FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about William Blake The Prophet Poet
Quiz about William Blake The Prophet Poet

William Blake: The Prophet Poet Quiz


Questions are primarily concerned with Blake's poetry, but a few biographical facts are inserted for good measure.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. B

Author
skylarb
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
141,731
Updated
Jun 26 22
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
1421
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 157 (0/20), Guest 49 (9/20), Guest 157 (9/20).
- -
Question 1 of 20
1. Which of the following is not one of Blake's major prophetic books? Hint


Question 2 of 20
2. Which of these poems, which speaks of an "invisible worm," has frequently been interpreted in a sexual context? Hint


Question 3 of 20
3. William Blake received formal education in only one subject. Which?
Hint


Question 4 of 20
4. Which book is subtitled "Showing the Two Contrary States of the Human Soul"? Hint


Question 5 of 20
5. Whose mother died when he "was very young," and who was sold before his "tongue / Could scarcely cry"? Hint


Question 6 of 20
6. Did Blake teach his wife to read?


Question 7 of 20
7. Who says, "And then I'll stand and stroke his silver hair, / And be like him, and he will then love me"? Hint


Question 8 of 20
8. Blake once pushed a soldier out of his garden and all the way to a nearby inn, where the soldier was quartered. The soldier then charged Blake with what? Hint


Question 9 of 20
9. Complete this line from "The Tyger": "Did he smile his work to see? Did he who made the ____ make thee?" Hint


Question 10 of 20
10. Blake was a rousing success not only as a poet but also as a painter, with his one-man show drawing enormous crowds. Is this statement true or false?


Question 11 of 20
11. Which work contains a title page depicting a naked man throwing himself upon a scantily clad woman, while another woman looks on? Hint


Question 12 of 20
12. When he died, Blake had been working on illustrations for the writing of which author? Hint


Question 13 of 20
13. Whose sigh "runs in blood down Palace walls"? Hint


Question 14 of 20
14. Which of the following books, according to Blake, contained all he knew? Hint


Question 15 of 20
15. Who was "binding with briars" the poet's "joys and desires" in "The Garden of Love"? Hint


Question 16 of 20
16. Who are the daughters of Albion? Hint


Question 17 of 20
17. In what portion of "The Marriage of Heaven and Hell" do we find: "Drive your cart and your plow over the bones of the dead"? Hint


Question 18 of 20
18. In "To Autumn," Blake describes Autumn as "laden with fruit, and stained / With the blood of the ___." What belongs in the blank? Hint


Question 19 of 20
19. Whom does Blake tell to "Mock on, Mock on"? Hint


Question 20 of 20
20. What monk said of William Blake: "As for the other Romantics: how feeble and hysterical their inspirations seem next to the tremendously genuine and spiritual fire of William Blake"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : Guest 157: 0/20
Feb 29 2024 : Guest 49: 9/20
Feb 27 2024 : Guest 157: 9/20
Feb 26 2024 : Guest 223: 3/20
Feb 25 2024 : Guest 37: 3/20
Feb 24 2024 : PurpleComet: 17/20
Feb 20 2024 : Guest 151: 2/20
Feb 19 2024 : Guest 49: 6/20
Feb 19 2024 : Guest 49: 4/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is not one of Blake's major prophetic books?

Answer: Songs of Innocence

The prophetic books center around Blake's own invented mythology. "I must Create a System," he wrote, "or be enslaved by another Man's."
2. Which of these poems, which speaks of an "invisible worm," has frequently been interpreted in a sexual context?

Answer: The Sick Rose

Blake's "The Sick Rose" is highly layered, and many competing interpretations have been put forth over the years, but one thing they all seem to have in common is sex. While some critics have argued that the poem represents sexually transmitted disease ("the invisible worm" which "does thy life destroy"), others suggest it is a critique of religious prohibitions placed on sexual experience.

Other interpretations include love sickness, regret following the loss of virginity, the corrupting influence of sexual desire, and rape.
3. William Blake received formal education in only one subject. Which?

Answer: Art

He went to a drawing school at the age of ten, and his education was continued at the Royal Academy of the Arts. He was an engraver's apprentice from the age of 14 to 21.
4. Which book is subtitled "Showing the Two Contrary States of the Human Soul"?

Answer: Songs of Innocence and Experience

The "Songs of Innocence" are told in a child-like voice. They often find their contraries in the "Songs of Experience." Thus, in "Innocence" we read of "The Lamb," in "Experience," of "The Tyger."
5. Whose mother died when he "was very young," and who was sold before his "tongue / Could scarcely cry"?

Answer: The Chimney Sweeper

A version of "The Chimney Sweeper" appears in both of the "Songs." In "Innocence," the child tells of his friend Tom who learns to submit contentedly to his fate and trust in God, but in "Experience," he speaks of his hypocritical parents, who have gone to church to pray while the chimney sweep labors in squalor.
6. Did Blake teach his wife to read?

Answer: Yes

Catherine was illiterate when Blake married her, and he taught her not only to read but to assist him with his work.
7. Who says, "And then I'll stand and stroke his silver hair, / And be like him, and he will then love me"?

Answer: The Little Black Boy

This song is deceptively innocent in its voice, all the while revealing the injustice of race-based prejudice.
8. Blake once pushed a soldier out of his garden and all the way to a nearby inn, where the soldier was quartered. The soldier then charged Blake with what?

Answer: Sedition

John Schofield, a private in the Royal Dragoons, brought charges against Blake, accusing him of uttering seditious statements. Blake, however, was acquitted.
9. Complete this line from "The Tyger": "Did he smile his work to see? Did he who made the ____ make thee?"

Answer: Lamb

The same God made both the gentle lamb and the fierce tiger, and this contrast is cause for reflection in the "Songs".
10. Blake was a rousing success not only as a poet but also as a painter, with his one-man show drawing enormous crowds. Is this statement true or false?

Answer: False

Blake's one-man show was an utter disaster, and after it, he withdrew from the public eye. He did, however, continue to paint and illustrate his own poetry as well as the works of other writers.
11. Which work contains a title page depicting a naked man throwing himself upon a scantily clad woman, while another woman looks on?

Answer: The Book of Thel

The onlooker is probably Thel, the young shepherdess who matures throughout the work. "The Book of Thel" first appeared in 1789.
12. When he died, Blake had been working on illustrations for the writing of which author?

Answer: Dante

Blake was working on Dante's "Divine Comedy." Earlier in his life, he also did an illustration for Chaucer's "Canterbury Tales."
13. Whose sigh "runs in blood down Palace walls"?

Answer: The Hapless Soldier's

This powerful image of an indifferent government using the lives of its subjects for its own gain is found in "London."
14. Which of the following books, according to Blake, contained all he knew?

Answer: The Bible

He called the Old and New Testaments the "Great Code of Art."
15. Who was "binding with briars" the poet's "joys and desires" in "The Garden of Love"?

Answer: Priests

"And priests in black gowns, were making their rounds, / And binding with briars my joys and desires." (From "Songs")
16. Who are the daughters of Albion?

Answer: Englishwomen

"Albion is a traditional name for England, in honor of an ancestral giant who conquered the British Isles." (According to Mary Lynn Johnson and John E Grant, editors of the Norton Critical Edition of "Blake's Poetry and Designs.")
17. In what portion of "The Marriage of Heaven and Hell" do we find: "Drive your cart and your plow over the bones of the dead"?

Answer: Proverbs of Hell

There is a question as to what Blake is endorsing in this work, and what he is criticizing. Could this devilish proverb really be just another version of Christ's teachings? For Christ said, "Let the dead bury their dead: but go thou and preach the kingdom of God . . . No man, having put his hand to the plough, and looking back, is fit for the kingdom of God" (Luke 9:60-62).
18. In "To Autumn," Blake describes Autumn as "laden with fruit, and stained / With the blood of the ___." What belongs in the blank?

Answer: Grape

This is one of Blake's more traditional poems, form his "Poetical Sketches," published in 1783. The collection also includes poems to Spring, Summer, and Winter.
19. Whom does Blake tell to "Mock on, Mock on"?

Answer: Voltaire

The poem, which begins "Mock on, Mock on Voltaire, Rousseau", challenges the atheistic and rationalistic tendicies of his enlightened time. "You throw the sand against the wind," he tells these figures, "And the wind blows it back again."
20. What monk said of William Blake: "As for the other Romantics: how feeble and hysterical their inspirations seem next to the tremendously genuine and spiritual fire of William Blake"?

Answer: Thomas Merton

This comment is quoted from Merton's autobiography, entitled "The Seven Storey Moiuntain." In it, Merton tells of his slow journey toward Catholicism and, ultimately, the monastery. William Blake was one of the literary influences that early began to awaken his soul: "As Blake worked himself into my system, I became more and more conscious of the necessity of a vital faith, and the total unreality and insubstantiality of the dead, selfish rationalism which had been freezing my mind and will for the last seven years."
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Romantic Poets:

My quizzes centering on poets of the Romantic age.

  1. The Romantic Period: Authors and Poets Tough
  2. Ten Romantics Tough
  3. William Blake: The Prophet Poet Tough
  4. The Romantic Lord Byron Tough
  5. A Survey of William Wordsworth's Poetry Average
  6. Byron: The Bad Boy of Poetry Average
  7. Lord Byron's "The Destruction of Sennacherib" Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us