Quiz about Pirate Flags
Quiz about Pirate Flags

Pirate Flags Trivia Quiz


Ahoy me pirate lovers, come and test your knowledge on pirate flags! Good luck, have fun and arrr me hearties!

A multiple-choice quiz by catden. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Other People
  8. »
  9. Pirates

Author
catden
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,851
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
871
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (6/10), Guest 184 (6/10), Guest 66 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the name of the pirate flag that is famous in the media? Hint

Jolly Roger
Jolly Joe
Jolly Jack
Jolly Raymond

2. What design did the infamous Blackbeard have on his flag? Hint

A horned skeleton holding an hourglass and a spear pointing at a bleeding heart.
A skull with a sword and gun crossed underneath.
A skull with an hourglass on one side and a bleeding heart on the other.
A skeleton holding a sword and an hour-glass.

3. Who is reported to have FIRST used the famous Jolly Roger? Hint

Calico Jack
Henry Every
Emanuel Wynne
Thomas Tew

4. We all know about black pirate flags, but what did it mean if a ship flew a red flag? Hint

It was an English pirate ship.
It was a pirate ship.
Shows no mercy.
Nothing; it meant the same as a black one.

5. What design was on the flag of the infamous pirate captain Calico Jack? Hint

A skeleton with one sword in its right hand.
A skeleton with a sword in either hand.
A skull with two crossed swords under it.
A skull with two guns crossed under it.

6. Bartholomew Roberts, sometimes known now as "Black Bart", is another famous pirate from "The Golden Age of Piracy". What was the design on his first flag? Hint

Him holding an hour-glass
Death holding an hour-glass
Him and Death holding an hour-glass
A skull with an hour-glass beside

7. Which of these statements is true about pirate flags? Hint

Some flags were black and some were red.
Some pirates changed their flags.
All of these.
Pirates didn't always fly the Jolly Roger (or a variation of it).

8. Which of the following pirates had a flag with an arm holding a sword? Hint

Edward England
Christopher Moody
Stede Bonnet
Thomas Tew

9. What design was on the flag of pirate Edward Lowe? Hint

A black skeleton on a red background
A white skeleton on a black background
A white skeleton on a red background
A red skeleton on a black background

10. Why was the Jolly Roger called the "Jolly Roger"? Hint

"Jolly" Roger was a famous pirate from the golden age of piracy.
No one's sure.
It is a corruption of "joli rouge" from France, because the skull was often smiling from a red flag background.
English privateers flew the "red jack" by order of the Admiralty in 1694 and when they were no longer needed as privateers they turned pirate and kept the red flag because it symbolised blood.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the pirate flag that is famous in the media?

Answer: Jolly Roger

Pirates generally had their own flag customised but this is the media famous one. It is thought pirates such as Emanuel Wynne, Edward England, Thomas Tew and Henry Every used this flag.
2. What design did the infamous Blackbeard have on his flag?

Answer: A horned skeleton holding an hourglass and a spear pointing at a bleeding heart.

This flag and its owner became infamous through out the Caribbean and was very much feared. It was said that when another ship saw the flag they surrendered straight away.
3. Who is reported to have FIRST used the famous Jolly Roger?

Answer: Emanuel Wynne

Around 1700, Emanuel Wynne, a French pirate, first used the Jolly Roger. It had a skull and crossbones with an hourglass underneath.
4. We all know about black pirate flags, but what did it mean if a ship flew a red flag?

Answer: Shows no mercy.

Throughout the seas the red flag was most feared and one you definitely wouldn't want to come across.
5. What design was on the flag of the infamous pirate captain Calico Jack?

Answer: A skull with two crossed swords under it.

Calico Jack was a moderately successful pirate mostly remembered because he had two famous female pirates in his crew, Anne Bonny and Mary Read.

Incidentally, Captain Jack Sparrow in "Pirates of the Caribbean" used this design of flag.
6. Bartholomew Roberts, sometimes known now as "Black Bart", is another famous pirate from "The Golden Age of Piracy". What was the design on his first flag?

Answer: Him and Death holding an hour-glass

This was Roberts' first flag. He later changed his flag to "Him standing on two skulls representing the heads of a Barbadian and a Martiniquian" shortly after he'd sworn vengeance on Barbados and Martinique.
7. Which of these statements is true about pirate flags?

Answer: All of these.

All these statements are true. Pirates often flew false colours to get close to another ship then raised the Jolly Roger and opened fire. Some flags were red and some pirates just liked to change their flags.
8. Which of the following pirates had a flag with an arm holding a sword?

Answer: Thomas Tew

Thomas Tew was a 17th century English privateer who turned pirate. He only sailed on two major pirate voyages, and died on the second one. Tew first used the route, which was later called the Pirate Round. Other famous pirates, including Henry Every and William Kidd, later followed Tew's path.
9. What design was on the flag of pirate Edward Lowe?

Answer: A red skeleton on a black background

Edward Lowe was another pirate active during the "Golden Age of Piracy". He was infamous for being one of the more brutal pirates, inflicting horrible tortures on his victims.
10. Why was the Jolly Roger called the "Jolly Roger"?

Answer: No one's sure.

No one is really sure why the flag was called the "Jolly Roger" there are a lot of different ideas behind it. Some people do think it is a corruption of "Joli Rouge" and others that the English Privateers did keep the red jack when they turned pirate. I don't think there was ever a famous pirate called Roger, i made him up.

Thanks for playing I hope you enjoyed my quiz!
Source: Author catden

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : Guest 76: 6/10
Dec 31 2022 : Guest 184: 6/10
Dec 25 2022 : Guest 66: 5/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us