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
3042
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (16/20), matthewpokemon (11/20), Guest 172 (12/20).
- -
Question 1 of 20
1. Which of the following albums did not reach the UK Top 10? Hint


Question 2 of 20
2. What was Adrian Smith's nickname? Hint


Question 3 of 20
3. What is Nicko McBrain's real name? Hint


Question 4 of 20
4. Which of the following tracks is not an instrumental? Hint


Question 5 of 20
5. Which of these songs did Dave Murray not have a hand in writing? Hint


Question 6 of 20
6. Paul Di'Anno had goalkeeping trials with Leyton Orient before joining Maiden?


Question 7 of 20
7. Who took most of the band photo's in this period? Hint


Question 8 of 20
8. What tracklisting was on the demo 'The Soundhouse Tapes'? Hint


Question 9 of 20
9. Which Maiden single failed to reach the UK top 40? Hint


Question 10 of 20
10. Which of the following tours did not exist? Hint


Question 11 of 20
11. Who produced Iron Maiden's eponymous debut? Hint


Question 12 of 20
12. 'To Tame a Land' was based on which book? Hint


Question 13 of 20
13. In terms of album tracklisting order, which is the first song to feature the songwriting credits of Bruce Dickinson? Hint


Question 14 of 20
14. Which if these songs did Iron Maiden perform live on Top of the Pops? Hint


Question 15 of 20
15. Maiden killed off Eddie on stage in Dortmund?


Question 16 of 20
16. Which sleeve cover does Steve Harris have tattooed on his arm? Hint


Question 17 of 20
17. Where did Maiden get the idea for Eddie? Hint


Question 18 of 20
18. What football team does Steve Harris support? Hint


Question 19 of 20
19. What book of the Bible does the spoken intro to 'The Number of the Beast' come from? Hint


Question 20 of 20
20. Fill in the missing lyric: "Our earthly rulers, our people drift and die." Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Guest 174: 16/20
May 24 2024 : matthewpokemon: 11/20
May 21 2024 : Guest 172: 12/20
May 17 2024 : Guest 89: 19/20
May 09 2024 : Guest 174: 14/20
May 04 2024 : imustac: 16/20
Apr 29 2024 : Guest 131: 11/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following albums did not reach the UK Top 10?

Answer: Killers

'Killers' reached number 12 which seems disappointing when you consider that all other albums in this period got into the Top 5.
2. What was Adrian Smith's nickname?

Answer: H

Just shortened for ease really.
3. What is Nicko McBrain's real name?

Answer: Michael

Born Michael Henry McBrain - apparently he is now named after a teddy bear he once had called Nicholas! These hard rockers are so tough!
4. Which of the following tracks is not an instrumental?

Answer: Another Life

'Another Life' is on the 'Killers' album which includes 2 instrumentals 'Genghis Khan' (featured here) and 'The Ides of March'.
5. Which of these songs did Dave Murray not have a hand in writing?

Answer: Sea of Madness

He also co-wrote 'Deja Vu' in the 1980-87 period.
6. Paul Di'Anno had goalkeeping trials with Leyton Orient before joining Maiden?

Answer: False

This was a trick question although the band often indulged in friendly football games against other metal bands.
7. Who took most of the band photo's in this period?

Answer: Ross Halfin

Ross was the band photographer pretty much from day one.
8. What tracklisting was on the demo 'The Soundhouse Tapes'?

Answer: Iron Maiden / Invasion / Prowler

'Invasion' was not released on the first album. The band recorded 'Strange World' but it did not feature on the demo.
9. Which Maiden single failed to reach the UK top 40?

Answer: Purgatory

All these early hits reached respectable positions. 'Sanctuary' was the highest chart hit with a peak position of 29. Sadly, 'Purgatory' only reached number 52!
10. Which of the following tours did not exist?

Answer: Number of the Beast Tour

The 1982 tour promoting this album was of course called the 'Beast on the Road' tour.
11. Who produced Iron Maiden's eponymous debut?

Answer: Will Malone

It was Martin Birch who would produce the rest of Maiden's albums in this period.
12. 'To Tame a Land' was based on which book?

Answer: Dune

This was the first of a trilogy of album ending epics which were the result of Steve Harris' intellectual reading or penchant for classic films (the poetry of Samuel Taylor Coleridge and the life of Alexander the Great to follow on subsequent albums)
13. In terms of album tracklisting order, which is the first song to feature the songwriting credits of Bruce Dickinson?

Answer: Revelations

Bruce did not have a hand in any of the songs on 'The Number of the Beast' (his first album) which leaves 'Gangland' out. 'Where Eagles Dare' was written by Steve Harris. As 'Revelations' precedes 'Die with your Boots on' on the 'Piece of Mind' album, this is the answer.
14. Which if these songs did Iron Maiden perform live on Top of the Pops?

Answer: Running Free

This was the first time anyone had played live in the studio without miming since 1972.
15. Maiden killed off Eddie on stage in Dortmund?

Answer: True

During a show on the World Piece Tour, the band all put the boot into their mascot when he sailed on stage. Dave Murray even used his guitar as a weapon to the shock of the audience. As a cursory nod to this, they mummified him on the 'Powerslave' cover, and of course he emerged from the grave on 'Live after Death'.
16. Which sleeve cover does Steve Harris have tattooed on his arm?

Answer: The Trooper

He was so impressed with it that he had it tattooed on his arm!
17. Where did Maiden get the idea for Eddie?

Answer: from a joke

There was a joke about Eddie the head at the time and to begin with Eddie was indeed just a head behind the drum kit!
18. What football team does Steve Harris support?

Answer: West Ham

Often, Steve would wear West Ham wristbands on stage.
19. What book of the Bible does the spoken intro to 'The Number of the Beast' come from?

Answer: Revelation

There is also a quote from Revelation on the 'Piece of Mind' sleeve!
20. Fill in the missing lyric: "Our earthly rulers, our people drift and die."

Answer: falter

Taken from 'Revelation'.
Source: Author TrevandWayne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us