FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Catherine Howard
Quiz about Catherine Howard

10 Questions about Catherine Howard | People


This is the fifth of my quizzes on the wives of Henry VIII and relates to Catherine Howard.

A multiple-choice quiz by pickle830. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Wives of Henry VIII

Author
pickle830
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
296,162
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1102
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Like Anne Boleyn, Catherine's year of birth is unknown but which of the dates below do historians think is the most likely date for her birth? Hint

1530
1504
1517
1521

2. What relation was Catherine Howard to Anne Boleyn? Hint

Second cousin
First cousin
Step sister
Niece

3. Catherine had nine siblings. How how many were her brothers and how many were her sisters? Hint

2 sisters and 7 brothers
3 brothers and 6 sisters
5 brothers and 4 sisters
1 brother and 8 sisters

4. At a young age Catherine was sent to go and live with her step aunt.

True
False

5. The Dowager was very hardly ever at home, which was Lambeth Palace. While she wasn't there Catherine began a sexual relationship with her music teacher what was his name? Hint

Geoffrey Summerville
Edward Bannock
Henry Manox
Richard Maddox

6. This teenage affair came to an end in 1538, when Catherine was pursued by another man, Francis Dereham, who also worked for the Dowager. What job did he have in the Duchess's household? Hint

Master of the horse
physican
Chief steward
Secretary

7. When Catherine's uncle got her a place at court, to which of Henry's wives did she become a lady in waiting? Hint

Katherine of Aragon
Jane Seymour
Anne Boleyn
Anne of Cleves

8. On what date did Catherine and Henry marry? Hint

16th May 1542
28th July 1540
3rd June 1530
30th August 1537

9. By late 1541 Catherine's affairs with men before she married became widely known. Which close adviser to Henry received this information from the Protestant reformer John Lascelles? Hint

Bishop of London
Archbishop of Canterbury
Archbishop of York
Bishop Bath and Wells

10. Catherine was arrested on 12 November 1541 but in which month of 1542 was she executed on Tower Hill? Hint

March
April
January
February


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Like Anne Boleyn, Catherine's year of birth is unknown but which of the dates below do historians think is the most likely date for her birth?

Answer: 1521

As well as not knowing when Catherine was born, there is also little known of where she was born but many believe she was born in London.
2. What relation was Catherine Howard to Anne Boleyn?

Answer: First cousin

Catherine was the niece of Thomas Howard, 3rd Duke of Norfolk, and therefore a first cousin to Henry's second wife, Anne Boleyn.
3. Catherine had nine siblings. How how many were her brothers and how many were her sisters?

Answer: 5 brothers and 4 sisters

Catherine's siblings' names were in no particular order: Ralph, George, Henry, Charles, Mary, Thomas, Isabel, Joyce and Margaret.
4. At a young age Catherine was sent to go and live with her step aunt.

Answer: False

Catherine was actually sent to live with her step-grandmother, Agnes Tilney, Dowager Duchess of Norfolk.
5. The Dowager was very hardly ever at home, which was Lambeth Palace. While she wasn't there Catherine began a sexual relationship with her music teacher what was his name?

Answer: Henry Manox

When Catherine became Queen, Manox was appointed a musician in her household.
6. This teenage affair came to an end in 1538, when Catherine was pursued by another man, Francis Dereham, who also worked for the Dowager. What job did he have in the Duchess's household?

Answer: Secretary

Catherine and Francis became lovers and called each other husband and wife. Catherine even carried out various wifely jobs including keeping his money when he was away on business. Most of the other women that lived with Catherine knew about their relationship. The relationship ended in 1539 when the Dowager Duchess found out what was going on and put an end to it.
7. When Catherine's uncle got her a place at court, to which of Henry's wives did she become a lady in waiting?

Answer: Anne of Cleves

Catherine quickly caught the eye of the King, who had displayed little interest in Anne of Cleves from the start.
8. On what date did Catherine and Henry marry?

Answer: 28th July 1540

Before the wedding there were rumours that Catherine was pregnant with his child. These rumours were not true.
9. By late 1541 Catherine's affairs with men before she married became widely known. Which close adviser to Henry received this information from the Protestant reformer John Lascelles?

Answer: Archbishop of Canterbury

Thomas Cranmer was at this time the Archbishop of Canterbury and he passed this information about his wife to Henry on November 2, 1541 while they were at church.
10. Catherine was arrested on 12 November 1541 but in which month of 1542 was she executed on Tower Hill?

Answer: February

Catherine had her titles taken away and was imprisoned in Syon House, Middlesex. The two men she was accused of having affairs with, Culpeper and Dereham, were executed at Tyburn on 10 December 1541.
Catherine was killed with one stroke, and was buried in an unmarked grave in the chapel of St Peter ad Vincula. This is also where Anne Boleyn is buried.
Source: Author pickle830

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
9/21/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us