FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Merle Haggard  The Okie From Muskogie
Quiz about Merle Haggard  The Okie From Muskogie

Merle Haggard - The Okie From Muskogie Quiz


Merle Haggard is one of my all time favorite singers, and is a true legend of REAL country music. I even read his autobiography "Sing me back home". Take a tour of just a handful of this great singer's most famous songs.

A multiple-choice quiz by CowboyChevy4x4. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Merle Haggard

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
229,709
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2685
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 67 (10/10), Guest 174 (4/10), Guest 146 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Song Lyric: "First thing I remember knowin' was a lonesome whistle blowin', and a youngun's dream of growin' up to ride"... Name the song. Hint


Question 2 of 10
2. Song Lyric..."Leather boots are still in style for manly footwear, beads and Roman sandals won't be seen, football's still the roughest thing on campus, and the kids here still respect the college dean"...name the song. Hint


Question 3 of 10
3. Song Lyric... "I read about some squirrely guy who claims that he just don't believe in fighting, and I wonder just how long the rest of us can count on being free"...Name the song. Hint


Question 4 of 10
4. Song Lyric:... "And I heard him tell the warden, just before he reached my cell, let my guitar playin' friend do my request"... Name the song. Hint


Question 5 of 10
5. Song Lyric:... "Will we buy our bread and butter from a Toyota man, would an Idaho spud be stamped made in Japan"... Name the song. Hint


Question 6 of 10
6. All right, we all know Merle was in prison for 18 months and released, but, did he ever get an official pardon?


Question 7 of 10
7. Merle Haggard was once married to the ex-wife of another country legend. Who was the ex-wife? Hint


Question 8 of 10
8. In his early days, Merle was often known to do a few impressions of famous country singers of his time during his concerts like Johnny Cash, Buck Owens, and Eddie Arnold. One particular country artist he impersonated on stage, and even once during a talk show in the late sixties/very early seventies. It was so dead on accurate that it even impressed the actual singer he was impersonating. Who was the singer? Hint


Question 9 of 10
9. Song Lyric:... "I wanna be your hero, something better than I turned out to be"... Name the song. Hint


Question 10 of 10
10. Song Lyric:... "Stop rollin' down hill like a snowball headed for hell, stand up for the flag, and let's all ring the Liberty Bell"... Name the song. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 67: 10/10
May 09 2024 : Guest 174: 4/10
Apr 16 2024 : Guest 146: 5/10
Apr 12 2024 : toddruby96: 5/10
Mar 31 2024 : MrNobody97: 10/10
Mar 31 2024 : tluvgrandpa: 10/10
Mar 31 2024 : miner8265: 5/10
Mar 31 2024 : pointparkchic: 7/10
Mar 31 2024 : tmc61: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Song Lyric: "First thing I remember knowin' was a lonesome whistle blowin', and a youngun's dream of growin' up to ride"... Name the song.

Answer: Mama Tried

..."and no one could change my mind but mamma tried". This song tells the story of the hellion he was growing up, and how his momma tried to turn him down the right path. The first part of the chorus tells how unsuccesful she was..." and I turned 21 in prison doin' life without parole, and no one could steer me right, but momma tried".
2. Song Lyric..."Leather boots are still in style for manly footwear, beads and Roman sandals won't be seen, football's still the roughest thing on campus, and the kids here still respect the college dean"...name the song.

Answer: Okie from Muskogie

..."And I'm proud to be an Okie from Muskogie". His signature song, where he paints a wonderful picture of small town life in the town he grew up in, where people still leave their doors unlocked and the keys still in their car,s and still wave at their neighbors when they drove by. Man are those days ever gone!
3. Song Lyric... "I read about some squirrely guy who claims that he just don't believe in fighting, and I wonder just how long the rest of us can count on being free"...Name the song.

Answer: Fighting Side of Me

This song he wrote during the Vietnam war era; it reflected his disgust and anger towards the draft dodging hippies of the day who were burning draft cards and refusing to fight for their country. The very next line of the song truly expresses his views on the whole subject... "They love our milk and honey, but they preach about another way of living, so when you're running down this country hoss, you're walking on the fighting side of me". God Bless America!
4. Song Lyric:... "And I heard him tell the warden, just before he reached my cell, let my guitar playin' friend do my request"... Name the song.

Answer: Sing Me Back Home

This is a song inspired by real events during his 18 month stay in San Quentin prison for robbery. It is about a condemned man Merle befriended, who was put to death while Merle was in prison. In his autobiography, Merle mentions that this song is what he pictured his friend would have done or said had they walked him past Merle's cell.
5. Song Lyric:... "Will we buy our bread and butter from a Toyota man, would an Idaho spud be stamped made in Japan"... Name the song.

Answer: Amber Waves of Grain

If I remember correctly he sang this at the first farm aid concert, and had a rousing ovation from the crowd. The song talks about how the U.S was sending all this aid to foreign countries, yet during the farm crisis in the 80's the small farmers were being bought out by the banks and corporate farms.

The next line of the song goes... "Won't you save some of that farm aid for the farmers over here, or the amber waves of grain will disappear". As a fellow farmer, I still get misty eyed whenever I hear that song.
6. All right, we all know Merle was in prison for 18 months and released, but, did he ever get an official pardon?

Answer: Yes

Yes, he did, and he got the pardon from then California governor Ronald Reagan.
7. Merle Haggard was once married to the ex-wife of another country legend. Who was the ex-wife?

Answer: Bonnie Owens

Merle used to play with Buck Owens on tours, and when Bonnie and Buck's marriage went sour, Merle and Bonnie got closer, and eventually married. Merle recorded a few albums with her before their marriage also went south due to Merle's drinking and taking pills. However, they remained very close friends afterwards.
8. In his early days, Merle was often known to do a few impressions of famous country singers of his time during his concerts like Johnny Cash, Buck Owens, and Eddie Arnold. One particular country artist he impersonated on stage, and even once during a talk show in the late sixties/very early seventies. It was so dead on accurate that it even impressed the actual singer he was impersonating. Who was the singer?

Answer: Marty Robbins

Merle did an impersonation of Marty Robbins singing his famous song "Devil Woman" on a talk show in the late sixties or very early seventies, with Marty sitting right next to him, and the look on Marty and the talk show hosts' faces were of total amazement, because Merle sounded just like Marty Robbins.
9. Song Lyric:... "I wanna be your hero, something better than I turned out to be"... Name the song.

Answer: In My Next Life

One of my favorite Haggard songs, and I get teary eyed whenever I hear it. This is one of several songs he has dealing with farming and the hardship farm families go through. In this song he tells of a farmer and his wife going through hard times, who are about to lose their farm.

The farmer tells his wife... "in my next life I wanna be your hero, something better than I turned out to be, I spent this life behind a plow and harrow, in my next life I'll make you proud of me"... The song ends with the old farmer on his death bed, and his loving wife singing this chorus to her hardworking husband just as he passes away.
10. Song Lyric:... "Stop rollin' down hill like a snowball headed for hell, stand up for the flag, and let's all ring the Liberty Bell"... Name the song.

Answer: Are the good times really over for good

..."Let's make Ford and a Chevy that'll still last ten years like they should, is the best of the free life behind us now and are the good times really over for good"... Another country anthem by this country legend, this one lamenting the way the United States was going back in the early to mid 80's.
Source: Author CowboyChevy4x4

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. A Tribute To The Hag Average
2. Tulare Dust Average
3. More On The "Hag" Average
4. Merle Haggard Tough

5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us