FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mahalia Jackson
Quiz about Mahalia Jackson

Mahalia Jackson Trivia Quiz


Test your knowledge about this "Queen of Gospel" music!

A multiple-choice quiz by musicboss121. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. J

Author
musicboss121
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
395,808
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
67
Last 3 plays: Mazee1 (10/10), Guest 50 (2/10), Guest 69 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Mahalia Jackson was born and raised on Pitt Street in which southern US city? Hint


Question 2 of 10
2. According to the biography, "Mahalia Jackson: Queen of Gospel," where did Mahalia enjoy singing the most? Hint


Question 3 of 10
3. At age 16, Mahalia moved to what Midwestern US City? Hint


Question 4 of 10
4. At 18 years old, Mahalia met this famous composer, known as the Father of Gospel Music. Hint


Question 5 of 10
5. What is the title of the famous gospel song, written by Thomas A. Dorsey and recorded by Mahalia Jackson in the 1930s in Chicago? Hint


Question 6 of 10
6. Mahalia Jackson became the first Gospel singer to perform in what prestigious hall in New York City? Hint


Question 7 of 10
7. In 1963, at this famous event, Mahalia Jackson performed before over 250,000 people - the same event where Martin Luther King, Jr. gave his "I Have a Dream" speech. Hint


Question 8 of 10
8. This song sung by Mahalia gained traction and became popular during the Civil Rights movement. Hint


Question 9 of 10
9. This African-American artist paid tribute to Mahalia Jackson at her funeral, singing "Precious Lord, Take My Hand". Hint


Question 10 of 10
10. Upon her death in 1972, these two cities held funeral services for Mahalia Jackson. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 07 2024 : Mazee1: 10/10
Jun 05 2024 : Guest 50: 2/10
May 14 2024 : Guest 69: 2/10
Apr 30 2024 : Guest 172: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mahalia Jackson was born and raised on Pitt Street in which southern US city?

Answer: New Orleans

Pitt Street is in the Carrollton Neighborhood of northern New Orleans. Check it out next Mardi Gras!
2. According to the biography, "Mahalia Jackson: Queen of Gospel," where did Mahalia enjoy singing the most?

Answer: Church

From Mount Moriah Baptist Church to the Greater Salem Baptist Church Choir, Mahalia could be found singing with a big smile on her face!
3. At age 16, Mahalia moved to what Midwestern US City?

Answer: Chicago

During the period known as the Great Migration, several million African-Americans moved from the southern USA and headed north.
4. At 18 years old, Mahalia met this famous composer, known as the Father of Gospel Music.

Answer: Thomas A. Dorsey

In his early life, Dorsey was a blues pianist.
5. What is the title of the famous gospel song, written by Thomas A. Dorsey and recorded by Mahalia Jackson in the 1930s in Chicago?

Answer: Precious Lord, Take My Hand

Mahalia Jackson toured with Thomas A. Dorsey for over a decade.
6. Mahalia Jackson became the first Gospel singer to perform in what prestigious hall in New York City?

Answer: Carnegie Hall

Carnegie Hall houses three halls: the Stern Auditorium, the Zankel Hall and the Weill Hall.
7. In 1963, at this famous event, Mahalia Jackson performed before over 250,000 people - the same event where Martin Luther King, Jr. gave his "I Have a Dream" speech.

Answer: March on Washington for Jobs and Freedom

This march was held in August, 1963.
8. This song sung by Mahalia gained traction and became popular during the Civil Rights movement.

Answer: Move On Up A Little Higher

Rev. W. Herbert Brewster composed this gospel song and Jackson's recording sold over eight million copies.
9. This African-American artist paid tribute to Mahalia Jackson at her funeral, singing "Precious Lord, Take My Hand".

Answer: Aretha Franklin

Ella Fitzgerald and Sammy Davis, Jr. paid their respects in person at the funeral, but Aretha Franklin sang the song!
10. Upon her death in 1972, these two cities held funeral services for Mahalia Jackson.

Answer: Chicago and New Orleans

Both cities saw crowds of thousands paying their respects!
Source: Author musicboss121

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us