FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Definitive Quiz Sir Elton John
Quiz about The Definitive Quiz Sir Elton John

The Definitive Quiz: Sir Elton John


This is a quiz based on the life and works of Sir Elton John. It offers a variety of questions. I hope you have no problems answering them. Good luck!

A multiple-choice quiz by NalaMarie. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Elton John

Author
NalaMarie
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
160,793
Updated
Mar 11 23
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1567
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: saratogarox (10/15), Guest 142 (11/15), Guest 69 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. What was his middle name he was given at birth? Hint


Question 2 of 15
2. At what age did Elton win a scholarship to attend the Royal Academy of Music? Hint


Question 3 of 15
3. In what year did Queen Elizabeth II officially knight him? Hint


Question 4 of 15
4. Elton's first album, "Empty Sky", was released in the U.S. in 1969.


Question 5 of 15
5. Elton was once married to a female.


Question 6 of 15
6. "Some people aren't as driven as I am. Sitting around doing nothing doesn't appeal to me. The thing that saved my life was that I worked. No matter what shape I was in, I still managed to perform and make records. I love to tour. The greatest thing in the world is to get onstage. Some nights you feel wonderful, and it just doesn't happen. Other nights you've got a headache, but it just goes away. It has always been an escape for me to be performing. I think most performers are seeking attention, seeking approval. The tragedy is when you don't know how to be offstage." In what magazine was this quote from Elton published? Hint


Question 7 of 15
7. In what episode of 'Will and Grace' did Elton appear in 2002? Hint


Question 8 of 15
8. He is the godfather to which of the following artists' son? Hint


Question 9 of 15
9. In what year did he receive his star on the Hollywood Walk of Fame? Hint


Question 10 of 15
10. For which song on 'The Lion King' Soundtrack did Elton win an Academy Award?

Answer: (six words)
Question 11 of 15
11. Elton once lived in the home made famous by Lyle and Erik Menendez.


Question 12 of 15
12. Steven Tyler, of Aerosmith, was Elton's presenter at the Rock and Roll Hall of Fame inductee ceremony.


Question 13 of 15
13. Which of these Hard Rock Cafes has a suit once worn by Elton? Hint


Question 14 of 15
14. What is the significance of EJAF? Hint


Question 15 of 15
15. After the death of Princess Di in 1997, he rewrote the words to his hit, "Candle in the Wind". Who was the original written for?

Answer: (First and last name or just the last name)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : saratogarox: 10/15
Mar 02 2024 : Guest 142: 11/15
Feb 27 2024 : Guest 69: 10/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was his middle name he was given at birth?

Answer: Kenneth

Reginald Kenneth Dwight, a.k.a. Elton John, was born on March 25, 1947 in Pinner, Middlesex, England. He has since legally changed his name to Elton Hercules John.
2. At what age did Elton win a scholarship to attend the Royal Academy of Music?

Answer: 11 years old

He attended there from 1958 to 1964 on a piano scholarship at age 11. He enrolled in a program for musically gifted children but left before graduation. Though tutored in the classical music, his heart belonged to rock and roll. Visit the Royal Academy's official site at www.ram.ac.uk .
3. In what year did Queen Elizabeth II officially knight him?

Answer: 1998

There are many different dates on the internet but the year is correct. According to eonline.com, he was knighted on February 24, 1998.
4. Elton's first album, "Empty Sky", was released in the U.S. in 1969.

Answer: False

On June 3, 1969, Elton's first album, "Empty Sky", was released in England. It wasn't until 1975 that it was released in the US.
5. Elton was once married to a female.

Answer: True

He married Renate Blauel, a sound engineer, on February 14, 1984 and they were divorced on November 18, 1988.
6. "Some people aren't as driven as I am. Sitting around doing nothing doesn't appeal to me. The thing that saved my life was that I worked. No matter what shape I was in, I still managed to perform and make records. I love to tour. The greatest thing in the world is to get onstage. Some nights you feel wonderful, and it just doesn't happen. Other nights you've got a headache, but it just goes away. It has always been an escape for me to be performing. I think most performers are seeking attention, seeking approval. The tragedy is when you don't know how to be offstage." In what magazine was this quote from Elton published?

Answer: "Vanity Fair"

This article can be found in the November 1997 issue of 'Vanity Fair'.
7. In what episode of 'Will and Grace' did Elton appear in 2002?

Answer: "The Honeymoon's Over"

Although Elton did appear in all of these episodes, the only one from 'Will and Grace' is "The Honeymoon's Over". "I'm with Cupid" is from an episode of 'The Simpsons' (February 1999). "I Want Love" is from an episode of 'Ally McBeal' (November 2001) and "First Date" is from an episode of 'The Nanny' (October 1997).
8. He is the godfather to which of the following artists' son?

Answer: John Lennon

Although he has had some form of a relationship with all of these people, he is the godfather to John Lennon's son, Sean.
9. In what year did he receive his star on the Hollywood Walk of Fame?

Answer: 1975

He received it on November 21, 1975. If you're ever in Hollywood, you can see it- it's located at 6915 Hollywood Blvd. Visit the official site of the Walk of Fame at hollywoodchamber.net.
10. For which song on 'The Lion King' Soundtrack did Elton win an Academy Award?

Answer: Can You Feel the Love Tonight

In 1995, he was nominated for an Academy Award for his songs "The Circle of Life" and "Hakuna Matata", but won with his song "Can You Feel the Love Tonight?". He shared it with Tim Rice. With this song, he also won a Golden Globe for Best Original Song and was nominated for a Grammy and an MTV Movie Award.
11. Elton once lived in the home made famous by Lyle and Erik Menendez.

Answer: True

The house, located at 722 N. Elm Drive in Beverly Hills, is the site of the infamous Menendez murders. The Spanish-style house is located about a mile east of the famous Beverly Hills Hotel and was previously home to Michael Jackson, Prince, and Elton John.
12. Steven Tyler, of Aerosmith, was Elton's presenter at the Rock and Roll Hall of Fame inductee ceremony.

Answer: False

Elton was inducted into the Rock and Roll hall of Fame on January 19, 1994. Axl Rose, of Guns 'n Roses, was his presenter. Visit the site at rockhall.com.
13. Which of these Hard Rock Cafes has a suit once worn by Elton?

Answer: Universal City

It has a black leather outfit worn by Elton John in his youth. It also houses the famous white sunglasses of Nirvana's late lead singer, Kurt Cobain, a saxophone played by Bill Clinton, the trademark round spectacles worn by former Beatle John Lennon, and the drum set Ringo Starr used just before he joined the Beatles.
14. What is the significance of EJAF?

Answer: It's his AIDS Foundation.

Elton established the Elton John AIDS Foundation, aimed at AIDS prevention education and direct care services, on December 21, 1992. The foundation has become one of the world's largest nonprofit AIDS organizations.
15. After the death of Princess Di in 1997, he rewrote the words to his hit, "Candle in the Wind". Who was the original written for?

Answer: Marilyn Monroe

Elton John's tribute to the late Princess Diana has shipped more than 26 million units worldwide, making it the second biggest single in history. It topped the U.S. charts for 14 weeks.
Source: Author NalaMarie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us