Quiz about In the World with Elton John
Quiz about In the World with Elton John

In the World with Elton John Trivia Quiz


Visit the world within the songs of Elton John.

A multiple-choice quiz by pollucci19. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Elton John

Author
pollucci19
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
273,628
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2740
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 75 (7/10), Guest 24 (7/10), Guest 173 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. 'Daniel is traveling tonight on a plane
I can see the red tail lights heading for __________'.

Where are the red tail lights heading?
Hint

Maine
Bahrain
Biscayne
Spain

2. The opening lines of the song "Island Girls" read ... 'I see your teeth flash Jamaican honey, so sweet. Down where Lexington cross _______'.

Which street does Lexington cross?
Hint

47th Street
52nd Street
Main Street
59th Street

3. Elton John's 1981 album "The Fox" contained a track with a European country within the title "Just like _______".

Name the European country
Hint

Norway
Poland
Finland
Belgium

4. The title of this track from Elton John's 1969 album "Empty Sky" is the name of a place that is also known as the 'Hall of the Slain'. Hint

Valhalla
Mount Olympus
Asgard
Uluru

5. The last track on Elton's 1982 album "Jump Up" is also the title of which famous war novel by Erich Maria Remarque? Hint

The Battle of Dorking
The Moon Men
The Invasion of the United States
All Quiet on the Western Front

6. Elton's 1975 album "Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy" contains a song that's title is a place with Biblical significance. Hint

Tower of Babel
Jerusalem
Fields of Canaan
Nazareth

7. Which place is Elton John referring to within the following lyrics:

'______ ain't the kind of place to raise your kids
(in fact it's cold as Hell)'?
Hint

Reykjavik
The Moon
Oslo
Mars

8. In 1974, on the "Caribou" album, Elton John pines for a drink at the "Skinner's Arms" in which English town? Hint

London
Grimsby
Essex
Hexham

9. Where, in the Caribbean, did Elton and his band go to to originally record the 1973 album "Goodbye Yellow Brick Road"? Hint

Barbados
Aruba
Trinidad and Tobago
Jamaica

10. What completes the blank in the following Elton John song title:
"__________ Freedom"?
Hint

Cry
The Chimes of
Philadelphia
Songs of


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'Daniel is traveling tonight on a plane I can see the red tail lights heading for __________'. Where are the red tail lights heading?

Answer: Spain

The song 'Daniel' is from Elton's 1973 album "Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player". It peaked at Number four in the UK charts and Number two in the USA.
2. The opening lines of the song "Island Girls" read ... 'I see your teeth flash Jamaican honey, so sweet. Down where Lexington cross _______'. Which street does Lexington cross?

Answer: 47th Street

"Island Girls" was from Elton's 1975 album "Rock of the Westies".
'Main Street' is the title of a Bob Seeger song.
'52nd Street' is by Billy Joel
'59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy)' is by Simon and Garfunkel.
3. Elton John's 1981 album "The Fox" contained a track with a European country within the title "Just like _______". Name the European country

Answer: Belgium

The movie "If it's Tuesday it must be Belgium" was a romantic comedy released in 1969 and starred Suzanne Pleshette and Ian McShane. For an extra bit of trivia, folk singer Donovan (of 'Sunshine Superman' fame) made a cameo appearance and sang his own composition 'Lord of the Reedy River'.
4. The title of this track from Elton John's 1969 album "Empty Sky" is the name of a place that is also known as the 'Hall of the Slain'.

Answer: Valhalla

'Asgard' is the home of the Aesir, the Warrior Gods, and sits at the highest level of the Norse universe. Valhalla (pronounced Val-Hala on the album) is also on this level.
'Mount Olympus' is the heavenly home of the Greek Gods.
'Uluru' (also known as Ayers Rock) is a sacred site to the Pitjantjatjara and Yankunytjatjara aboriginal people of central Australia.
5. The last track on Elton's 1982 album "Jump Up" is also the title of which famous war novel by Erich Maria Remarque?

Answer: All Quiet on the Western Front

'The Battle of Dorking' (1871) was written by George Tomkyns Chesney.
'The Invasion of the United States' (1916) was by H. Irving Hancock and 'The Moon Men' (1925) was written by Edgar Rice Burroughs.
6. Elton's 1975 album "Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy" contains a song that's title is a place with Biblical significance.

Answer: Tower of Babel

'It's party time for the guys in the Tower of Babel
Sodom meet Gomorrah
Cain meet Abel
Have a ball y'all'
7. Which place is Elton John referring to within the following lyrics: '______ ain't the kind of place to raise your kids (in fact it's cold as Hell)'?

Answer: Mars

The song is 'Rocket Man' and is from one of Elton's more critically acclaimed albums "Honky Chateau" (1972). The song peaked at Number two in the UK and Number six in the USA.
8. In 1974, on the "Caribou" album, Elton John pines for a drink at the "Skinner's Arms" in which English town?

Answer: Grimsby

There was a trick here. Grimsby is also the title of the song; however, all my research could not uncover a 'Skinner's Arms' in Grimsby. Perhaps there was one when Bernie Taupin penned the lyrics or perhaps it was 'poetic license'.
On the other hand, London, Essex and Hexham, each are home to a 'Skinner's Arms'.
9. Where, in the Caribbean, did Elton and his band go to to originally record the 1973 album "Goodbye Yellow Brick Road"?

Answer: Jamaica

The idea came after The Rolling Stones had successfully completed their album "Goat's Head Soup" on the island, however, technical difficulties saw Elton and the band shelve the idea.
10. What completes the blank in the following Elton John song title: "__________ Freedom"?

Answer: Philadelphia

This song was dedicated to tennis player Billie Jean King who, in 1974, coached a World Team Tennis team called the 'Philadelphia Freedoms'. The 'B' side of the single was a duet of with John Lennon of the Beatles hit 'I Saw her Standing There'. 'Chimes of Freedom' is a 1964 song by Bob Dylan from his album "Another Side of Bob Dylan". 'Songs of Freedom' was recorded by Santana in 1987. Bob Marley is also linked to this title, however, it is merely a line from his often covered 'Redemption Song' and also the title of a retrospective package of hits released in 1992. 'Cry Freedom' is not a song title (that my research can uncover) but the title of a movie released in 1987, directed by Richard Attenborough, and depicts the story of Steve Biko.
Source: Author pollucci19

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 75: 7/10
Jan 27 2023 : Guest 24: 7/10
Jan 19 2023 : Guest 173: 3/10
Jan 14 2023 : Guest 73: 7/10
Jan 12 2023 : Guest 24: 5/10
Jan 09 2023 : Guest 86: 6/10
Jan 08 2023 : Guest 24: 8/10
Jan 07 2023 : Guest 71: 3/10
Jan 03 2023 : Guest 64: 3/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Poll's Itinerary:

Got your tickets... here's your chance to see the world from your desktop. Don't forget the postcard!

  1. Amazing Sites Average
  2. In the World with Elton John Average
  3. Rottnest Island, Western Australia Average
  4. Once Upon a Time in... Scotland! Average
  5. More Amazing Heritage Sites Around Australia Average
  6. We Are The World Average
  7. For Your Eyes Only Average
  8. Group of Seven Psychopaths Average
  9. As the World Burns Average
  10. On the Left You'll See ... Average
  11. Think Pink Tough

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us