Quiz about Adolf Hitler
Quiz about Adolf Hitler

People Quiz: Adolf Hitler: 20 Questions | People


An assorted group of questions again, chronological order fails me. Some are quite easy and some are extremely difficult. I hope I managed to find an informative balance.

A multiple-choice quiz by socratessoul. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People H-J
  8. »
  9. Adolf Hitler

Author
socratessoul
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
24,106
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
6693
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 85 (5/20), Guest 195 (14/20), Guest 64 (12/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what town was Hitler born? Hint

Breslau
Munich
Braunau am Inn
Vienna

2. What was Hitler's birthdate? Hint

May 2, 1889
April 20, 1889
August 24, 1888
June 17, 1888

3. In which city did Hitler twice apply to (and find himself twice rejected from) a prestigious art school? Hint

Vienna
Munich
Linz
Breslau

4. What was the name of the friend with whom Hitler spent much of his time in Vienna? Hint

Julian Cameron
Julian Daim
August Kubizek
August Shirer

5. Which of the following methods did Hitler use to earn money while in Vienna? Hint

Painting murals
Painting homes
Painting portraits
Painting water colors

6. One of Hitler's strongest influences in Vienna is said to be his reading of a popular anti-Semitic journal, edited by Liebenfels. What was the name of this journal? Hint

'Triumph des Willens'
'Jugend'
'Ostara'
'Jud Suss'

7. What was the name of Hitler's book either in English or German)?

Answer: (Two Words)
8. What took Hitler out of service in World War I? Hint

Mustard gas
Machine-gun fire
Shrapnel
Bayonet

9. What event on August 2, 1934 finally brought Hitler to the position of Head of State and Supreme Commander-in-Chief of the Armed Forces? Hint

The death of President von Hindenburg
The Beer Hall Putsch
The Reichstag fire
The Night of the Long Knives

10. What was the nickname of the German state from 1919-1933? Hint

DNVP
The Second Reich
The Weimar Republic
NSDAP

11. Whose political maneuverings through policies of appeasement disgusted Hitler and further lowered his respect for the democratic powers? Hint

Benito Mussolini
Neville Chamberlain
Franklin D. Roosevelt
Mohandas K. Gandhi

12. Upon what was Hitler's argument based when he claimed that Germany should control the Sudetenland of Czechoslovakia? Hint

A balance for land lost in Danzig, Poland
Former German ownership of the land
Many ethnic Germans lived in the area
Too strategic an area to be in the hands of enemies

13. Hitler had a great liking for animals (and was even said to be a vegetarian). When he married Eva Braun and they committed suicide, they took his German Shepherd with them to death. What was the dog's name? Hint

Strength
Blondi
Sweetheart
Divinity

14. What did Hitler order to be done with his body after he committed suicide? Hint

Burned
Sunk in the Rhine River
Buried
Placed in a tomb

15. During what year was Hitler imprisoned? Hint

1923
1927
1925
1924

16. Many of Hitler's policies were shaped largely by the theory that Germany had been 'stabbed in the back' by her own people (often theorized to be Jews and Bolsheviks within Germany). He also believed that Germany really should have won World War I. What did this theory call those who negotiated and signed the armistice for Germany? Hint

The Red Sympathizers
The November Criminals
The Bolshevik Traitors
The Sons of Zion

17. Who was Pope during Hitler's dictatorship and is often accused of having failed to speak out against the Holocaust? Hint

Pope Pius X
Pope John X
Pope John XII
Pope Pius XII

18. Before his death, who did Hitler blame for Germany's defeat in World War II? Hint

Polish rebels
French traitors
German generals
Communist sympathizers

19. On what date did Hitler commit suicide? Hint

April 30, 1945
April 21, 1945
April 20, 1945
May 1, 1945

20. Which member of Hitler's government also committed suicide the day after Hitler, after poisoning his children and shooting his wife? Hint

Ribbentrop
Bormann
Goebbels
Himmler


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what town was Hitler born?

Answer: Braunau am Inn

He was born in Braunau am Inn, Austria.
2. What was Hitler's birthdate?

Answer: April 20, 1889

Many evil deeds have been committed on this date, such as the murders at Columbine.
3. In which city did Hitler twice apply to (and find himself twice rejected from) a prestigious art school?

Answer: Vienna

It was the Vienna Academy of Fine Arts. Hitler arrived in Vienna in 1907, hoping to become an architect. He was astonished at not being accepted, and soon applied again, only to be rejected again.
4. What was the name of the friend with whom Hitler spent much of his time in Vienna?

Answer: August Kubizek

5. Which of the following methods did Hitler use to earn money while in Vienna?

Answer: Painting water colors

According to Ian Kershaw's bigography he preferred Jewish agents as they generally obtained better prices for him.
6. One of Hitler's strongest influences in Vienna is said to be his reading of a popular anti-Semitic journal, edited by Liebenfels. What was the name of this journal?

Answer: 'Ostara'

7. What was the name of Hitler's book either in English or German)?

Answer: Mein Kampf

He wrote Mein Kampf in prison after the failed Beer Hall Putsch of 1923.
8. What took Hitler out of service in World War I?

Answer: Mustard gas

9. What event on August 2, 1934 finally brought Hitler to the position of Head of State and Supreme Commander-in-Chief of the Armed Forces?

Answer: The death of President von Hindenburg

10. What was the nickname of the German state from 1919-1933?

Answer: The Weimar Republic

11. Whose political maneuverings through policies of appeasement disgusted Hitler and further lowered his respect for the democratic powers?

Answer: Neville Chamberlain

Many historians blame Chamberlain for not taking action when Hitler took over Czechoslovakia. They feel if he had, perhaps World War II could have been prevented. However, the policy of appeasement predated Chamberlain's appointment as prime minister in 1937.
12. Upon what was Hitler's argument based when he claimed that Germany should control the Sudetenland of Czechoslovakia?

Answer: Many ethnic Germans lived in the area

An important counter-argument, however, was that the region contained Czechoslovakia's main fortications.
13. Hitler had a great liking for animals (and was even said to be a vegetarian). When he married Eva Braun and they committed suicide, they took his German Shepherd with them to death. What was the dog's name?

Answer: Blondi

14. What did Hitler order to be done with his body after he committed suicide?

Answer: Burned

It was not cremated thoroughly. The Russians, after taking the bunker, discovered the remains and subjected them to an autopsy.
15. During what year was Hitler imprisoned?

Answer: 1924

This was for the Beer Hall Putsch, a failed attempt to gain control of Germany.
16. Many of Hitler's policies were shaped largely by the theory that Germany had been 'stabbed in the back' by her own people (often theorized to be Jews and Bolsheviks within Germany). He also believed that Germany really should have won World War I. What did this theory call those who negotiated and signed the armistice for Germany?

Answer: The November Criminals

17. Who was Pope during Hitler's dictatorship and is often accused of having failed to speak out against the Holocaust?

Answer: Pope Pius XII

New information has revealed that Pius actually helped many Jews escape. Golda Meir, the late Israeli Prime Minister called him a hero to her people. However, rescue is not the same thing as speaking out.
18. Before his death, who did Hitler blame for Germany's defeat in World War II?

Answer: German generals

In fact, Hitler could not accept the decisions of his generals when they did not fit into his own view of the course of the war; it may be said that Hitler's disrespect for and even hatred of his generals cost him the war or, at least, led to large losses.
19. On what date did Hitler commit suicide?

Answer: April 30, 1945

It took place ten days after his 56th birthday.
20. Which member of Hitler's government also committed suicide the day after Hitler, after poisoning his children and shooting his wife?

Answer: Goebbels

Himmler committed suicide as well, but only when captured soon after the war by the British. (He had earlier attempted to take control of the Nazi government and make peace with the Allies). Bormann disappeared with many trying to escape from Berlin in early May, and was probably killed. Ribbentrop was captured and tried by the International Military Tribunal in 1946 -- he was put to death.
Source: Author socratessoul

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 23 2023 : Guest 85: 5/20
Mar 23 2023 : Guest 195: 14/20
Mar 22 2023 : Guest 64: 12/20
Mar 19 2023 : Guest 68: 4/20
Mar 19 2023 : mulder52: 11/20
Mar 19 2023 : Guest 86: 17/20
Mar 17 2023 : Guest 86: 12/20
Mar 17 2023 : Guest 210: 12/20
Mar 15 2023 : Taltarzac: 14/20

Score Distribution

quiz
3/24/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us