Quiz about David Bowie
Quiz about David Bowie

The Ultimate David Bowie Quiz | Music


General questions about Bowie and his music.

A multiple-choice quiz by SaxMan4. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. David Bowie

Author
SaxMan4
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
59,301
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
5464
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 49 (14/15), Guest 80 (7/15), Guest 213 (10/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Bowie was not the last name he was born with. Another pop star shared David's original name. What group was THAT pop star in? Hint

The Monkees
The Yardbirds
Herman's Hermits
The Hollies

2. Besides guitar and piano, what instrument was Bowie quite proficient at? Hint

trumpet
drums
saxophone
sitar

3. Besides "Space Oddity", what Bowie tune mentions Major Tom? Hint

Fashion
Ashes to Ashes
Changes
Diamond Dogs

4. What Bowie tune contains the following line- 'And these children that you spit on as they try to change their worlds, are immune to your consultations, they're quite aware what they're going through.'?

Answer: (One Word)
5. What soon-to-be-legendary guitar player was a surprise feature on Bowie's hit album, Let's Dance? Hint

Stevie Ray Vaughan
Pat Travers
Robert Cray
Mick Ronson

6. What was the name of the band Bowie formed in the 80's containing two members that were sons of comedian Soupy Sales?

Answer: (Two Words)
7. Which 1984 music video of Bowie's was actually part of a 10-15 minute short film? Hint

China Girl
Blue Jean
Ziggy Stardust
Modern Love

8. Which Bowie tune contains the lyric, 'He took it all too far, but boy could he play guitar.'? Hint

Alladin Sane
Ziggy Stardust
Fashion
Rebel Rebel

9. What was the name of both a tune by Bowie and a science fiction novel by George Orwell?

Answer: (it's a number)
10. What Bowie tune is also the name of a movie starring Jeff Bridges and Karen Allen?

Answer: (One Word)
11. The line, 'Wham bam thank you maam,' is contained in which Bowie tune? Hint

Rebel Rebel
John, I'm Only Dancing
Diamond Dogs
Suffragette City

12. Which Bowie tune was covered by The Wallflowers, whose version got some decent airplay in the late 90's?

Answer: (One Word - omit the quotes)
13. Which Bowie tune contains the line, 'Hot tramp, I love you so.'? Hint

Suffragette City
Diamond Dogs
China Girl
Rebel Rebel

14. In 'Space Oddity,' Major Tom instructs ground control to convey what message to his wife? Hint

He loves her very much.
Don't give up.
He's sorry.
Cash in the insurance money and live it up.

15. Which tune begins with a crowd roaring and Bowie speaking, 'This aint rock and roll, this is genocide!'? Hint

Rock N Roll Suicide
Suffragette City
Diamond Dogs
Rock N Roll Star


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Bowie was not the last name he was born with. Another pop star shared David's original name. What group was THAT pop star in?

Answer: The Monkees

Bowie was born David Jones, and didn't want to be confused with Davey Jones of the Monkees. Quite a silly notion in retrospect.
2. Besides guitar and piano, what instrument was Bowie quite proficient at?

Answer: saxophone

He played sax on many of his tunes, but also had more accomplished saxophonists appear as well. David Sanborn jams on YOUNG AMERICANS.
3. Besides "Space Oddity", what Bowie tune mentions Major Tom?

Answer: Ashes to Ashes

'Ashes to ashes, funk to funky, we know Major Tom's a junkie. Strung out on heaven's high, hitting an all time low.' Robert Fripp from King Crimson has some pretty weird lead guitar on this one.
4. What Bowie tune contains the following line- 'And these children that you spit on as they try to change their worlds, are immune to your consultations, they're quite aware what they're going through.'?

Answer: Changes

Ch-ch-changes. Look out all you rock and rollers!
5. What soon-to-be-legendary guitar player was a surprise feature on Bowie's hit album, Let's Dance?

Answer: Stevie Ray Vaughan

Mick was Bowie's regular guitar player, but Vaughan added a great sound for that album!
6. What was the name of the band Bowie formed in the 80's containing two members that were sons of comedian Soupy Sales?

Answer: Tin Machine

They put out three albums of rock music that had an industrial flavor to them.
7. Which 1984 music video of Bowie's was actually part of a 10-15 minute short film?

Answer: Blue Jean

The film "Jazzin' for Blue Jean" was about this geeky loser (Bowie) trying to impress some British 'bird' by taking her to see some ultra hip pop artist (also played by Bowie). It was weird to see Bowie play this nerd! 'Ziggy Stardust' was a much longer concert film that came out in the 70s.
8. Which Bowie tune contains the lyric, 'He took it all too far, but boy could he play guitar.'?

Answer: Ziggy Stardust

Sang this once at karaoke. The lyrics are very odd when you see them!
9. What was the name of both a tune by Bowie and a science fiction novel by George Orwell?

Answer: 1984

'Beware the savage roar, of 1984!' Cool tune.
10. What Bowie tune is also the name of a movie starring Jeff Bridges and Karen Allen?

Answer: Starman

Bridges played an alien who duplicated the form of a dead human. Co-Karen Allen also played Boone's girlfriend in 'Animal House'. 'There's a Starman, waiting in the sky, he'd like to come and meet us but he thinks he's blow our minds.'
11. The line, 'Wham bam thank you maam,' is contained in which Bowie tune?

Answer: Suffragette City

It's yelled out between choruses near the end.
12. Which Bowie tune was covered by The Wallflowers, whose version got some decent airplay in the late 90's?

Answer: Heroes

'We could be heroes, just for one day.' Great tune. Good cover by Jakob Dylan and the guys.
13. Which Bowie tune contains the line, 'Hot tramp, I love you so.'?

Answer: Rebel Rebel

Nice guitar riff.
14. In 'Space Oddity,' Major Tom instructs ground control to convey what message to his wife?

Answer: He loves her very much.

'And I think my spaceship knows which way to go. Tell my wife I love her very much, she knows.' I remember listening to this tune in my early teens and thinking what an odd sounding song it was!
15. Which tune begins with a crowd roaring and Bowie speaking, 'This aint rock and roll, this is genocide!'?

Answer: Diamond Dogs

'Get out of the doorway baby, you'll catch your death in the fog. Young girls, they call him the diamond dog.'
Source: Author SaxMan4

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 49: 14/15
Jan 22 2023 : Guest 80: 7/15
Jan 22 2023 : Guest 213: 10/15
Jan 22 2023 : Guest 203: 14/15
Jan 19 2023 : David_M: 15/15
Jan 19 2023 : Guest 78: 9/15
Jan 16 2023 : Guest 86: 11/15
Jan 13 2023 : Guest 47: 15/15
Jan 11 2023 : Guest 90: 9/15

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us