Quiz about Music from the 80s  1985
Quiz about Music from the 80s  1985

Music from the 80s - 1985 Trivia Quiz


Ahh, 1985 - the year I celebrated my 18th birthday. But what was I listening to in the year that Live Aid took place? All correct answers were British chart entries during 1985.

A multiple-choice quiz by lizzbett. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. 1980s Music
  8. »
  9. Music from 1985

Author
lizzbett
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,504
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
2579
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 49 (11/15), Guest 213 (8/15), Guest 212 (15/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Duran Duran had a hit in 1985 with the theme from a James Bond film. What was it? Hint

The Living Daylights
View to a Kill
The Spy Who Loved Me
For Your Eyes Only

2. What was the name of the soul band from California who's best known UK hit was "Free Yourself"? Hint

REO Speedwagon
Animotion
Jefferson Starship
The Untouchables

3. Who had a hit in the spring of 1985 with "Feel So Real"? Hint

King
Madonna
Steve Arrington
Prince

4. Who were singing about their "Obsession" in 1985? Hint

Eurythmics
Animotion
Prince
King

5. Which 1985 hit does the following lyric come from?

"Do you remember chalk hearts melting
on a playground wall?
Do you remember dawn escaped
from moon washed college halls?"
Hint

"Love and Pride" by King
"There Must Be An Angel (Playing With My Heart)" by Eurythmics
"Kayleigh" by Marillion
"That Ole Devil Called Love" by Alison Moyet

6. Who asked "How Soon Is Now?" in February 1985? Hint

Sting
The Damned
The Smiths
Marillion

7. Which artist was in the top 30 in 1985 with the song "If You Love Somebody (Set Them Free)"? Hint

Alison Moyet
The Smiths
Sting
King

8. Which chart topper from 1985 contains this lyric?

"I must be hallucinating
Watching angels celebrating.
Could this be reactivating
All my senses dislocating?
This must be a strange deception
By celestial intervention.
Leavin' me the recollection
Of your heavenly connection."
Hint

"Power of Love" Huey Lewis and The News
"Running Up That Hill" by Kate Bush
"That Ole Devil Called Love" by Alison Moyet
"There Must Be An Angel (Playing With My Heart)" by Eurythmics

9. Who had a top 30 hit with "Grimly Fiendish" in 1985? Hint

The Damned
The Smiths
Killing Joke
King

10. Who were "Walking on Sunshine" on the spring of 1985? Hint

Katrina and The Waves
A-ha
The Untouchables
Steve Arrington

11. Which top twenty hit of 1985 opens with the following lyrics?

"Where have all the good men gone
And where are all the gods?
Where's the street-wise Hercules
To fight the rising odds?
Isn't there a white knight upon a fiery steed?
Late at night I toss and turn and dream
of what I need"
Hint

"Running Up That Hill" by Kate Bush
"Power of Love" Huey Lewis and The News
"Lets Go Crazy" by Prince
"Holding Out for a Hero" by Bonnie Tyler

12. Who had a hit in 1985 with the song "Take on Me"? Hint

King
Prince
Paul Hardcastle
a-ha

13. Who released "Love Like Blood" in February 1985? Hint

Killing Joke
Kate Bush
The Damned
The Smiths

14. Which top twenty hit of 1985 contains the following lyric?

"You don't need money, don't take fame
Don't need no credit card to ride this train
Its strong and its sudden and its cruel sometimes
But it might just save your life
That's the..."
Hint

"Money For Nothing" by Dire Straits
"Love and Pride" by King
"Running Up That Hill" by Kate Bush
"Power of Love" by Huey Lewis and The News

15. Who had a massive UK hit with the song "19" in 1985? Hint

Paul Hardcastle
Howard Jones
King
The Smiths


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Duran Duran had a hit in 1985 with the theme from a James Bond film. What was it?

Answer: View to a Kill

The song "View to a Kill" by Duran Duran was released on 18 May 1985 and spent 16 weeks on the UK singles chart. It peaked at number two in the UK but reached number one in the USA. The film "View to a Kill" (1985) was the seventh of the franchise to feature Roger Moore in the title role and was also the last time Moore played Bond.

The theme to "The Living Daylights" (1987) was recorded by Aha, "Nobody Does It Better", the theme from "The Spy Who Loved Me" (1977) by Carly Simon and "For Your Eyes Only" (1981) by Sheena Easton.
2. What was the name of the soul band from California who's best known UK hit was "Free Yourself"?

Answer: The Untouchables

"Free Yourself" by The Untouchables was released in the UK in April 1985. The song spent 11 weeks on the UK singles chart and reached number 26.
3. Who had a hit in the spring of 1985 with "Feel So Real"?

Answer: Steve Arrington

"Feel so Real" by Steve Arrington was released in April 1985 and spent 10 weeks on the UK singles chart, peaking at number five.
4. Who were singing about their "Obsession" in 1985?

Answer: Animotion

"Obsession" was Animotion's only UK hit. Released in May 1985, "Obsession" spent 12 weeks on the UK singles chart and reached number five.
5. Which 1985 hit does the following lyric come from? "Do you remember chalk hearts melting on a playground wall? Do you remember dawn escaped from moon washed college halls?"

Answer: "Kayleigh" by Marillion

Marillion's biggest UK hit, "Kayleigh" was released on 18 May 1985, spent 14 weeks on the UK chart and achieved a highest position of number two.
6. Who asked "How Soon Is Now?" in February 1985?

Answer: The Smiths

Released 9 February 1985, "How Soon Is Now?" by The Smiths spent six weeks on the UK singles chart, peaking at number 24.
7. Which artist was in the top 30 in 1985 with the song "If You Love Somebody (Set Them Free)"?

Answer: Sting

"If You Love Somebody (Set Them Free)" was released in June 1985. This song was Sting's first solo release after parting company with The Police and it spent seven weeks on the UK singles chart, peaking at number 26.
8. Which chart topper from 1985 contains this lyric? "I must be hallucinating Watching angels celebrating. Could this be reactivating All my senses dislocating? This must be a strange deception By celestial intervention. Leavin' me the recollection Of your heavenly connection."

Answer: "There Must Be An Angel (Playing With My Heart)" by Eurythmics

From the album "Be Yourself Tonight", "There Must Be An Angel (Playing With My Heart)" by Eurythmics spent one week at number one in July 1985 during its 13 weeks on the UK singles chart. This song features a harmonica solo by Stevie Wonder.
9. Who had a top 30 hit with "Grimly Fiendish" in 1985?

Answer: The Damned

Released on 30 March 1985, "Grimly Fiendish" by The Damned spent seven weeks on the UK singles chart and reached number 21. The Damned are an English punk/goth rock band who formed in London in the mid 1970s and continue to tour 30 years later.
10. Who were "Walking on Sunshine" on the spring of 1985?

Answer: Katrina and The Waves

Released on 4 May 1985, "Walking on Sunshine" by Katrina and The Waves spent 12 weeks on the UK singles chart, peaking at number eight. The single was rather optimistically re-released on a different record label the following year, but the re-release only made it to number 53.
11. Which top twenty hit of 1985 opens with the following lyrics? "Where have all the good men gone And where are all the gods? Where's the street-wise Hercules To fight the rising odds? Isn't there a white knight upon a fiery steed? Late at night I toss and turn and dream of what I need"

Answer: "Holding Out for a Hero" by Bonnie Tyler

Released at the end of August 1985, "Holding Out for a Hero" by Bonnie Tyler spent 13 weeks on the UK singles chart and reached number two. This song has featured on a number of film soundtracks.
12. Who had a hit in 1985 with the song "Take on Me"?

Answer: a-ha

Norway's biggest selling act, a-ha released "Take on Me" on 28 September 1985. It spent 19 weeks on the UK singles chart, peaking at number two. The single topped the charts in the USA, but it was the follow-up, "The Sun Always Shines on TV" that topped the UK charts.
13. Who released "Love Like Blood" in February 1985?

Answer: Killing Joke

Released in February 1985, "Love Like Blood" spent nine weeks on the UK singles chart and reached number 16. Killing Joke formed in London at the tail end of the British punk era and "Love Like Blood" was the only one of their singles to reach as high as the top 20.
14. Which top twenty hit of 1985 contains the following lyric? "You don't need money, don't take fame Don't need no credit card to ride this train Its strong and its sudden and its cruel sometimes But it might just save your life That's the..."

Answer: "Power of Love" by Huey Lewis and The News

Released on 31 August 1985, "Power of Love" by Huey Lewis and The News spent ten weeks on the UK singles chart and reached number 11. The song went all the way to number one in the USA.
15. Who had a massive UK hit with the song "19" in 1985?

Answer: Paul Hardcastle

Released in early May 1985, "19" by Paul Hardcastle spent 16 weeks on the UK singles charts, five of which were spent at number one. The song was about the Vietnam War.


All information about chart placing used in this quiz comes from the 19th edition of 'The Guinness Book of British Hit Singles and Albums". Thanks for playing.
Source: Author lizzbett

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 25 2022 : Guest 49: 11/15
Nov 10 2022 : Guest 213: 8/15
Nov 05 2022 : Guest 212: 15/15
Nov 04 2022 : Guest 70: 12/15
Nov 03 2022 : Guest 207: 10/15
Oct 26 2022 : DLFan88: 15/15
Oct 26 2022 : mshundley: 10/15
Oct 25 2022 : Guest 108: 8/15
Oct 25 2022 : JGrumby: 10/15

Score Distribution

quiz
12/6/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us