Quiz about Terror of the seas  Blackbeard
Quiz about Terror of the seas  Blackbeard

Terror of the seas ... Blackbeard! Quiz


Pirates were the kings of the seas in the 17th and 18th centuries, apart from Mary Read and Anne Bonny who were the Queens of the ocean! See how much you know about one of the most well known pirates - Blackbeard.

A multiple-choice quiz by Maialese. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Other People
  8. »
  9. Pirates

Author
Maialese
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,952
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
645
Last 3 plays: Guest 1 (3/10), Guest 76 (8/10), Guest 74 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was Blackbeard's real name? Hint

Thomas Jones
William Kidd
Stede Bonnet
Edward Teach

2. When was Blackbeard born? Hint

Date and year are unknown
1685
1682
1683

3. What was Blackbeard's final ship called? Hint

The Adventure
The Black Hand
Queen Anne's Revenge
The Jolly Roger

4. Where did Blackbeard's final battle take place? Hint

Ocracoke Inlet
Off Havana, Cuba
Finisterre, France
Vigo, Spain

5. Although Spotswood planned the capture of Blackbeard, who actually carried it out? Hint

Robert Maynard
Charles Eden
Benjamin Hornigold
Edward Teach

6. What was Robert Maynard's ship called? Hint

HMS Triumph
HMS Prince Royal
HMS Pearl
HMS Victory

7. What rank was Robert Maynard when he captured Blackbeard? Hint

Commodore
Lieutenant-Commander
Admiral
Lieutenant

8. How many shots and cuts did Blackbeard die with? Hint

20 Shots, 5 cuts
3 shots, no cuts
25 cuts, no shots
5 Shots, 20 Cuts

9. When Maynard cut off Blackbeard's head after his death where did he put it? Hint

Main boom
Threw it into the ocean
The bowsprit
Foremast

10. Where was Blackbeard's ship found in 1996? Hint

Ocracoke Inlet
Jamaica
England
Beaufort, North Carolina


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Blackbeard's real name?

Answer: Edward Teach

I wouldn't want him teaching at my school!
2. When was Blackbeard born?

Answer: Date and year are unknown

Most people believe it to be 1680, although this can't be proved.
3. What was Blackbeard's final ship called?

Answer: The Adventure

Not only was it his final ship it was the ship that saw his last battle at sea. In fact, Blackbeard had 41 ships over the course of his career, one of which was The Queen Anne's Revenge!
4. Where did Blackbeard's final battle take place?

Answer: Ocracoke Inlet

It was his favourite hideaway and where there were lots of pirates having big parties with plenty of rum, but such a big gathering wasn't such a good idea because Alexander Sportswood heard about it and began planning Blackbeard's capture!
5. Although Spotswood planned the capture of Blackbeard, who actually carried it out?

Answer: Robert Maynard

Maynard was very clever and managed to trap Blackbeard's ship in the inlet, all he had to do was wait for the tide to rise and the sandbars to be covered. Although the pirates prepared for battle, everyone was surprised when Blackbeard didn't even attempt to outrun the navy's sloops.
6. What was Robert Maynard's ship called?

Answer: HMS Pearl

In fact the other three ships are also names of British naval ships around in the 18th century.
7. What rank was Robert Maynard when he captured Blackbeard?

Answer: Lieutenant

Not the highest rank but I bet that his reputation went up a few notches once he took down the last real pirate threat in the Caribbean. In fact, Blackbeard's capture was the beginning of the end of major piracy in those waters.
8. How many shots and cuts did Blackbeard die with?

Answer: 5 Shots, 20 Cuts

Thats a lot of wounds, and no one can say Blackbeard didn't die without a fight.
9. When Maynard cut off Blackbeard's head after his death where did he put it?

Answer: The bowsprit

It has been said that during that last battle an extra crew member was aboard ship that no one knew. People believed it was the devil and that is why Blackbeard's headless body ran amok before jumping overboard and swimming around the ship. Either way, Maynard sailed away with his head on a pole.
10. Where was Blackbeard's ship found in 1996?

Answer: Beaufort, North Carolina

It is now a major tourist attraction. With numerous books, films and documentaries made about him, there is no doubting that Blackbeard's legend will continue to live on.
Source: Author Maialese

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 1: 3/10
Jan 21 2023 : Guest 76: 8/10
Jan 21 2023 : Guest 74: 1/10
Jan 21 2023 : Guest 31: 4/10
Jan 21 2023 : Guest 188: 5/10
Jan 10 2023 : Guest 76: 3/10
Jan 07 2023 : Guest 82: 3/10
Dec 25 2022 : Guest 66: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Pirates! Average
2. History of Pirates Average
3. The Pirate Museum Average
4. Do You Know Pirates ? Average
5. Lady Pirates and Pirate History Average
6. How to Be a Better Pirate Average
7. Be Ye A Pirate? Average
8. Yo-ho-ho! Average
9. The True Pirates of The Caribbean Average
10. Buccaneer Pirates Tough
11. Pirate Flags Average
12. Men of the Jolly Roger Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us