Quiz about History of Pirates
Quiz about History of Pirates

History of Pirates Trivia Quiz


This quiz is about the history of piracy and pirates at sea.

A multiple-choice quiz by reenarage. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Other People
  8. »
  9. Pirates

Author
reenarage
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269,591
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5356
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 84 (0/10), Guest 67 (3/10), colavs33 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The English word "pirate" is derived from which of the following Latin terms? Hint

pirata
pirete
piratos
pyrit

2. Which of these personalities was kidnapped by Cilician pirates in 75 BC? Hint

Napoleon Bonaparte
Aristotle
King Henry VIII
Julius Caesar

3. Which buccaneer led the expedition across the Pacific coasts, recorded by Basil Ringrose? Hint

Jacob Collaart
Mary Read
Bartholomew Sharp
Sir Henry Morgan

4. The Wokou pirates of East Asia first appeared in the 13th century, with a pirate raid in Korea. To which East Asian country did they originally belong? Hint

Korea
Japan
Taiwan
China

5. The Cossacks of Eastern Europe raided Turkey three times. Parts of Istanbul were burnt, which forced the Ottoman Sultan to flee his palace. In which year did this incident take place? Hint

1633
1628
1635
1625

6. Which Portuguese vessel did the pirates John Taylor and Olivier La Bouche capture at Reunion Island, robbing the ex-Viceroy of Goa of diamonds and rare oriental treasures worth more than 800,000? Hint

Lady Nelson
Marrie senoa de Cuba
Marie Celeste
Nostra Senhora do Cabo

7. Which pirates captured the Mughal ship Fateh Muhammed in 1694?
Hint

Jan Janszoon and Stede Bonnet
Anne Bonny and Mary Read
Thomas Tew and Henry Every
Sir Francis Drake and William Kidd

8. The most famous and extensive pirates in medieval Europe were the Vikings, warriors, raiders and looters from Scandinavia. Which period in history is often referred to as the "Viking Age"?
Hint

5th-6th centuries
8th-11th centuries
15th-19th centuries
12th-14th centuries

9. The flag flown in order to identity a pirate ship is called Jolly Roger. When did this term first come into use by a pirate(s)? Hint

Mid1400s
Late 1600s
Mid 1200s
Early 1800s

10. Piracy does not exist any more.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The English word "pirate" is derived from which of the following Latin terms?

Answer: pirata

The English word "pirate" is derived from the Latin word "pirata" and has its origins in the Greek word "peirates", meaning "to attempt, to attack , to assault".
2. Which of these personalities was kidnapped by Cilician pirates in 75 BC?

Answer: Julius Caesar

In 75 BC, while sailing to Rhodes, Greece; Caesar was kidnapped by Cilician pirates. The pirates asked for a payment of 20 talents to set him free. He joked with them saying, he was worth fifty. After they freed him, he hunted them down and killed them.
3. Which buccaneer led the expedition across the Pacific coasts, recorded by Basil Ringrose?

Answer: Bartholomew Sharp

Ringrose wrote an elaborate, revealing account of the adventure of the buccaneers across the Isthmus of Panama. This journal later became a part of Alexander Esquemelin's "Buccaneers of America".
4. The Wokou pirates of East Asia first appeared in the 13th century, with a pirate raid in Korea. To which East Asian country did they originally belong?

Answer: Japan

Wokou means "Japanese Bandits". They raided the coasts of China and Korea. Their nationalities included Chinese, Korean and Portuguese. Many of their leaders - Pirate Kings were Chinese.
5. The Cossacks of Eastern Europe raided Turkey three times. Parts of Istanbul were burnt, which forced the Ottoman Sultan to flee his palace. In which year did this incident take place?

Answer: 1625

Cossacks were dwellers of southern region of Eastern Europe and Asia. They were excellent horsemen and had a military tradition. The Don Cossacks are the most popular.
6. Which Portuguese vessel did the pirates John Taylor and Olivier La Bouche capture at Reunion Island, robbing the ex-Viceroy of Goa of diamonds and rare oriental treasures worth more than 800,000?

Answer: Nostra Senhora do Cabo

Nostra Senhora do Cabo means "The Virgin of the Cape" or more literally "Our Lady of the Cape".
7. Which pirates captured the Mughal ship Fateh Muhammed in 1694?

Answer: Thomas Tew and Henry Every

The biggest loot of Henry Every's career was the Gang-i-Sawai. It was a part of the Moghul of India's convoy of ships. Gang-i-Sawai and Fateh Muhammed were the two ships that could be captured.
8. The most famous and extensive pirates in medieval Europe were the Vikings, warriors, raiders and looters from Scandinavia. Which period in history is often referred to as the "Viking Age"?

Answer: 8th-11th centuries

Vikings were warriors on ships, pirates and traders who originated in Scandinavia. They raided the British, Irish and European coasts from late 8th to 11th century. This period is called the Viking Age.
9. The flag flown in order to identity a pirate ship is called Jolly Roger. When did this term first come into use by a pirate(s)?

Answer: Late 1600s

The flags were intended to frighten the intended victims. They featured skulls, crossbones, daggers, cutlasses, pierced hearts, etc.

Variations of the Jolly Roger have also been used by mercenaries, teenage gangs, the SS and some Neo-Nazis.
10. Piracy does not exist any more.

Answer: False

Yes. Piracy continues modern times.
Indonesia had the highest number of piracy attacks(more than 40) in 2006.
Advances in technology, reduced international ocean patrol and lack of regulation and the rise of failed states are some of the reasons that have led to the rise of piracy in modern times.
Source: Author reenarage

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 84: 0/10
Jan 20 2023 : Guest 67: 3/10
Jan 17 2023 : colavs33: 5/10
Jan 16 2023 : Guest 73: 7/10
Jan 12 2023 : Possum1: 5/10
Dec 29 2022 : pmarney: 10/10
Dec 27 2022 : catnlib: 0/10
Dec 26 2022 : Guest 66: 7/10
Dec 26 2022 : Guest 24: 7/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us