FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Pirate Museum
Quiz about The Pirate Museum

The Pirate Museum Trivia Quiz


Arrr! Avast me hearties, step right up into the pirate museum where you'll learn all about pirates, buccaneers, picaroons and cutthroats! Watch your step or you'll end up walking the plank! Arrr!

A multiple-choice quiz by catamount. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Other People
  8. »
  9. Pirates

Author
catamount
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
181,103
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4881
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 174 (7/10), ramses22 (10/10), Guest 90 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Pirates have been around for a long time. In the first room of the museum there's a wax figure of a guy in a long white toga with a wreath of leaves on his head. Yum, suddenly I feel like a big plate of spaghetti bolognese! But the toga looks like moths got into it, there are over twenty holes in it. Too bad! The plaque says this guy was once captured by pirates and held for ransom. Although he was treated well, after his release he took a ship, went after them and killed them all. Talk about holding a grudge! Unfortunately the plaque is smudged just where his name was. Who was he? Hint


Question 2 of 10
2. Pirate flags. Most of them are black with various white designs of skulls, bones, swords and so on. Some are red. What do experts suggest is NOT an origin for the "Jolly Roger"? Hint


Question 3 of 10
3. In this room is a huge pool with models of pirate ships floating on the water. Which one is NOT a type of boat pirates would use? Hint


Question 4 of 10
4. Which is the best known pirate weapon? Hint


Question 5 of 10
5. Pirates also liked to use pistols. True or false: there was a pistol specifically created for left handers.


Question 6 of 10
6. During the "Golden Age of Piracy" different countries used pirates to fight against their enemies. Queen Elizabeth I of England for example commissioned Francis Drake to attack Spanish ships. As a reward, she knighted him aboard his ship, the Golden Hind. What position did she reward him with? Hint


Question 7 of 10
7. Eustace was a pirate who fought for King John (Lackland) in his war against Philip II of France. What was his profession before he became a pirate? Hint


Question 8 of 10
8. No pirate museum would be complete without an exhibit on pirate treasure. In reality, it is likely that most pirates spent their wealth as quickly as they acquired it, but there is one pirate in particular who is often associated with buried treasure, including the mystery of Oak Island. Who is this pirate? Hint


Question 9 of 10
9. Klaus Stoertebeker was a famous German freebooter of the 14th century who plundered Danish merchant ships during war time and brought the goods to besieged cities along the Baltic and North seas. But soon he and his men were plundering ships of other nations and the German Hanse itself. What does his name refer to? Hint


Question 10 of 10
10. In this museum there's a movie theatre that shows non-stop pirate movies. Which is the 2003 film featuring Captain Jack Sparrow? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 12 2024 : Guest 174: 7/10
Jan 25 2024 : ramses22: 10/10
Jan 18 2024 : Guest 90: 6/10
Jan 18 2024 : Guest 174: 10/10
Jan 17 2024 : Guest 81: 5/10
Jan 12 2024 : Guest 76: 4/10
Jan 12 2024 : Guest 67: 7/10
Jan 12 2024 : Stoaty: 8/10
Jan 03 2024 : cecil1: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pirates have been around for a long time. In the first room of the museum there's a wax figure of a guy in a long white toga with a wreath of leaves on his head. Yum, suddenly I feel like a big plate of spaghetti bolognese! But the toga looks like moths got into it, there are over twenty holes in it. Too bad! The plaque says this guy was once captured by pirates and held for ransom. Although he was treated well, after his release he took a ship, went after them and killed them all. Talk about holding a grudge! Unfortunately the plaque is smudged just where his name was. Who was he?

Answer: Julius Caesar

Piracy was quite a problem in ancient Rome. At their height, pirates had about 1,000 ships and raided over 400 cities, including Ostia, the port of Rome. Julius Caesar was captured while on a sea voyage and held for ransom until his wealthy family paid up.

This was a fairly widespread practice. In the end the effects on Mediterranean trade became so serious that Pompey got the commission to get rid of the pirates, which he did in about three months in 67 BCE.
2. Pirate flags. Most of them are black with various white designs of skulls, bones, swords and so on. Some are red. What do experts suggest is NOT an origin for the "Jolly Roger"?

Answer: Invented by the pirate Joseph Liam ("Joe Lee") Roger

The black flag served to strike fear in the hearts of merchants and seamen and to encourage speedy surrender. The red flag meant imminent attack and/or "no mercy". Some privateers flew the black or red flag together with their country's flag. The death of a seaman was marked in the log book with skull and crossbones.
3. In this room is a huge pool with models of pirate ships floating on the water. Which one is NOT a type of boat pirates would use?

Answer: Bilge

The bilge is the lowest point of a ship below the water line. A ship's prison is called a brig, but it is also a two-masted square-rigged vessel. Brigantine and Bilander are also two-masters. Interestingly, pirates used galleys until about the 16th century when they began to realize the advantages of sailing ships.
4. Which is the best known pirate weapon?

Answer: Cutlass

The cutlass was a slightly shorter, curved, single edged sword. Its size and shape made it a better weapon for fighting in the limited spaces aboard ship. The sharp outer edge made it ideal for hacking and slashing at an opponent rather than stabbing.

It could also double as a tool for cutting through rope and so on. Other pirate weapons were also useful as tools, like the marlinspike and the gully.
5. Pirates also liked to use pistols. True or false: there was a pistol specifically created for left handers.

Answer: True

This pistol had the lock on the left side instead of the right. This made it easier to be drawn with the left hand, an important advantage if the right hand is already occupied with a cutlass.
6. During the "Golden Age of Piracy" different countries used pirates to fight against their enemies. Queen Elizabeth I of England for example commissioned Francis Drake to attack Spanish ships. As a reward, she knighted him aboard his ship, the Golden Hind. What position did she reward him with?

Answer: Mayor of Plymouth

It is said that for every pound she invested in his exploits, she earned 47. Spain estimated his total plunder at one-and-a-half million ducats, or half a million English pounds.
7. Eustace was a pirate who fought for King John (Lackland) in his war against Philip II of France. What was his profession before he became a pirate?

Answer: Monk

Eustace the Monk was a mercenary; like many other pirates he sold his services to the highest bidder. After serving King John from 1205-1212, he switched sides and fought for the French.
8. No pirate museum would be complete without an exhibit on pirate treasure. In reality, it is likely that most pirates spent their wealth as quickly as they acquired it, but there is one pirate in particular who is often associated with buried treasure, including the mystery of Oak Island. Who is this pirate?

Answer: Captain Kidd

Nobody knows for sure what happened to Captain Kidd's treasure. Other places that have been named as possible hiding places for it are Block Island and Clarke's Island.
9. Klaus Stoertebeker was a famous German freebooter of the 14th century who plundered Danish merchant ships during war time and brought the goods to besieged cities along the Baltic and North seas. But soon he and his men were plundering ships of other nations and the German Hanse itself. What does his name refer to?

Answer: His capacity for drink

"Stoertebeker" means roughly translated "bottoms up". He and his men were finally captured and faced execution. Legend has it that Klaus Stoertebeker made a deal that all his companions should be lined up. After he was beheaded he would try to walk by as many of them as he could, and they would be spared.

He managed to walk past eleven of them and could have gone farther if the executioner had not tripped him.
10. In this museum there's a movie theatre that shows non-stop pirate movies. Which is the 2003 film featuring Captain Jack Sparrow?

Answer: Pirates of the Caribbean

This movie is based on a Disneyland ride and stars Johnny Depp and Orlando Bloom.
Source: Author catamount

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us