Quiz about Do You Know Pirates
Quiz about Do You Know Pirates

Do You Know Pirates ? Trivia Quiz


Here is a brief quiz to see how much you actually know about pirates and their colorful history.

A multiple-choice quiz by rhyano19. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Other People
  8. »
  9. Pirates

Author
rhyano19
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
242,567
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4213
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (6/10), caparica (8/10), Guest 163 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the real name of the famous pirate "Blackbeard"? Hint

Samuel Bellamy
Edward Thatch/Teach
Maurycy Beniowski
Stede Bonnet

2. Which of these words was used for pirates operating in the Mediterranean? Hint

Raider
Privateer
Corsair
Buccaneer

3. Which of these types of pirates were originally hunters of cattle and pigs on the island of Hispaniola (now home to Haiti and the Dominican Republic)? Hint

Buccaneer
Privateer
Corsair
Raider

4. Which of these were commissioned by their governments to seize or destroy a merchant vessel of another nation? Hint

Privateers
Barbarians
Raiders
Buccaneers

5. Which of these alcoholic drinks is rumored to have been the favorite among pirates? Hint

Whisky
Smirnoff Ice
Beer
Rum

6. The character "Jack Sparrow" in the Disney movie "Pirates of the Caribbean" is an actual historical pirate.

True
False

7. Which of these types of pirates would disguise their ships as commerce vessels when they were really warships? Hint

Privateers
Buccaneers
Corsairs
Raiders

8. Pirates are merely historical and no longer exist in the 21st century.

True
False

9. Which of these is NOT another term for pirates? Hint

Kapers
Picaroons
Freebooters
Swabs

10. Which of these luxury-liner cruise ships was attacked by pirates on November 5th, 2005? Hint

The Queen Mary 2
The Seabourn Spirit
The Carnival Conquest
The Jewel of the Seas


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the real name of the famous pirate "Blackbeard"?

Answer: Edward Thatch/Teach

Edward Thatch (aka Teach) was nicknamed for his phenomenal beard. He became a pirate after capturing a French warship in 1717.
2. Which of these words was used for pirates operating in the Mediterranean?

Answer: Corsair

Corsairs preyed upon the shipping lanes of the Mediterranean. The most famous corsairs were from the Barbary Coast of North Africa.
3. Which of these types of pirates were originally hunters of cattle and pigs on the island of Hispaniola (now home to Haiti and the Dominican Republic)?

Answer: Buccaneer

Buccaneers got their name from the meaning of the French word "boucan" which was a grill. It is related to the word "barbecue". These pirates had a special hatred for the Spanish and regularly targeted their vessels.
4. Which of these were commissioned by their governments to seize or destroy a merchant vessel of another nation?

Answer: Privateers

Privateers enabled governments to keep navies small and affordable.
5. Which of these alcoholic drinks is rumored to have been the favorite among pirates?

Answer: Rum

Rum was the favorite alcohol of pirates and has for a long time been popular in the Caribbean. Many rum brands associate themselves with a pirate theme.
6. The character "Jack Sparrow" in the Disney movie "Pirates of the Caribbean" is an actual historical pirate.

Answer: False

The character of Jack Sparrow is strictly fictional.
7. Which of these types of pirates would disguise their ships as commerce vessels when they were really warships?

Answer: Raiders

Better known as "commerce raiders", they were warships disguised as merchant vessels but once they got close to enemy ships they'd suddenly open fire.
8. Pirates are merely historical and no longer exist in the 21st century.

Answer: False

An average of 500 deaths occur every year due to contemporary pirates. Pirates of today usually board large luxury motoryachts with a swift and quiet dinghy and try to steal things, kill, or do both and take over the yacht all together. Many private yachts carry some kind of protection in case this type of situation might happen, whether it be a shotgun, etc.
9. Which of these is NOT another term for pirates?

Answer: Swabs

A swab is traditionally someone who has been assigned the duty of "swabbing" or cleaning the decks of a ship, rather frequently. All the other terms refer to the different names pirates acquired in certain regions of the world. Kapers were Dutch pirates, freebooters was an English name for pirates, and picaroons came from a spanish word to describe pirates meaning "rogue".
10. Which of these luxury-liner cruise ships was attacked by pirates on November 5th, 2005?

Answer: The Seabourn Spirit

The Seabourn Spirit was attacked by pirates on November 5th, 2005 about 70 miles off the coast of Somalia. Pirates boarded the ship from two small boats. The pirates used machine-guns and rocket-propelled grenades when attacking. Luckily only one person, a crew member, was slightly injured - due to shrapnel.
Source: Author rhyano19

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 76: 6/10
Nov 28 2022 : caparica: 8/10
Nov 21 2022 : Guest 163: 1/10
Nov 15 2022 : Guest 68: 5/10
Nov 12 2022 : Guest 86: 6/10
Nov 05 2022 : Guest 98: 5/10
Oct 31 2022 : Guest 24: 5/10
Oct 27 2022 : Guest 167: 3/10
Oct 26 2022 : teachdpo: 6/10

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us