FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Edwin Powell Hubble
Quiz about Edwin Powell Hubble

Edwin Powell Hubble Trivia Quiz


Edwin Powell Hubble was born on November 29, 1889 in Marshfield, Missouri. Most people have heard of the Hubble Space Telescope. What do you know about the man it is named after?

A multiple-choice quiz by ALMACH. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People H-J

Author
ALMACH
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
252,417
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
332
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. What was Edwin Powell Hubble's first job? Hint


Question 2 of 10
2. Edwin Hubble excelled athletically as well as intellectually.


Question 3 of 10
3. What did Edwin Hubble study at Oxford? Hint


Question 4 of 10
4. Did Edwin Hubble serve in the United States military during WW1?


Question 5 of 10
5. While at Mt. Wilson Observatory, what did Edwin Hubble developed a classification system for? Hint


Question 6 of 10
6. During World War II, what did Edwin Hubble serve his country as? Hint


Question 7 of 10
7. After returning back to Mt. Wilson, what did Edwin Hubble convince his employers of? Hint


Question 8 of 10
8. In what year did Edwin Hubble win the Nobel prize in astronomy? Hint


Question 9 of 10
9. Which scientist personally thanked Edwin Hubble when Hubble proved him correct? Hint


Question 10 of 10
10. What did Edwin Hubble die from? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : Guest 193: 1/10
May 13 2024 : dmaxst: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Edwin Powell Hubble's first job?

Answer: newspaper boy

While young, he was also interested in the writings of Jules Verne including, "From The Earth To The Moon" and "20,000 Leagues Under The Sea", among others.
2. Edwin Hubble excelled athletically as well as intellectually.

Answer: True

Besides his intellect, he was very athletic. He won, in 1906, while in high school in Illinois, seven first place finishes in a single track meet; discus, hammer throw, one mile relay, standing and running high jump, shot put, and pole vault. That same year he set an Illinois state record in the high jump.
3. What did Edwin Hubble study at Oxford?

Answer: Law

He had not yet decided to dedicate his career to science. Not happy with being a lawyer, however, he later received his astronomy doctorate at the University of Chicago in 1917.
4. Did Edwin Hubble serve in the United States military during WW1?

Answer: Yes

He turned down an offer to work at Mt. Wilson Observatory (home of the 100 inch Hooker telescope) to serve in Europe during WW1. He was commissioned a Captain, and served in the 343rd infantry and rose to the rank of Major. After the war, he did take a job at Mt. Wilson.
5. While at Mt. Wilson Observatory, what did Edwin Hubble developed a classification system for?

Answer: galaxies

He divided galaxies into elliptical, spiral, barred spirals and irregular galaxies. For instance, the ellipticals are E0 through E7, with E0 as more spherical up to E7 as more oval or elongated. The spirals as Sa through Sc, with Sa galaxies with a larger core and tightly wound arms to Sc galaxies with very small cores and large loosely wound arms.

The SBa through SBc are barred spirals that have a bar coming out of the core, the arms are then similar to the "normal" galaxies. The irregulars are just galaxies that probably had collisions with other galaxies that tore or altered their shape.
6. During World War II, what did Edwin Hubble serve his country as?

Answer: scientist

He worked at the Aberdeen Proving Ground. He was awarded the Medal of Merit in 1946 for his services.
7. After returning back to Mt. Wilson, what did Edwin Hubble convince his employers of?

Answer: the need of a bigger telescope.

Edwin Hubble was involved with the design of the 200 inch telescope, which was to be built at Mt. Palomar.
8. In what year did Edwin Hubble win the Nobel prize in astronomy?

Answer: He never won any Nobel Prize.

There isn't a Nobel prize for Astronomy, directly. Alfred Nobel established five categories; Chemistry, Literature, Medicine, Physics and Peace. A sixth category, in Economics was established in 1968 by the bank of Sweden. Astronomy would fall under Physics.
9. Which scientist personally thanked Edwin Hubble when Hubble proved him correct?

Answer: Albert Einstein

Einstein's general theory of relativity said the universe was either expanding or contracting. Plenty of astronomers, at the time, were telling Einstein that the universe was doing neither. Hubble proved that the universe was expanding by his studies. Einstein went to the top of Mt. Wilson to thank Edwin Hubble personally in 1931 for proving him correct.
10. What did Edwin Hubble die from?

Answer: Cerebral thrombosis

This is when a blood clot forms in a vein or artery and results in a stroke. He died on September 28, 1953.
Source: Author ALMACH

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us