Quiz about The Life and Works of David Bowie
Quiz about The Life and Works of David Bowie

The Life and Works of David Bowie Quiz


General questions about the life and works of David Bowie.

A multiple-choice quiz by PulpFairy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. David Bowie

Author
PulpFairy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,128
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1143
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: David_M (8/10), Guest 78 (6/10), Guest 174 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the name of the first band David Bowie formed in 1962? Hint

The Drifters
The Animals
The Konrads
The Manish Boys

2. What was David Bowie's birth-name? Hint

David Robert Jones
David George Wainwright
David Rhys Jones
David George Bonnor-Shaw

3. David Bowie's first song to capture the attention of the public in 1969 was called what? Hint

Modern Love
China Girl
Jean Genie
Space Oddity

4. In the BBC's 2002 poll of the '100 Greatest Britons', what position did David Bowie hold? Hint

14th
29th
19th
34th

5. Which song was performed by both David Bowie and Queen? Hint

Under Pressure
Ashes to Ashes
Dancing in the Street
We Could Be Heroes

6. Name the David Bowie song that includes the lyrics: 'Fear my blood enraged, it's just the fear of losing you'. Hint

Modern Love
White Wedding
Quicksand
Cat People (Putting Out Fire)

7. Along with his singing career, David Bowie has also tried his hand in acting. In which film did he have his first major role? Hint

The Man Who Fell to Earth
Christiane F
Mr Rice's Secret
Just a Gigolo

8. Where did Bowie move to in 1976, in an attempt to boost his declining career? Hint

Dublin
New York
Berlin
Paris

9. What was Bowie's first US Billboard number one hit? Hint

Fashion
Suffragette City
Heroes
Fame

10. In which weekly music newspaper in 1972 did Bowie state that he was bisexual? Hint

Sounds
Rock Scene
New Musical Express (NME)
Melody Maker


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the first band David Bowie formed in 1962?

Answer: The Konrads

The Konrads first came into existence when they made an appearance with Jess Conrad. The band consisted of five members: David Jones (later to be known as David Bowie) played the tenor saxophone; Neville Wills played the guitar, as did Alan Dodds; Dave Crook played the drums; and George Underwood was the vocalist.
2. What was David Bowie's birth-name?

Answer: David Robert Jones

To avoid being confused with Davy Jones from The Monkees, in 1966 David Robert Jones changed his name to David Bowie. The surname Bowie was taken from the Alamo hero Jim Bowie, and from his Bowie knife.
3. David Bowie's first song to capture the attention of the public in 1969 was called what?

Answer: Space Oddity

'Space Oddity' was David Bowie's first song to go into the top ten in the UK Singles Chart. This song focuses on a fictional astronaut named Major Tom. The BBC used 'Space Oddity' when it was reporting the landing on the moon.
4. In the BBC's 2002 poll of the '100 Greatest Britons', what position did David Bowie hold?

Answer: 29th

The '100 Greatest Britons' was first broadcast in 2002. The votes were cast by members of the general British public. Although the title was '100 Greatest Britons', people from other nations were also listed, including Irishmen Bono and Bob Geldof. Other celebrities to make an appearance included David Beckham and Johnny Rotten.
5. Which song was performed by both David Bowie and Queen?

Answer: Under Pressure

After becoming a solo performer, this was David Bowie's first musical collaboration. David Bowie worked with many artists, including Iggy Pop and Mick Jagger. 'Under Pressure', released in 1982, was the song which was performed by both Queen and David Bowie.
6. Name the David Bowie song that includes the lyrics: 'Fear my blood enraged, it's just the fear of losing you'.

Answer: Cat People (Putting Out Fire)

'Cat People' was released in 1982. This song had slight Goth rock influences. This music style kept it in line for the film it was recorded for, 'Cat People' by Giorgio Moroder. It was also used in Quentin Tarantino's 2009 film, 'Inglorious Bastards'.
7. Along with his singing career, David Bowie has also tried his hand in acting. In which film did he have his first major role?

Answer: The Man Who Fell to Earth

David Bowie was an extra in many films. 'The Man Who Fell to Earth', however, was the first film he starred in with a major role. The movie was released in 1976 and it was of the science fiction genre. It is considered a 'cult' film, and is often credited for its beautiful imagery.
8. Where did Bowie move to in 1976, in an attempt to boost his declining career?

Answer: Berlin

During Bowie's time spent in Berlin, he worked with Iggy Pop. He also released three albums in that time called 'Low', 'Heroes' and 'Lodger', and they are collectively known as the 'Berlin Trilogy'. Producer Brian Eno was involved in producing these three albums.
9. What was Bowie's first US Billboard number one hit?

Answer: Fame

David Bowie's first number one in the US came with 'Fame' in 1975 (Billboard Hot 100). 'Fame' was included in Bowie's album 'Young Americans'. It was co-written by Carlos Alomar and John Lennon, although John Lennon's part in writing the song was very small.
10. In which weekly music newspaper in 1972 did Bowie state that he was bisexual?

Answer: Melody Maker

After announcing that he was bisexual, in a later interview with music magazine 'The Rolling Stone', he claimed that the statement was 'the biggest mistake I ever made'. The 'Melody Maker' article came out in January 1972. The 'Rolling Stone' article appeared in 1983.
Source: Author PulpFairy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 20 2023 : David_M: 8/10
Jan 19 2023 : Guest 78: 6/10
Jan 01 2023 : Guest 174: 7/10
Dec 30 2022 : Guest 84: 7/10
Dec 27 2022 : Guest 51: 7/10
Dec 27 2022 : TERRYROYHURST: 6/10
Dec 25 2022 : Guest 85: 8/10
Dec 23 2022 : Guest 185: 1/10
Dec 05 2022 : Guest 75: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. David Bowie Average
2. Anatomy of a Song: "Space Oddity" Easier
3. David Bowie Average
4. A David Bowie Quiz Tough
5. Ziggy Stardust Lyrics Average
6. David Bowie Albums Average
7. David Bowie's 'Hunky Dory' Average
8. David Bowie Lyrics Average
9. Ten Bowie Songs Average
10. Easy Bowie Personas Average
11. Questionsbowie Average
12. David Bowie Lyrics Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us