FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Captain and the Kid
Quiz about The Captain and the Kid

The Captain and the Kid Trivia Quiz


This quiz is about Elton John's 2006 album "The Captain and the Kid".

A multiple-choice quiz by lilywafiq. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Elton John

Author
lilywafiq
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,827
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
138
- -
Question 1 of 10
1. "The Captain and the Kid" is a 2006 studio album by Elton John and Bernie Taupin. It is a sequel to which album? Hint


Question 2 of 10
2. "The Captain and the Kid" was the last of Elton John's studio albums to feature which musicians? Hint


Question 3 of 10
3. Many of the songs on "The Captain and the Kid" contain lyrics from earlier John/Taupin songs. Originally used in "Your Song", which song contains the line "It's a little bit funny this feeling inside"? Hint


Question 4 of 10
4. At the end of "Just Like Noah's Ark", Elton John's dog, Arthur, can be heard barking. Why? Hint


Question 5 of 10
5. Who provided the drums on "The Captain and the Kid"? Hint


Question 6 of 10
6. "Blues Never Fade Away" contains references to many people, but only mentions one by name. Who is it? Hint


Question 7 of 10
7. Which song tells the story of how Elton John and Bernie Taupin arrived in America? Hint


Question 8 of 10
8. Who was "The Captain and the Kid" produced by? Hint


Question 9 of 10
9. "The Captain and the Kid" peaked at what number in the UK charts? Hint


Question 10 of 10
10. Only one song was released as a single from "The Captain and the Kid". Which song was it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "The Captain and the Kid" is a 2006 studio album by Elton John and Bernie Taupin. It is a sequel to which album?

Answer: Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy

"Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy" (1975) was an autobiographical album covering the early years of Elton John and Bernie Taupin's careers. "The Captain and the Kid" picked up where Captain Fantastic left off.
2. "The Captain and the Kid" was the last of Elton John's studio albums to feature which musicians?

Answer: Guy Babylon and Bob Birch

Guy Babylon died in 2009, and Bob Birch died in 2012. Both were long time members of the Elton John band.
3. Many of the songs on "The Captain and the Kid" contain lyrics from earlier John/Taupin songs. Originally used in "Your Song", which song contains the line "It's a little bit funny this feeling inside"?

Answer: Old '67

Other songs on the album make references to early songs and albums, including in lyric "Shaped our futures, you a tumbleweed, and me on a yellow brick road", in the song "The Captain and the Kid".
4. At the end of "Just Like Noah's Ark", Elton John's dog, Arthur, can be heard barking. Why?

Answer: He was freaked out by the cowbell

John Mahon was playing a cowbell, which freaked out Arthur. He started barking in time, so they decided to record it and keep it in the song. He is credited as providing "woof-bells". After the track ends, the band can be heard laughing about it.
5. Who provided the drums on "The Captain and the Kid"?

Answer: Nigel Olsson

Nigel Olsson has worked on and off with Elton John since 1969, eventually rejoining full time in 2000. John Mahon has been the percussionist in the Elton John Band since 1997, Davey Johnstone has been the lead guitarist since 1971, and Bob Birch was the bass guitarist from 1992 until his death in 2012.
6. "Blues Never Fade Away" contains references to many people, but only mentions one by name. Who is it?

Answer: John Lennon

"He wasn't famous but I sure did love him, you don't need to know his name..." is the opening line. Only John Lennon is mentioned by name in this song.
7. Which song tells the story of how Elton John and Bernie Taupin arrived in America?

Answer: Postcards From Richard Nixon

"Neither of us understood the way things ticked in Hollywood
We just loaded in and grabbed the bat
With little room to swing a cat
And pretty soon we were where it's at
Or so the papers say"

Lyrics from "Postcards From Richard Nixon".
8. Who was "The Captain and the Kid" produced by?

Answer: Matt Still and Elton John

Matt Still has also produced and engineered other Elton John albums, such as "Peachtree Road" (2004) and the "Gnomeo and Juliet" soundtrack (2011).
9. "The Captain and the Kid" peaked at what number in the UK charts?

Answer: 6

It reached number six in the UK, number 37 in Australia and number 18 in the US.
10. Only one song was released as a single from "The Captain and the Kid". Which song was it?

Answer: The Bridge

There was no physical single released; Elton John preferred that the album be listened to as a whole. "The Bridge" was released as a radio single.
Source: Author lilywafiq

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/7/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us