Quiz about Early Days of Hitler
Quiz about Early Days of Hitler

Early Days of Hitler Trivia Quiz


This quiz covers the beginning of Adolf Hitler's life until the start of World War I.

A multiple-choice quiz by sapient. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People H-J
  8. »
  9. Adolf Hitler

Author
sapient
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
91,137
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1810
Last 3 plays: Guest 69 (11/15), Guest 199 (10/15), Guest 172 (14/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When was Adolf Hitler born? Hint

20 April 1889
9 April 1887
8 August 1888
14 February 1890

2. Hitler never knew who his grandfather was (paternal).

True
False

3. What was the last name of Adolf's father, Alois, before he changed it to Hitler? Hint

Goebbels
Schicklgruber
Bruening
von Schleicher

4. What was Hitler's nickname as a baby?

Answer: (One Word)
5. How many siblings did Hitler have, not including those who died at birth? Hint

three
five
two
four

6. What event allowed Hitler to drop out of high school? Hint

his father died
he joined the army
he got married
he ran away from home

7. How old was Adolf when he dropped out of high school? Hint

fourteen
fifteen
sixteen
seventeen

8. Who was his close childhood friend? Hint

Johann Hiedler
August Kubizek
Franz Josef
Oskar Papen

9. What did his mother die of in 1907?

Answer: (two words)
10. In what town was Adolf Hitler born? Hint

Nuremberg
Linz
Braunau am Inn
Munich

11. What was his mother's name before she got married? Hint

Klara Schicklgruber
Anna Frankenberger
Klara P÷lzl
Gudrun Frankenstein

12. What career did Hitler briefly consider when he was a kid? Hint

priest
writer
teacher
engineer

13. Was Hitler ever homeless?

Yes
No

14. What was the name of his brother who died of measles at age six? Hint

Leopold
Georg
Edmund
Alois Jr.

15. Reinhold Hanisch had what relationship with Adolf Hitler? Hint

Doctor who cared for his mother
History teacher in high school
Agent to sell paintings
Roommate in Vienna


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Adolf Hitler born?

Answer: 20 April 1889

Adolf Hitler was born at 6:30 p.m. on the evening of 20 April 1889 in Branau am Inn, Upper Austria, across the border from German Bavaria.
2. Hitler never knew who his grandfather was (paternal).

Answer: True

His paternal grandmother was Maria Anna Schicklgruber, but the identity of his grandfather was never known for sure (she was the mother of Alois Hitler, Adolf's father). It was suspected he was someone from the neighborhood or possibly a poor millworker named Johann Georg Hiedler.

There was also some speculation that Maria was impregnated by the 19-year-old son of the Jewish family she worked for, Frankenberger. However, Hitler never knew who his grandfather was.
3. What was the last name of Adolf's father, Alois, before he changed it to Hitler?

Answer: Schicklgruber

Alois Schicklgruber always used his mother's last name because he was not ashamed of being illegitimate in rural Austria. After he became successful in the civil service, his uncle encouraged him to change his name and continue the family name, Hiedler. This came to be misspelled as Hitler. (In the local dialect both spellings would have given the same pronunciation).
4. What was Hitler's nickname as a baby?

Answer: Adi

Hitler was called Adi as a baby by his mother. She had previously lost children at birth and lavished a lot of affection on little Hitler. They had a very close relationship.
5. How many siblings did Hitler have, not including those who died at birth?

Answer: four

Hitler had an older half brother named Alois Junior, an older half sister Angela, a little brother Edmund, and a little sister Paula. Alois Jr. ran away from home at age thirteen and Edmund died at age six.
6. What event allowed Hitler to drop out of high school?

Answer: his father died

Alois Hitler died at age 65 on January 3, 1903 in the town on Leonding, Austria. He died of a sudden lung hemorrhage when Hitler was only thirteen years old.
7. How old was Adolf when he dropped out of high school?

Answer: sixteen

Hitler dropped out of high school and spent the next couple years deciding what to do with his life. He had no desire to get a job because he hated the idea of anyone having authority over him.
8. Who was his close childhood friend?

Answer: August Kubizek

August Kubizek wanted to be a musician and he and Hitler used to attend operas together. Hitler often gave long, dramatic speeches to his friend. Kubizek later described his childhood friend as "violent and highly strung."
9. What did his mother die of in 1907?

Answer: breast cancer

Klara Hitler died in 1907 at the age of 46 from malignant breast cancer. Adolf was 18-years-old at the time and was devastated by the loss of his mother. Klara was operated on and had a breast removed, but it was too late. Interestingly, the doctor who examined her was a Jewish man by the name of Eduard Bloch.
10. In what town was Adolf Hitler born?

Answer: Braunau am Inn

He was born in the small Austrian town of Braunau am Inn, although he would spend much of his childhood moving to new towns because of his father's work as a custom's official.
11. What was his mother's name before she got married?

Answer: Klara P÷lzl

12. What career did Hitler briefly consider when he was a kid?

Answer: priest

Hitler attended school at a Catholic Benedictine monastery in Lambach that was covered in swastikas. He sang in the boy's choir and so admired the priests that he briefly considered being one.
13. Was Hitler ever homeless?

Answer: Yes

After his mother died, Hitler moved to Vienna in an attempt to train as an artist. The 18-year-old spent some time being homeless after he abruptly left the apartment he was sharing with his childhood friend, August Kubizek.
14. What was the name of his brother who died of measles at age six?

Answer: Edmund

Little brother Edmund died at the age of six from measles.
15. Reinhold Hanisch had what relationship with Adolf Hitler?

Answer: Agent to sell paintings

Reinhold Hanisch met Hitler at a home for poor men and became his agent, selling pictures that Adolf would copy from postcards of famous Vienna landmarks. Hitler later accused Hanisch of stealing his property and testified in court, getting Hanisch an 8 day sentence in jail. Hanisch was murdered in 1938 as an order from Hitler for talking about him to the press.
Source: Author sapient

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 01 2023 : Guest 69: 11/15
Feb 01 2023 : Guest 199: 10/15
Jan 27 2023 : Guest 172: 14/15

Score Distribution

quiz
3/22/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us