Quiz about Keith Green
Quiz about Keith Green

Keith Green Trivia Quiz


Keith Green was one of the great Christian artists of the 1970s and 1980s. Keith Green is remembered for his bold lyrics criticising Christians for not living up to the commands of the bible.

A multiple-choice quiz by thenaynay. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. G

Author
thenaynay
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
184,391
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
198
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is Keith Green's widow's name? Hint

Melody
Rhythm
Harmony
Tune

2. Which Keith Green song was covered by Marcia Hines? Hint

You Put This Love in My Heart
Your Love Broke Through
You
You Are the One

3. What song does the following line come from?
"When God's children refuse to obey, feeling so called to stay."
Hint

Asleep in the Light
Open Your Eyes
A Billion Starving People
Jesus Commands Us to Go

4. What is the next line: "I put some truth in every lie to tickle itching ears"? Hint

They're falling by the score.
You know, no one's watching for my tricks.
You know I'm drawing people just like flies.
You know they heard the truth but turned away.

5. Complete the lyric:
"But prophets don't grow up from little boys.".
Hint

Oh No. Prophets don't grow up from little boys.
Well, I know.
Do they? From little boys.
Its a trick question. There is actually an instrumental.

6. What is the name of the organisation that Keith Green and his wife founded? Hint

End Days Ministries
Latter Days Saints Ministries
Sparrow Records
Last Days Ministries

7. Keith Green originally intended to record an evangelical album for his first album. Instead he believed God was telling him to create an album to encourage Christians. What is the name of Keith Green's debut album? Hint

Because of You
No Compromise
For Him Who Has Ears to Hear
So You Wanna Go Back to Egypt

8. Complete the lyric:
"You know it ain't no use, banging your head ...".
Hint

up against someone else's head.
up against an old stone wall.
up against that cold stone wall.
up against your computer screen.

9. Complete the lyric:
"Remember, he is de vine and you are de ...".
Hint

best
lightful
vine
branch

10. Complete the lyric:
"Hey Noah, I'll take care of the rest, I'm the ....".
Hint

creator
weatherman
devil
alpha and omega

11. What song does this lyric come from:
"People smile at me and ask me what it is
That makes them want to be just like I am."?
Hint

Because of You
How Can They Live Without Jesus
When I First Trusted You
You are the One

12. What song is this lyric from:
"Who you gonna throw in the lake of fire."?
Hint

O God Our Lord
How Can They Live Without Jesus
Jesus Commands Us to Go
Lies

13. What song is the following lyric from:
"Walk by faith, not by sight."?
Hint

When I First Trusted You
Don't You Wish You Had the Answers
Jesus Commands us to Go
Dust to Dust

14. What song does this lyric come from:
"I was lied to."?
Hint

Lies
You Are the One
How I Love You
Dear John Letter (To The Devil)

15. What song is this lyric from:
"Plant me deep so I can grow."?
Hint

Rushing Wind
I Want To Be More Like Jesus
Draw Me
Grace By Which I Stand

16. What is the name of Keith Green's own record label? Hint

Sparrow
Pretty Good Records
CBS
Green

17. What is the name of Keith Green's biography, written by his widow? Hint

No Compromise: The Life Story of Keith Green
Your Love Broke Through: The Life Story of Keith Green
Jesus Commands Us To Go: The Life Story of Keith Green
The Ministry Years Vol. II 1980-1982: The Life Story of Keith Green

18. Keith Green remarked that, "going to church doesn't make you a Christian anymore than ..." What are the blank words? Hint

praying to God. People from all religions pray.
going to McDonald's makes you a hamburger.
going to the bank makes you money.
going to jail makes you a criminal.

19. Keith Green's definition of a Christian was, "someone who is ______ for Jesus." What is the missing word? Hint

crazy
bananas
a banker
nuts

20. "No sin is too big. No problem too small."
What song does this lyric come from?
Hint

He'll take care of the Rest.
Jesus is Lord of All.
When I first trusted You.
The Prodigal Son

21. Only once did Keith Green travel to Australia to perform in concert. He was scheduled to perform in two cities but rescheduled one. Which concert was rescheduled? Hint

Sydney
Ayers Rock
Perth
Melbourne

22. Keith Green's song, "There is One" was never recorded or even finished. It was released on the tribute album, "Your Love Broke Through: The Worship Songs of Keith Green". What is the name of the artist who performed this song on the tribute album? Hint

Amy Grant
Matt Redman
Michael W. Smith
Rebecca St. James

23. Keith Green was of which of the following ethnic groups. Hint

Greek
Jewish
Russian
Slavonic

24. Keith Green encouraged the copying of his music.

True
False

25. What was the date of Keith Green's wedding? Hint

October 25
May 25
June 25
December 25


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Keith Green's widow's name?

Answer: Melody

Keith met Melody when he was 19 and she was 26. They married a year later.
2. Which Keith Green song was covered by Marcia Hines?

Answer: Your Love Broke Through

Marcia Hines, a secular artist recorded "Your Love Broke Through" as a love song. Although both Keith Green and Marcia Hines both recorded a song called "You", they were different songs by the same name.
3. What song does the following line come from? "When God's children refuse to obey, feeling so called to stay."

Answer: Jesus Commands Us to Go

The title track from the album, "Jesus Commands Us to Go!", was written after Keith Green went on a mission trip with Youth With A Mission. Keith Green was passionate about the Great Commision, "Go therefore and make disciples of all the nations...", and did not believe that Christians in industrialised countries were doing enough to make disciples of all the nations.
4. What is the next line: "I put some truth in every lie to tickle itching ears"?

Answer: You know I'm drawing people just like flies.

From the song, "No one Believes in me Anymore (Satan's Boast)", off the album, "For Him Who Has Ears to Hear." This song was written from Satan's view, stating that it is becoming so easy for Satan to decieve people because they do not believe in him.
5. Complete the lyric: "But prophets don't grow up from little boys.".

Answer: Do they? From little boys.

From "Song for My Parents". Keith Green's parents were Christian Scientists.
6. What is the name of the organisation that Keith Green and his wife founded?

Answer: Last Days Ministries

Last Days Ministries is still active. It is now run by Melody Green. Last Days Ministries can be visited on the web at www.lastdaysministries.com.
7. Keith Green originally intended to record an evangelical album for his first album. Instead he believed God was telling him to create an album to encourage Christians. What is the name of Keith Green's debut album?

Answer: For Him Who Has Ears to Hear

"For Him Who Has Ears to Hear" was originally released in 1977
8. Complete the lyric: "You know it ain't no use, banging your head ...".

Answer: up against that cold stone wall.

From the song, "He'll take Care of the Rest".
9. Complete the lyric: "Remember, he is de vine and you are de ...".

Answer: branch

Also from "He'll Take Care of the Rest". Keith Green's first album, "For Him Who Has Ears to Hear", contained songs to encourage Christians. Later Keith Green wrote more songs criticising Christians.
10. Complete the lyric: "Hey Noah, I'll take care of the rest, I'm the ....".

Answer: weatherman

Keith Green often used humour in his songs. This was also from the song, "He'll Take Care of the Rest".
11. What song does this lyric come from: "People smile at me and ask me what it is That makes them want to be just like I am."?

Answer: Because of You

"Because of You" is a great example of Keith Green's incredible piano playing.
12. What song is this lyric from: "Who you gonna throw in the lake of fire."?

Answer: O God Our Lord

"O God Our Lord" was originally recorded on the album, "Songs for the Shepherd."
13. What song is the following lyric from: "Walk by faith, not by sight."?

Answer: Dust to Dust

"Dust to Dust" was one of a number of Keith Green's songs that was written by his wife, Melody.
14. What song does this lyric come from: "I was lied to."?

Answer: You Are the One

Yes, the song is called "You Are the One", not "How I Love You".
15. What song is this lyric from: "Plant me deep so I can grow."?

Answer: Rushing Wind

"Rushing Wind" is a song about the Holy Spirit.
16. What is the name of Keith Green's own record label?

Answer: Pretty Good Records

Keith Green was originally signed up with the Christian Record label, Sparrow. He was also employed as a songwriter for CBS.
17. What is the name of Keith Green's biography, written by his widow?

Answer: No Compromise: The Life Story of Keith Green

Some of the information in this quiz came from this book.
18. Keith Green remarked that, "going to church doesn't make you a Christian anymore than ..." What are the blank words?

Answer: going to McDonald's makes you a hamburger.

This was said at one of Keith Green's concerts and is found on the album, "The Ministry Years Vol. I 1977-1979".
19. Keith Green's definition of a Christian was, "someone who is ______ for Jesus." What is the missing word?

Answer: bananas

Keith Green criticised Christians who follow the rituals of Christianity but do not live a Christian life.
20. "No sin is too big. No problem too small." What song does this lyric come from?

Answer: Jesus is Lord of All.

Here is another great song from the album, "Songs for the Shepherd".
21. Only once did Keith Green travel to Australia to perform in concert. He was scheduled to perform in two cities but rescheduled one. Which concert was rescheduled?

Answer: Melbourne

Keith Green came to perform in a massive Christian Music Festival. Originally Keith green was meant to play in Sydney on the Saturday and Melbourne on the Sunday. However some Christians were unhappy with a Christian concert being on a Sunday so the Sunday concert was brought forward a day - they played two shows on the Saturday.
22. Keith Green's song, "There is One" was never recorded or even finished. It was released on the tribute album, "Your Love Broke Through: The Worship Songs of Keith Green". What is the name of the artist who performed this song on the tribute album?

Answer: Michael W. Smith

Michael W Smith and Martin Smith of Delirious? completed writing this song. The tribute album, "Your Love Broke Through: The Worship Songs of Keith Green", was released in 2002 and contains a collection Keith Green songs covered by contemporary Christian Artists.
23. Keith Green was of which of the following ethnic groups.

Answer: Jewish

Keith and Melody Green were both from a Jewish background.
24. Keith Green encouraged the copying of his music.

Answer: True

Keith Green often encouraged his fans to tape his records and give them away to his friends. In one album he even printed a note that said that it was okay to tape the record as many times as you like to give to your friends. He also gave away thousands of his albums at concerts. Keith did not want anyone do be prevented from hearing his message because they could not afford it.
25. What was the date of Keith Green's wedding?

Answer: December 25

Keith and Melody decided to get married on Christmas Day in honour of Jesus.
Source: Author thenaynay

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us