Quiz about Elton JohnBernie Taupin First Lines
Quiz about Elton JohnBernie Taupin First Lines

Elton John/Bernie Taupin First Lines Quiz


Here are some first lines written by Bernie Taupin for Elton John. Your job is to guess the song title. For diehard early Elton fans, as these songs are not the well known ones.

A multiple-choice quiz by stucress. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Elton John

Author
stucress
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
179,960
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1384
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (1/10), Guest 98 (10/10), 1995Tarpon (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "In the quiet silent seconds I turned off the light switch
And I came down to meet you in the half light the moon left
While a cluster of night jars sang some songs out of tune
A mantle of bright light shone down from a room"
Hint

Your Song
Come Down In Time
I Need You to Turn To
Lady Samantha

2. "Yeah I looked at my watch and it said a quarter to five
The headlines screamed that i was still alive
I couldn't understand it
I thought I died last night"
Hint

I Think I'm Gonna Kill Myself
Grow Some Funk of Your Own
Have Mercy on the Criminal
The King Must Die

3. "I'm not a rat to be spat on locked up in this room
Those bars that look towards the sun at night look towards the moon
Everyday the swallows play in the clouds of love
Make me wish that I had wings take me high above"
Hint

Border Song
Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy
Empty Sky
Madman Across the Water

4. "There's a fly in the window
A dog in the yard
And a year since i saw you
There's a trunk in the corner
I keep all my letters
My bills and demands i keep too"
Hint

Elderberry Wine
Someone Saved My Life Tonight
Son of My Father
One Horse Town

5. "I got frostbitten in the winter
Ice skating on the river
With my pretty little black-eyed girl
She'd make your darn toes curl just to see her"
Hint

Hard Luck Story
Crazy Water
Suzie (dramas)
Bitter Fingers

6. "Hello, baby hello
Haven't seen your face for a while
Have you quit doing time for me
Or are you still the same spoiled child"
Hint

Harmony
Dirty Little Girl
Rock and Roll Madonna
Amoreena

7. "I took myself a blue canoe
And i floated like a leaf
Dazzling, dancing
Half enchanted
In my merlin sleep"
Hint

Dixie Lily
Indian Sunset
Where To Now St. Peter?
Take Me To the Pilot

8. ""an extremely quiet child" they called you in your school reports
"he's always taken interest in the subjects that he's taught"
So what was it that brought the squad car screaming up your drive
To notify your parents of the manner in which you died"
Hint

Shoulder Holster
All the Young Girls Love Alice
Ticking
Better Off Dead

9. "Peering out of tiny eyes
The grubby hands that gripped the rail
Wiped the window clean of frost
As the morning air laid on the latch"
Hint

Levon
The Greatest Discovery
Slave
Son of My Father

10. "Like a corn in a field I cut you down
I threw the last punch too hard
After years of going steady, well I thought that it was time
To throw in my hand for a new set of cards"
Hint

I Feel Like A Bullet (in The Gun Of Robert Ford)
Texan Love Song
Skyline Pigeon
Roy Rogers


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "In the quiet silent seconds I turned off the light switch And I came down to meet you in the half light the moon left While a cluster of night jars sang some songs out of tune A mantle of bright light shone down from a room"

Answer: Come Down In Time

The second song on "Tumbleweed Connection", my favorite Elton album.
2. "Yeah I looked at my watch and it said a quarter to five The headlines screamed that i was still alive I couldn't understand it I thought I died last night"

Answer: Grow Some Funk of Your Own

From "Rock of the Westies", a hard-rockin', very underrated album.
3. "I'm not a rat to be spat on locked up in this room Those bars that look towards the sun at night look towards the moon Everyday the swallows play in the clouds of love Make me wish that I had wings take me high above"

Answer: Empty Sky

From Elton's first album, "Empty Sky", recorded in 1969. Not as good as his next 8 or 9 albums, but very listenable.
4. "There's a fly in the window A dog in the yard And a year since i saw you There's a trunk in the corner I keep all my letters My bills and demands i keep too"

Answer: Elderberry Wine

One of the better entries from Elton John and Bernie Taupin's remarkably successful mid-1970s run, "Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player". The best-known songs on this album are "Crocodile Rock" and "Daniel".
5. "I got frostbitten in the winter Ice skating on the river With my pretty little black-eyed girl She'd make your darn toes curl just to see her"

Answer: Suzie (dramas)

From "Honky Chateau", my second favorite Elton effort. This album includes "Rocket Man" and "Honky Cat"
6. "Hello, baby hello Haven't seen your face for a while Have you quit doing time for me Or are you still the same spoiled child"

Answer: Harmony

The last song on "Goodbye Yellow Brick Road", which is usually considered Elton's best album. I think it's very good, although a bit uneven.
7. "I took myself a blue canoe And i floated like a leaf Dazzling, dancing Half enchanted In my merlin sleep"

Answer: Where To Now St. Peter?

Another excellent track from "Tumbleweed Connection". Guns N Roses singer Axl Rose reportedly once said he would love to own the publishing rights to this album as a work of art.
8. ""an extremely quiet child" they called you in your school reports "he's always taken interest in the subjects that he's taught" So what was it that brought the squad car screaming up your drive To notify your parents of the manner in which you died"

Answer: Ticking

From "Caribou", which was the first album recorded at the famous Caribou Ranch in Colorado. This album had "Don't Let The Sun Go Down On Me" and "The Bitch Is Back". "Ticking" is probably the saddest lyric ever written by Bernie.
9. "Peering out of tiny eyes The grubby hands that gripped the rail Wiped the window clean of frost As the morning air laid on the latch"

Answer: The Greatest Discovery

From "Elton John", Elton's second album. This is a song about a new child in the household from the view point of the first-born child.
10. "Like a corn in a field I cut you down I threw the last punch too hard After years of going steady, well I thought that it was time To throw in my hand for a new set of cards"

Answer: I Feel Like A Bullet (in The Gun Of Robert Ford)

Back to "Rock of the Westies". This song reached #14 in early 1976. Robert Ford was reputed to have shot Jesse James.
Source: Author stucress

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 07 2023 : Guest 71: 1/10
Dec 25 2022 : Guest 98: 10/10
Dec 16 2022 : 1995Tarpon: 10/10
Dec 02 2022 : Guest 12: 9/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us