Quiz about Be Ye A Pirate
Quiz about Be Ye A Pirate

Be Ye A Pirate? Trivia Quiz


Avast there landlubbers - belay whatever ye be doing. Do ye have what it took to be a great pyrate in the Golden Age of Piracy? Answer these questions correctly or ye'll be walking the plank - aaargh!

A multiple-choice quiz by dgcox. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Other People
  8. »
  9. Pirates

Author
dgcox
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
196,325
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1760
Last 3 plays: Guest 107 (4/10), Guest 66 (7/10), Guest 2 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. If ye be entitled to a double share of the loot and booty ye be the ______. Hint

Owner of the Pirate Ship
Surgeon onboard the pirate ship
Captain of the pirate ship
Gunner's Mate onboard the pirate ship

2. If ye desire to be captain, what be the way? Hint

election by the crew
a test of intellect
a test of strength
seniority

3. If ye quarrel with a brother pyrate, how be the way to resolve the quarrel? Hint

Drinking contest
Pistols and swords at sunrise
Pistols and swords on shore
Bare knuckles

4. On a pyrate ship, when be the musicians given time off? Hint

Time off! Are you kidding? This is a pirate ship we're talking about!
On the sabbath, of course.
There be no musicians on a pirate ship.
The day after taking a prize.

5. If ye be onboard and ye be goin' to the 'Head', what be ye about to do? Hint

go to the toilet
go to the poop or quarter deck to speak with the captain
go up to the crows nest at the top of the mast
go to the front of the cue at meal time

6. What be the difference between a cutlass and rapier? Hint

The cutlass was shorter and heavier.
The cutlass was longer and heavier.
They are different names for the same weapon.
The cutlass was longer and lighter.

7. If ye be in the middle of battle fighting 'scurvy bilge-rats' for ye very life, which of the following implements be the most useful to ye in the fight? Hint

Cartouche
Booty
Bloody Flux
Hardtack

8. If ye be sailing under the Jolly Roger and ye be saling under a red flag, with a winged hour-glass, an arm with a sword and a death's head who be ye captain? Hint

Jack Rackham
Chris Moody
Tomas Tew
Henry Every

9. If ye be a pirate, which of the following be yer favourite port of call? Hint

Tortuga
Charleston, South Carolina
New York
London

10. If ye be looking for a ship built for speed, ye be looking for a ______. Hint

Barque
Galleon
Pinnace
Frigate


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If ye be entitled to a double share of the loot and booty ye be the ______.

Answer: Captain of the pirate ship

The Captain and, sometimes, the Quartermaster were entitled to a double share of the proceeds of any looting. On some ships the Captain would receive only a share and a half. On some ships the Quartermaster would receive less than the Captain. Pirates also gave cash compensation to crew members who suffered loss of limb while on duty.
2. If ye desire to be captain, what be the way?

Answer: election by the crew

In most cases the pirate captain was elected by the crew. In many cases his authority could only be exercised regarding choice of victims and leading up to and during battle. The pirates tended to have a very democratic and enlightened system of management.
3. If ye quarrel with a brother pyrate, how be the way to resolve the quarrel?

Answer: Pistols and swords on shore

Pirates had formal articles which members of the crew signed, or at the very least, agreed to. One of the conditions of being a crew member was that if you have a disagreement you don't settle it while onboard. It was generally not acceptable to have women or small boys onboard either, as this could also lead to disputes. One of the captain's prime functions was to keep the crew happy and functioning as an effective team.
4. On a pyrate ship, when be the musicians given time off?

Answer: On the sabbath, of course.

In 'Black' Bart Roberts articles musicians were, indeed, given the sabbath as a day free from labour.
5. If ye be onboard and ye be goin' to the 'Head', what be ye about to do?

Answer: go to the toilet

The head is, of course, the toilet. It was normally located at the front of the ship.
6. What be the difference between a cutlass and rapier?

Answer: The cutlass was shorter and heavier.

The cutlass was a heavier, thicker and shorter type of sword, used mainly for slashing rather than for thrusting. It was well suited to combat onboard ships where there was restricted space and many obstructions. Due to its weight is was not as quick as the rapier, but could be used more effectively in close combat.
7. If ye be in the middle of battle fighting 'scurvy bilge-rats' for ye very life, which of the following implements be the most useful to ye in the fight?

Answer: Cartouche

The cartouche was a box for storing cartridges. Bloody Flux was dysentry. Booty was the loot you took after winning the battle. Hardtack was dried bread made from flour and water baked into a moisture-free rock-like substance to prevent spoilage - it had to be broken into small pieces or soaked in water before it could be eaten.
8. If ye be sailing under the Jolly Roger and ye be saling under a red flag, with a winged hour-glass, an arm with a sword and a death's head who be ye captain?

Answer: Chris Moody

Many pirates had their own individual Jolly Roger. Jack Rackham's flag had a skull above crossed swords, Henry Every flew a flag with the profile of a skull above crossed bones while Tom Tew had a strong arm holding a scimitar.
9. If ye be a pirate, which of the following be yer favourite port of call?

Answer: Tortuga

Tortuga was located in what is now Haiti. It was the home base for a group of pirates calling themselves the 'Brethren of the Coast'. They operated from there during the 1600s, until wiped out shortly after 1680. It was originally settled by the French and had been attacked by Spanish troops who didn't want people from other nations settling in the New World.

The other ports mentioned were well known for hanging pirates, although Port Royale was, at one time, a pirate haven.
10. If ye be looking for a ship built for speed, ye be looking for a ______.

Answer: Pinnace

The pinnace was built for speed and was very manoeuvrable, with a shallow draft. The barque was a smallish ship, usually with a shallow draft and a little broad so as to allow it to carry cargo, but it was not fast. The galleon was a large merchant vessel used for carrying large and heavy cargos - if it was any slower it would sail backwards.

The frigate was a large, fast warship, but not in the same class as a pinnace when it comes to speed. Pirates often times preferred to have a small, fast ship as to cut and run was, sometimes, a better option than to have to stand and fight.
Source: Author dgcox

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Jim_in_Oz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 31 2022 : Guest 107: 4/10
Dec 26 2022 : Guest 66: 7/10
Dec 11 2022 : Guest 2: 4/10
Dec 08 2022 : mariappank511: 0/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us