FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Six Wives of King Henry VIII
Quiz about The Six Wives of King Henry VIII

The Six Wives of King Henry VIII Quiz


I hope you enjoy my quiz on the six wives of Henry VIII.

A multiple-choice quiz by routesixtysix. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Wives of Henry VIII

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
135,988
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
5787
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 50 (15/15), Guest 173 (14/15), Guest 86 (0/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which of the following was NOT a wife of Henry VIII? Hint


Question 2 of 15
2. By numerical order, which wife was the youngest surviving child of Ferdinand and Isabella of Spain? Hint


Question 3 of 15
3. Henry is buried with all of his wives, except the two who were executed.


Question 4 of 15
4. Henry married two of his wives for political purposes. They were from which two countries? Hint


Question 5 of 15
5. During his courtship of Anne Boleyn, Henry wrote several love letters to her. This was unusual, as he did not like writing letters. Seventeen of the letters survive. They are in what museum/library in Europe? Hint


Question 6 of 15
6. Henry was not fond of this wife's looks. He described her as a 'Flanders Mare'. Which wife was unattractive to Henry? Hint


Question 7 of 15
7. Henry described this wife as "a rose without thorns" and "the very jewel of womanhood". Who did he think this of? Hint


Question 8 of 15
8. Legend has it that this wife had a goiter. She is also said to have several large unattractive moles on her person. Which wife is this? Hint


Question 9 of 15
9. Anne Boleyn lost at least one son in a late term miscarriage. She blamed this on her state of mind after hearing this: Hint


Question 10 of 15
10. Which of Henry's former wives actually died in childbirth at Sudeley Castle, and not several days after giving birth? Hint


Question 11 of 15
11. Henry had three legitimate children that survived his death. They would all end up having their turn as King/Queen of England. Elizabeth I would have the longest reign of the three. Which wife was Elizabeth's mother? Hint


Question 12 of 15
12. When this wife died, her title was Dowager, Princess of Wales. Hint


Question 13 of 15
13. On the day of her coronation as Queen, this wife wore a cloth of gold. Her procession down the Thames was said to stretch for four miles. Hint


Question 14 of 15
14. This wife spent several years in the royal court of France, as a lady in waiting to the Queen of France, before coming to the court of Henry VIII. Which wife was it? Hint


Question 15 of 15
15. This wife was known for being educated, and well versed in the arts. She was married and widowed twice before being married to Henry. Who was she? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 15 2024 : Guest 50: 15/15
May 14 2024 : Guest 173: 14/15
May 12 2024 : Guest 86: 0/15
May 12 2024 : Guest 152: 11/15
May 11 2024 : Guest 31: 4/15
May 11 2024 : Guest 184: 6/15
May 10 2024 : Guest 37: 8/15
May 10 2024 : Guest 185: 12/15
May 10 2024 : Guest 92: 15/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following was NOT a wife of Henry VIII?

Answer: Katherine of Kent

Katherine of Kent was not Henry's wife. Catherine of Aragon was Henry's first wife, Katheryn Howard was Henry's 5th wife and Katherine Parr was Henry's 6th wife.
2. By numerical order, which wife was the youngest surviving child of Ferdinand and Isabella of Spain?

Answer: Henry's first wife

Catherine of Aragon was Henry's first wife, and was the youngest surviving child of the King and Queen of Spain.
3. Henry is buried with all of his wives, except the two who were executed.

Answer: False

Henry is buried with only his third wife, Jane Seymour. She was the only wife who gave him a surviving son. They are buried in St. George's Chapel at Windsor Castle.
4. Henry married two of his wives for political purposes. They were from which two countries?

Answer: Spain and Germany

Henry married wives from Spain (Catherine of Aragon) and Germany (Anne of Cleves).
5. During his courtship of Anne Boleyn, Henry wrote several love letters to her. This was unusual, as he did not like writing letters. Seventeen of the letters survive. They are in what museum/library in Europe?

Answer: The Vatican Library

The 17 surviving love letters are in the Vatican Library.
6. Henry was not fond of this wife's looks. He described her as a 'Flanders Mare'. Which wife was unattractive to Henry?

Answer: Anne of Cleves

Henry was very disappointed in the appearance of Anne of Cleves when she arrived in England. He was said never to have found her attractive. This probably contributed to the quick annulment of their marriage.
7. Henry described this wife as "a rose without thorns" and "the very jewel of womanhood". Who did he think this of?

Answer: Kathryn Howard

Henry was 49 and Katheryn was 19 when they married. He was quite smitten with his young bride. Unfortunately, her infidelity would cause her to be executed later in the marriage.
8. Legend has it that this wife had a goiter. She is also said to have several large unattractive moles on her person. Which wife is this?

Answer: Anne Boleyn

Anne was also rumored to also have had a sixth finger. Although it is possible that she had these traits, many historians find it unlikely. They believe that these were exaggerated stories told by the people of England, particularily the commoners, who despised the Queen, and called her a witch.
9. Anne Boleyn lost at least one son in a late term miscarriage. She blamed this on her state of mind after hearing this:

Answer: that Henry had been severly injured in a fall in jousting and was likely to die

Anne was told that Henry had either died or was going to die after being injured in a jousting accident. This was untrue. Shortly after hearing this, she miscarried a baby boy.
10. Which of Henry's former wives actually died in childbirth at Sudeley Castle, and not several days after giving birth?

Answer: Katherine Parr

Katherine Parr died in childbirth at Sudley Castle, during the birth of her daughter Mary, by her fourth husband Thomas Seymour.

Jane Seymour died nine days after giving birth to the future Edward VI at Hampton Court Palace in 1537.
11. Henry had three legitimate children that survived his death. They would all end up having their turn as King/Queen of England. Elizabeth I would have the longest reign of the three. Which wife was Elizabeth's mother?

Answer: Anne Boleyn

Elizabeth I was the first child of Anne and Henry, and the last of his children to obtain the throne. She reigned as Queen for 45 years. Some consider her, as either the best, or one of the best monarchs to ever sit on the throne of England.
12. When this wife died, her title was Dowager, Princess of Wales.

Answer: Catherine of Aragon

After their annulment, Catherine was given the title of Princess of Wales, as she had first been married to Henry's older brother, Arthur.
13. On the day of her coronation as Queen, this wife wore a cloth of gold. Her procession down the Thames was said to stretch for four miles.

Answer: Anne Boleyn

Anne rode down the Thames on a barge to the Tower of London, where she was heralded by trumpeters. The procession then went by road to Westminister Abbey, where she was crowned Queen. After her arrest for treason, she rode the same river to the Tower of London, where she was imprisoned until her execution.
14. This wife spent several years in the royal court of France, as a lady in waiting to the Queen of France, before coming to the court of Henry VIII. Which wife was it?

Answer: Anne Boleyn

Anne was sent at around the age of 13 to the French court to attend Henry's sister, Mary who was married to King Louis XII of France.
15. This wife was known for being educated, and well versed in the arts. She was married and widowed twice before being married to Henry. Who was she?

Answer: Katherine Parr

Katherine was first married to Sir Edward Burough and then to Sir John Nevill. Henry would die while married to her, and she would remarry again.
Source: Author routesixtysix

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us