Quiz about Rush Fever
Quiz about Rush Fever

Rush Fever Trivia Quiz


Hello, this quiz is based on Rush from 1974 until 1978 (so that's from the albums "Rush" until "Hemispheres"). Good luck and have fun!

A multiple-choice quiz by evh. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Rush

Author
evh
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
231,344
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1423
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 108 (4/10), Guest 92 (5/10), Guest 195 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Of the following songs, which was written first? (Hint: It is not on Rush's first album). Hint

Beneath, Between and Behind
By- Tor and The Snow Dog
Fly By Night
Can't Fight It

2. In the song "Working Man" Geddy Lee grabs himself what? Hint

a nice fine beer
milk
nothing because he can't seem to fine a beer
An ice cold beer

3. Which song did Neil Peart first write for a Rush album? Hint

By-Tor and the Snow Dog
Rivendell
Anthem
Fly By Night

4. "You can tell me that I got no class" is the lyrics to which song? Hint

Best I Can
Making Memories
Anthem
In The End

5. Who is the hero in "The Necromancer"? Hint

By-Tor
The Necromancer
Snow Dog
King Aurthur

6. In the song "2112", who is the Priest that smashes the guitar under his feet? Hint

Father Gray
Father Brown
Father Pink
The Pope

7. On the album "2112", what happens in Part 6: "Solioquy"? Hint

He fights By-Tor.
He falls down the waterfall and dies.
The character kills himself.
He builds a guitar.

8. What was the nickname for the "A Farewell to Kings" tour? Hint

Drive til You Die Tour
Closer to the Heart Tour
Down the Tudes Tour
New Start Tour

9. How many parts does "Cygnus X-1 Book 2" have? Hint

5
6
7
4

10. How many Parts are in "La Villa Strangiato"? Hint

12
5
0
11


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Of the following songs, which was written first? (Hint: It is not on Rush's first album).

Answer: Can't Fight It

(according to rush.com). Geddy wrote this song even though Rutsey claims he wrote it.
2. In the song "Working Man" Geddy Lee grabs himself what?

Answer: An ice cold beer

This was the last song on the first album which was released in 1974.
3. Which song did Neil Peart first write for a Rush album?

Answer: Fly By Night

(According to the DVD "Rush in Rio".) Geddy Lee asked Neil if he could write lyrics because he is always reading. Neil responded with the song "Fly By Night".
4. "You can tell me that I got no class" is the lyrics to which song?

Answer: Best I Can

This song shows more of the harder rock side of Rush. This was on their second album which included the great Neil Peart for the first time.
5. Who is the hero in "The Necromancer"?

Answer: By-Tor

In the song "The Necromancer", By-tor saves wanderers from the Necromancer, who captures the them in his forest.
6. In the song "2112", who is the Priest that smashes the guitar under his feet?

Answer: Father Brown

Father Brown and everyone else did not like the guitar so the smashed it and said "we dont need old ways".
7. On the album "2112", what happens in Part 6: "Solioquy"?

Answer: The character kills himself.

The main character has a dream (Part 5: "Oracle: The Dream") about a place were you can do what you what to, so he kills himself hoping to go to this place.
8. What was the nickname for the "A Farewell to Kings" tour?

Answer: Drive til You Die Tour

According to the DVD "R30", Neil talks about this in one of his interviews. He comments on this and that the "Caress of Steel" tour was the "Down the Tubes" tour.
9. How many parts does "Cygnus X-1 Book 2" have?

Answer: 6

The parts of this song include: 1: "Prelude"; 2: "Apollo Bringer of Wisdom"; 3: "Dionoysus Bringer of Love"; 4: "Armageddon the Battle of Heart and Mind"; 5: "Cygnus Bringer of Balance"; 6: "The Sphere a Kind of Dream".
10. How many Parts are in "La Villa Strangiato"?

Answer: 12

The parts of this fantastic instrumental include: 1: "Buenos Nochas, Mein Froinds!"; 2: "To Sleep, Perchance to Dream"; 3:"Strangiato Theme"; 4: "A Lerxst in Wonderland"; 5: "Monsters!"; 6:"The Ghost of Aragon"; 7: "Danforth and Pape"; 8: "The Waltz of the Shreves"; 9: "Never Turn Your Back on a Monster!"; 10 "Monsters!(Reprise)"; 11: "Strangiato Theme (Reprise)"; 12: "A Farewell to Things".
Source: Author evh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 108: 4/10
Jan 11 2023 : Guest 92: 5/10
Jan 10 2023 : Guest 195: 8/10
Dec 31 2022 : Guest 86: 6/10
Dec 31 2022 : Guest 46: 2/10
Dec 31 2022 : Guest 89: 2/10
Dec 31 2022 : Guest 172: 4/10
Dec 30 2022 : Guest 109: 4/10
Dec 30 2022 : Guest 89: 2/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Rush Lyrics Average
2. Name That Rush Album Average
3. Rush Lyric Trivia Average
4. RUSH - Canada's Premier Rock Band Average
5. Match Rush song with album Average
6. Rush Rules! Average
7. "2112" - The Song Average
8. The Lyrics of Rush Average
9. The Wisdom of Rush Tough
10. Rush Lyrics Tough
11. Obscure Rush Lyrics Average
12. For The Diehard Rush Fan Difficult

Referenced Topics
Music   Albums   Rush   Beers   Ghosts   Guitar   Brown  

Other Destinations
  Explore Other Quizzes by evh

  Go to Music Q-S Quizzes

  More Rush Quizzes

  FunTrivia Homepage

1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us