FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Joseph Joachim  Not Just Another Fiddler
Quiz about Joseph Joachim  Not Just Another Fiddler

Joseph Joachim - Not Just Another Fiddler Quiz


Joseph Joachim was one of the most famous violinists and general musicians of his day. But in our day, unfortunately, his name is only associated with other composers.

A multiple-choice quiz by Arpeggionist. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. J

Author
Arpeggionist
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
179,576
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
220
- -
Question 1 of 10
1. In what city was Joachim born? Hint


Question 2 of 10
2. With which of these composers was Joachim not associated? Hint


Question 3 of 10
3. For which of the following pieces is Joachim most famous as a composer? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these positions did Joachim not have during his lifetime? Hint


Question 5 of 10
5. Joachim was born a Roman Catholic.


Question 6 of 10
6. For which of the following concerti for violin did Joachim not write a cadenza? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these composers did not dedicate his own violin concerto to Joachim? Hint


Question 8 of 10
8. Joachim was the first composer to be recorded.


Question 9 of 10
9. In 1903, the Symphony Hall in Cleveland was to be dedicated. The musical director there wanted a famous musician to dedicate the hall. Joachim was one of his choices, but turned down the invitation. Who did dedicate the hall? Hint


Question 10 of 10
10. Among other things, Joachim also arranged other people's music. Which of these pieces did he not arrange for violin and piano? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what city was Joachim born?

Answer: Kitsee, Hungary

Joseph Joachim was born in 1831 in Kitsee. He died in Berlin in 1907.
2. With which of these composers was Joachim not associated?

Answer: Erik Satie

Erik Satie was one of a much later generation of composers in France. Joachim spent most of his time in Germany, Austria and England. I purposely did not include his most famous associate, Johannes Brahms.
3. For which of the following pieces is Joachim most famous as a composer?

Answer: Concerto for Violin No. 2 "Hungarian"

It is quite unfortunate that the concerto was considered by many to be too difficult to play. Only Joachim himself was able to play it properly in his day. Today, however, there are a few recordings of it. It is quite a good piece of work.
4. Which of these positions did Joachim not have during his lifetime?

Answer: Cantor of St. Thomas' Church in Leipzig

Though he was said to have an "impressive basso profundo voice", Joachim was better known as a violinist, a teacher and a conductor.
5. Joachim was born a Roman Catholic.

Answer: False

Though the Austro-Hungarian empire was predominantly Catholic, and officially so in Joachim's day, he was not at any time in his life. He was born to a Hassidic Jewish family and converted to Protestantism at age 24. He never dared let his father know when he converted.
6. For which of the following concerti for violin did Joachim not write a cadenza?

Answer: Felix Mendelssohn's concerto in E minor

Indeed Joachim wrote the cadenzas for the Beethoven and Brahms concerti, as well as for his own. Joachim's cadenzas to his own concerto are actually quite unique in the repertoire, having parts for the woodwinds thrown in the middle (something which was not normally done in concerti at that time).
7. Which of these composers did not dedicate his own violin concerto to Joachim?

Answer: Piotr Ilyich Tchaikovsky

There is no evidence to suggest that he ever played the Dvorak concerto (not because he didn't like the composer, but because he didn't have the time).
8. Joachim was the first composer to be recorded.

Answer: False

Brahms was the first composer to be recorded in 1889. Joachim did make some recordings of his playing in the last decade of his life, though he wasn't too happy with them.
9. In 1903, the Symphony Hall in Cleveland was to be dedicated. The musical director there wanted a famous musician to dedicate the hall. Joachim was one of his choices, but turned down the invitation. Who did dedicate the hall?

Answer: Richard Strauss

Edvard Grieg was the director's first choice, and he was prepared to offer Grieg $25,000 for one concert. Grieg turned it down because he suffered terribly from sea-sickness and would never cross an ocean even for such a "princely" offer. Joachim was the director's second choice.

He turned it down because he was 72 years old. "If the good maestro had invited me to come to America 30 years ago, I would have gladly gone. But I am afraid to disappoint the Americans." Richard Strauss wound up dedicating the new symphony hall for a "mere" $6,000.
10. Among other things, Joachim also arranged other people's music. Which of these pieces did he not arrange for violin and piano?

Answer: Dohnanyi's "Ruralia Hungarica" for piano

Dohnanyi's piece was arranged for violin and piano by another composer/violinist named Fritz Kreisler.
Source: Author Arpeggionist

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Matve before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us