Quiz about The Low Heroes Lodger Trilogy
Quiz about The Low Heroes Lodger Trilogy

The 'Low', 'Heroes,' 'Lodger' Trilogy Quiz


Ten questions relating to David Bowie's trilogy of albums 'Low', 'Heroes', and 'Lodger.'

A multiple-choice quiz by SetsofWaves. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. David Bowie

Author
SetsofWaves
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
73,088
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1353
Last 3 plays: Guest 142 (9/10), Guest 92 (6/10), Guest 98 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Robert Fripp only plays guitar on one of the three albums. Which is it? Hint

'Low'
None
'Lodger'
'Heroes'

2. Brian Eno, who collaborated with David Bowie on all three of these releases, was a member of a band that opened for Bowie and the Spiders from Mars on their 1972 tour. What was the name of Eno's band? Hint

Mott the Hoople
Roxy Music
Talking Heads
King Crimson

3. Who, along with David Bowie, produced these three releases? Hint

Tony Visconti
Harry Maslin
Brian Eno
Ken Scott

4. In what year was 'Low' released? Hint

1976
1979
1978
1977

5. In what city were 'Low' and 'Heroes' recorded? Hint

Amsterdam
London
Berlin
New York

6. Which of the following tracks is NOT an instrumental track (music only-- no sung lyrics)? Hint

'Breaking Glass'
'Speed of Life'
'A New Career in a New Town'
'Art Decade'

7. Which modern composer wrote symphonies based on the music of 'Low' and 'Heroes'? Hint

John Adams
George Crumb
Steve Reich
Philip Glass

8. Which of the three albums reached the highest chart position in the U.K.? Hint

'Heroes'
'Low'
'Lodger'
'Low' and 'Heroes' both had the same peak position

9. What is unique about the musicians on the song 'Boys Keep Swinging'? Hint

Carlos Alomar sings
Carlos Alomar plays drums
Bowie plays all the instruments
Bowie plays violin

10. The songs 'Art Decade' and 'Weeping Wall' were originally written for the soundtrack to a movie. Which movie were they to be included in? Hint

'Just a Gigolo'
'The Hunger'
'Love You Till Tuesday'
'The Man who Fell to Earth'


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Robert Fripp only plays guitar on one of the three albums. Which is it?

Answer: 'Heroes'

Robert Fripp plays guitar on 'Heroes,' and returns on 1980's 'Scary Monsters.'
2. Brian Eno, who collaborated with David Bowie on all three of these releases, was a member of a band that opened for Bowie and the Spiders from Mars on their 1972 tour. What was the name of Eno's band?

Answer: Roxy Music

Brian Eno, of course, went on to work with David Bowie extensively years later.
3. Who, along with David Bowie, produced these three releases?

Answer: Tony Visconti

Brian Eno worked with Bowie and Visconti on these albums-- but he's not credited as producer. Harry Maslin produced 'Station to Station' and Ken Scott produced 'Ziggy Stardust.'
4. In what year was 'Low' released?

Answer: 1977

'Low' was released in January of 1977.
5. In what city were 'Low' and 'Heroes' recorded?

Answer: Berlin

Bowie recorded these albums in Berlin, Germany. 'Lodger' was recorded in various cities: New York, London, Zurich, and Berlin. Since all three were recoreded at least partially in Berlin, these three albums are sometimes called 'The Berlin Trilogy.'
6. Which of the following tracks is NOT an instrumental track (music only-- no sung lyrics)?

Answer: 'Breaking Glass'

'A New Career in a New Town,' 'Speed of Life,' and 'Art Decade' are all instrumental tracks that appear on 'Low'.
7. Which modern composer wrote symphonies based on the music of 'Low' and 'Heroes'?

Answer: Philip Glass

Philip Glass wrote his 'Low' symphony in 1993 based on the tracks 'Subterraneans,' 'Some Are,' and 'Warszawa.' The 'Heroes' symphony was released in 1996 and bases it on 5 tracks including 'Heroes' and 'V-2 Schneider'.
8. Which of the three albums reached the highest chart position in the U.K.?

Answer: 'Low'

On the UK charts, 'Low' peaked at number 2 and spent 18 weeks on the charts. 'Heroes' peaked at number 3 and spent 18 weeks on the charts. 'Lodger' peaked at number 4 and spent 17 weeks on the charts. In the USA - 'Low' was also the most successful, peaking at number 11. Next was 'Lodger' which peaked at number 20.
9. What is unique about the musicians on the song 'Boys Keep Swinging'?

Answer: Carlos Alomar plays drums

On 'Boys Keep Swinging', guitarist Carlos Alomar plays drums, while drummer Dennis Davis plays bass. Because of Davis' mistakes-- producer Tony Visconti added some of his own bass playing to fix the problem.
10. The songs 'Art Decade' and 'Weeping Wall' were originally written for the soundtrack to a movie. Which movie were they to be included in?

Answer: 'The Man who Fell to Earth'

While these tracks were originally written for the film 'The Man Who Fell to Earth,' they never made it into the film.
Source: Author SetsofWaves

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 06 2023 : Guest 142: 9/10
Nov 29 2022 : Guest 92: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 98: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. David Bowie Average
2. Anatomy of a Song: "Space Oddity" Easier
3. David Bowie Average
4. A David Bowie Quiz Tough
5. Ziggy Stardust Lyrics Average
6. David Bowie Albums Average
7. David Bowie's 'Hunky Dory' Average
8. David Bowie Lyrics Average
9. Ten Bowie Songs Average
10. Easy Bowie Personas Average
11. Questionsbowie Average
12. David Bowie Lyrics Average

1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us