FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Byron The Bad Boy of Poetry
Quiz about Byron The Bad Boy of Poetry

Byron: The Bad Boy of Poetry Trivia Quiz


Take a gander at the life of this notorious rake, restless adventurer, and poetic genius.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People A-B

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
117,479
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
998
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 193 (0/10), Guest 216 (3/10), Guest 120 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. It all began in 1788, when George Gordon Byron was born in London. But he didn't become a "Lord" until a relative conveniently died, making little George the 6th baron of _______. Hint


Question 2 of 10
2. As soon as he turned 21, Byron claimed his right by taking his seat in: Hint


Question 3 of 10
3. Byron was something of a wit and a braggart. His first major publication mocked his fellow Romantics. Byron implied that one particular poet was an idiot, writing: "So close on each pathetic part he dwells, / And each adventure so sublimely tells, / That all who view the 'idiot in his glory' / Conceive the Bard the hero of the story." He also mocked the poet's work for being too much like prose. Who was the object of this ridicule? Hint


Question 4 of 10
4. But Byron was not just all talk; he was also adventurous and daring. He wrote this poem after one of his athletic feats, which he accomplished with his friend Lt. Ekenhead. Hint


Question 5 of 10
5. We all know Byron was a lady's man, so it is not surprising to learn that he was also a father. Many historians suspect that Elizabeth Medora Leigh was the daughter of Byron and his: Hint


Question 6 of 10
6. But a lady's man cannot limit himself to just the family. And since he was a real "Don Juan" himself, I am going to have to form this question in the negative. With which of the following women did Byron _not_ have either a serious relationship or a brief affair? Hint


Question 7 of 10
7. Alas, this bad boy worked hard to earn his reputation, which forces me to divide his list of lovers across two questions. With which of the following ladies did Byron _not_ conduct an affair? Hint


Question 8 of 10
8. Whew! We're done with the ladies, and I'll spare you the boys. But after all that, Byron must have fathered more than one illegitimate child. What was the name of the daughter he had with Claire Clairmont? Hint


Question 9 of 10
9. But Byron wasn't just out to spread his image upon the world. He also risked a great deal for his ideals. Indeed, he trained and subsidized Republican forces in their War for Independence. In what country? Hint


Question 10 of 10
10. This poem would mark Byron's last year on earth, and, surprisingly, he did not die of a sexually transmitted disease. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 21 2024 : Guest 193: 0/10
Feb 12 2024 : Guest 216: 3/10
Feb 04 2024 : Guest 120: 7/10
Jan 26 2024 : dellastreet: 9/10
Jan 23 2024 : Guest 174: 10/10
Jan 20 2024 : Guest 67: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It all began in 1788, when George Gordon Byron was born in London. But he didn't become a "Lord" until a relative conveniently died, making little George the 6th baron of _______.

Answer: Rochdale

He was just ten years old when his great uncle William, the former Lord Byron, died, leaving young George Gordon the title.
2. As soon as he turned 21, Byron claimed his right by taking his seat in:

Answer: The House of Lords

He was a Lord, after all. He first took his seat in 1809.
3. Byron was something of a wit and a braggart. His first major publication mocked his fellow Romantics. Byron implied that one particular poet was an idiot, writing: "So close on each pathetic part he dwells, / And each adventure so sublimely tells, / That all who view the 'idiot in his glory' / Conceive the Bard the hero of the story." He also mocked the poet's work for being too much like prose. Who was the object of this ridicule?

Answer: William Wordsworth

He also basically called Coleridge an ass (donkey) in the poem, and he referred to Southey as the "ballad-monger." Byron's "English Bards and Scotch Reviewers" was begun in 1807, and its intent was to mock the "scribbling crew" of Byron's day, whom he judged to be inferior to the neoclassical poets. Byron later wrote "unjust" in the margin of this work.
4. But Byron was not just all talk; he was also adventurous and daring. He wrote this poem after one of his athletic feats, which he accomplished with his friend Lt. Ekenhead.

Answer: Written After Swimming From Sestos to Abydos

Byron was a vigorous athlete, despite the deformity of a club foot. While Leander once swam the Hellespont from Sestos to Abydos for the sake of love, Byron writes that he swam "for Glory."
5. We all know Byron was a lady's man, so it is not surprising to learn that he was also a father. Many historians suspect that Elizabeth Medora Leigh was the daughter of Byron and his:

Answer: Half-sister

Byron apparently had an affair with his half-sister Augusta Leigh, who stayed with him and his wife. The two were not originally raised together, and there are hints in some of Byron's works, such as "Manfred" and "Cain," that he may have felt guilt over the incestuous relationship. Byron named his own daughter with Annabelle Milbanke after Augusta: Augusta Ada Byron.
6. But a lady's man cannot limit himself to just the family. And since he was a real "Don Juan" himself, I am going to have to form this question in the negative. With which of the following women did Byron _not_ have either a serious relationship or a brief affair?

Answer: Mary Lamb

As far as the historians know, Byron never tried anything with Mary Lamb, the insane sister of Romantic essayist Charles Lamb. He romanced Annabella Milbanke enough to get the poor woman to marry him, even after she had refused him once.
7. Alas, this bad boy worked hard to earn his reputation, which forces me to divide his list of lovers across two questions. With which of the following ladies did Byron _not_ conduct an affair?

Answer: That rake romanced them all

Lest anyone feel left out, I will also mention that Byron had a thing for Teresa Guiccioli.
8. Whew! We're done with the ladies, and I'll spare you the boys. But after all that, Byron must have fathered more than one illegitimate child. What was the name of the daughter he had with Claire Clairmont?

Answer: Allegra

Byron conducted his affair with Claire in Geneva, where he hung out with Percy Bysshe Shelley and Mary Godwin. Allegra was shuffled off to a convent at the age of four, and she died one year later.
9. But Byron wasn't just out to spread his image upon the world. He also risked a great deal for his ideals. Indeed, he trained and subsidized Republican forces in their War for Independence. In what country?

Answer: Greece

Apparently, Byron heeded his own mock advice: "When a man hath no freedom to fight for at home, / Let him combat for that of his neighbours; / Let him think of the glories of Greece and of Rome, / And get knock'd on his head for his labours." (Written to Thomas Moore in 1820.)
10. This poem would mark Byron's last year on earth, and, surprisingly, he did not die of a sexually transmitted disease.

Answer: "Lines on Completing My Thirty-Sixth Year."

Byron died in Greece in 1824. He had come down with an illness that was exacerbated by a good medical bleeding. His heart was buried in Missolonghi, though his body was returned to England. He was refused burial in Westminster Abbey.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Romantic Poets:

My quizzes centering on poets of the Romantic age.

  1. The Romantic Period: Authors and Poets Tough
  2. Ten Romantics Tough
  3. William Blake: The Prophet Poet Tough
  4. The Romantic Lord Byron Tough
  5. A Survey of William Wordsworth's Poetry Average
  6. Byron: The Bad Boy of Poetry Average
  7. Lord Byron's "The Destruction of Sennacherib" Average

2/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us