Quiz about Three Chords  The Truth Some Country Artists
Quiz about Three Chords  The Truth Some Country Artists

Three Chords & The Truth: Some Country Artists Quiz


If you agree that country music is the people's music, speaking about real life and about truth and telling things how they really are, then find the truth in these 10 questions.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author Pixxx

A multiple-choice quiz by darksplash. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music
  8. »
  9. Classic Country

Author
darksplash
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,427
Updated
Jun 24 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
137
Last 3 plays: lalapad (5/10), kinkyfriedman (8/10), Guest 172 (5/10).
1. Which Nashville band sang:

"She could telephone, tell a friend
Tell a lie about where she's been
Send a pigeon, send a fax
Write it on a postal pack
Send a signal up in smoke
Tap it out in Morse code
I'd prefer a bad excuse
To no news..."?
Hint

Darkstar
Lonestar
Falling Star
Red Star

2. When the county music duo Brooks and Dunn produced a video for their hit "Honkey Tonk Truth", they persuaded one of American motorsport's greatest heroes to make a guest appearance. Who was he?
Hint

Kyle Petty
George Jones
Willie Nelson
Dale Earnhardt Sr

3. What song do these lines come from:

"I'm looking for something in blue
Something real tiny, the baby's brand new
He has his father's nose and his chin
We once were hot lovers now we're more like friends
Don't tell me that just what old married folk do
I'm looking for something in blue..."?

The Baby's Brand New
Something In Red

4. Which country music songbirds sang:

"They're my guardian angels and I know they can see
Every step I take, they are watching over me
I might not know where I'm goin' but I'm sure where I come from
They're my guardian angels and I'm their special one..."?
Hint

The Judds
Calamity Jane
The Dixie Chicks
The DeZurik Sisters

5. Which artist warns (in a song) "Don't do it Darlin' don't you dare look in there'"? Hint

Patty Loveless
Wynona
K T Oslin
Reba

6. Which top-selling country music Okie sang:

"Some night you're gonna wind up
On the wrong end of a gun
Some jealous guy's gonna show up
And you'll pay for what you've done
What will it say on your tombstone
Here lies a rich man

[Chorus:]
With my pocket full of gold"?
Hint

Audie Murphy
Hank Williams Jr
Django Walker
Vince Gill

7. For which country music singer did "I'd Love You All Over Again", "Love's Got a Hold on You" and "Right on the Money" become number one hits? Hint

Townes Van Zandt
John Denver
Alan Jackson
Ricky Skaggs

8. In a Country music charts number two hit, which Oklahoma-born country songbird and actor sang:

"I sent you roses, I warned you I would
Do all that I could to show you the way that I feel
Please, don't say I'm wasting my time
I've got nothin' but time so I'll do all that I can to catch
That ghost of a chance..."?
Hint

Dolly Parton
Emmylou Harris
Iris De Ment
Reba McEntire

9. Which Kansas-born country music songstress topped the charts with a song containing the lyrics:

"And with a broken wing
She still sings
She keeps an eye on the sky
With a broken wing
She carries her dreams
Man, you ought to see her fly..."?
Hint

Carrie Underwood
Martina McBride
Annie Guthrie
Anne Hills

10. Which modern country music great wrote and sang "L. A. Freeway", "Desperados Waiting For A Train" and "Heartbroke"? Hint

Steve Earle
Jerry Jeff Walker
Rodney Crowell
Guy Clark


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Nashville band sang: "She could telephone, tell a friend Tell a lie about where she's been Send a pigeon, send a fax Write it on a postal pack Send a signal up in smoke Tap it out in Morse code I'd prefer a bad excuse To no news..."?

Answer: Lonestar

Formed in 1992, Loanstar went on to have nine country number ones in quick succession, including "No News". Another number one, "Amazed", crossed over to the pop charts and topped the Billboard Hot 100.

The quiz introduction borrows a quote from Faith Hill, an acclaimed practitioner of the country music arts, when she said "Country music is the people's music. It just speaks about real life and about truth and it tells things how they really are".
2. When the county music duo Brooks and Dunn produced a video for their hit "Honkey Tonk Truth", they persuaded one of American motorsport's greatest heroes to make a guest appearance. Who was he?

Answer: Dale Earnhardt Sr

Kix Brooks and Ronnie Dunn hailed from Nashville and were close friends of Dale Earnhardt Sr, the legendary NASCAR and stock car racer/owner.

The singers were both solo artists before getting together as a duo, initially with some reservations about the idea. They began to work as a duo in 1990 and after a five year hiatus from 2010, continued in the business. Their singles and albums appeared regularly in the top 10 of the country music charts. "Honkey Tonk Truth" was a number here on the Billboard Hot Country Songs chart in 1997.

Dale Earnhardt Sr was ranked as one of the best American motorsports drivers of all time. Known as "the intimidator", he won 76 NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) events. He died in a crash at the Daytona 500 in 2001.
3. What song do these lines come from: "I'm looking for something in blue Something real tiny, the baby's brand new He has his father's nose and his chin We once were hot lovers now we're more like friends Don't tell me that just what old married folk do I'm looking for something in blue..."?

Answer: Something In Red

Written by Angela Kaset, in 1992 Lorrie Morgan took "Something In Red" to number 14 in the Billboard country charts. It was also the title track of an album.

The song is constructed with the singer asking a similar question in the first line and last line of each verse of each verse: I'm looking for something in red/green/white/blue then red again.
4. Which country music songbirds sang: "They're my guardian angels and I know they can see Every step I take, they are watching over me I might not know where I'm goin' but I'm sure where I come from They're my guardian angels and I'm their special one..."?

Answer: The Judds

In 1990, "Guardian Angels" reached number 16 on the Billboard Hot Country chart.

Wynona Judd and her mother, Naomi began their singing career as a duo in 1983 and were to have 14 country music chart-toppers. While their career officially came to a conclusion in 1991 through Naomi's ill health, Wynona continued as a solo artist. Naomi died in April 2022.
5. Which artist warns (in a song) "Don't do it Darlin' don't you dare look in there'"?

Answer: Patty Loveless

The song "Here I Am" peaked at number four on the Billboard country charts. From 1985, Patty Loveless had five Counts chart toppers and numerous others hit the top 10.
6. Which top-selling country music Okie sang: "Some night you're gonna wind up On the wrong end of a gun Some jealous guy's gonna show up And you'll pay for what you've done What will it say on your tombstone Here lies a rich man [Chorus:] With my pocket full of gold"?

Answer: Vince Gill

Vince Gill hailed from Norman, Oklahoma. In a career that began in 1978, he notched up more than 25 million album sales and had more than 40 singles on the country charts. More than 20 Grammys went his way.

'Rolling Stone' magazine placed Gill at number 62 on a list of "100 Greatest Country Artists of All Time". The magazine noted that at that time - 2017 - Gill had won more Grammys than any other male country artist - 21.
To save you looking up that list, the number one was Merle Haggard.
7. For which country music singer did "I'd Love You All Over Again", "Love's Got a Hold on You" and "Right on the Money" become number one hits?

Answer: Alan Jackson

The three in the question were among more than 25 country number ones for Alan Jackson from 1991. "I'd Love You All Over Again" was his first. Hailing out of Newnan, Georgia, he sold more than 75 million records.

As well as country songs, Jackson was noted for gospel numbers.
8. In a Country music charts number two hit, which Oklahoma-born country songbird and actor sang: "I sent you roses, I warned you I would Do all that I could to show you the way that I feel Please, don't say I'm wasting my time I've got nothin' but time so I'll do all that I can to catch That ghost of a chance..."?

Answer: Reba McEntire

To her fans she was simply 'Reba". In a career that began in 1975 she was a multi-award winner and topped the country charts more than 20 times.

Reba also turned her talent to acting on television, in movies and in the theatre.
9. Which Kansas-born country music songstress topped the charts with a song containing the lyrics: "And with a broken wing She still sings She keeps an eye on the sky With a broken wing She carries her dreams Man, you ought to see her fly..."?

Answer: Martina McBride

From 1992, Martina McBride had more than 30 top 20 country singles, including five chart toppers. She was also noted for championing a number of good causes.
10. Which modern country music great wrote and sang "L. A. Freeway", "Desperados Waiting For A Train" and "Heartbroke"?

Answer: Guy Clark

Guy Clark was born in Monahans, Texas, in 1941 and died in Nashville Tennessee in 2016. He was a noted member of the 'Outlaw Country' scene. His early career was boosted when established stars such as Jerry Jeff Walker covered his songs.

Clarke got Steve Earle his first songwriting job and he was also a mentor to Rodney Crowell. Although personally he did not have much success on the charts, Ricky Skaggs took Clark's "Heartbroke" to the top of the Country charts and Steve Wariner's cover of "Baby I'm Yours" also topped the charts. Clark's last album "My Favorite Picture of You" was his best performer, reaching number 12 on the charts.
Source: Author darksplash

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : lalapad: 5/10
Feb 02 2023 : kinkyfriedman: 8/10
Jan 30 2023 : Guest 172: 5/10
Jan 27 2023 : Guest 165: 5/10
Jan 25 2023 : Guest 12: 8/10
Jan 23 2023 : Guest 71: 7/10
Jan 23 2023 : Guest 70: 7/10
Jan 20 2023 : GORDOM: 7/10
Jan 18 2023 : Guest 86: 5/10

2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us