Quiz about The Life of Abbie Hoffman
Quiz about The Life of Abbie Hoffman

The Life of Abbie Hoffman Trivia Quiz


Abbie Hoffman is one of the most influential political activists in American History, at least in my opinion. Here is a short quiz about him.

A multiple-choice quiz by girlapollo. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People H-J

Author
girlapollo
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
224,718
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
385
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What organization did Abbie Hoffman co-found? Hint

Young Socialists of America
Youth International Party
Hippies against Government
Youth Socialist Commune

2. Hoffman was behind many pranks, something he called "guerilla theater", and this was one of them: What was the goal of a mass demonstration held by Hoffman at the Pentagon during the Vietnam War? Hint

To convince military leaders they were outnumbered by hippies
To levitate the Pentagon using Psychic Energy
To convince the government to help fund Hoffman's efforts
To scare the American public with all the bright colors

3. What happened during a protest held at the New York Stock Exchange? Hint

They played drums and sang
Nothing, everyone was arrested upon arrival
They set pigs loose inside the NYSE
Protesters threw fake dollar bills, which stockbrokers frantically tried to grab

4. Abbie and several others were arrested while protesting near an important event. These arrests led to a famous trial. At what event were they protesting? Hint

1969 Civil Rights March in New York City
1968 Republican National Convention in Chicago
1968 Democratic National Convention in Chicago
1969 Civil Rights March in Washington DC

5. Whose performance at Woodstock, 1969 did Abbie interrupt to make a speech against the arrest of John Sinclair, of the White Panther Party? Hint

The Who
Country Joe
The Grateful Dead
Jefferson Airplane

6. What movie chronicled the life of Abbie Hoffman? Hint

The Flower Children Are Angry
Yippie! Peace Through Protest
Steal This Movie
Big Brother is Watching All Of Us

7. What psychological disorder was Abbie diagnosed with in 1980? Hint

Paranoid Schizophrenia
Bipolar Disorder
Severe Depression
Obsessive-Compulsive Disorder

8. What year was Abbott "Abbie" Hoffman born? Hint

1948
1942
1936
1935

9. What was the "official" cause of Abbie's death? Hint

gunshot wound to the abdomen
suicide
cancer of the throat
head injury as the result of an accidental fall

10. Which of the following is NOT a book written by Abbie Hoffman? Hint

Steal This Urine Test
Revolution For The Hell Of It
Live Free
Steal This Book


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What organization did Abbie Hoffman co-found?

Answer: Youth International Party

Abbie Hoffman was the co-founder of the Youth International Party, the members of which were referred to as "Yippies".
2. Hoffman was behind many pranks, something he called "guerilla theater", and this was one of them: What was the goal of a mass demonstration held by Hoffman at the Pentagon during the Vietnam War?

Answer: To levitate the Pentagon using Psychic Energy

Hoffman's plan was to have protesters circle the Pentagon and use their psychic energy to make it levitate.
3. What happened during a protest held at the New York Stock Exchange?

Answer: Protesters threw fake dollar bills, which stockbrokers frantically tried to grab

Protesters threw piles of fake dollar bills onto the floor of the stock exchange, causing the employees at the stock exchange to go wild trying to grab the money. This demonstration of greed was exactly the reaction Hoffman was aiming for.
4. Abbie and several others were arrested while protesting near an important event. These arrests led to a famous trial. At what event were they protesting?

Answer: 1968 Democratic National Convention in Chicago

Abbie was arrested during a protest held during the 1968 Democratic National Convention for conspiracy and inciting to riot. This led to the famous trial of "The Chicago Seven". You can find more information about this important event at your library or on the web.
5. Whose performance at Woodstock, 1969 did Abbie interrupt to make a speech against the arrest of John Sinclair, of the White Panther Party?

Answer: The Who

Abbie came onstage in the middle of a performance by The Who. Pete Townshend, even though he agreed with Hoffman, interrupted his speech and hit him with a guitar, knocking Hoffman off the stage. I guess Pete is a stickler for manners!
6. What movie chronicled the life of Abbie Hoffman?

Answer: Steal This Movie

The answer is "Steal This Movie", a play off of the title of one of Abbie's most famous books, "Steal This Book." The movie documents Abbie's life after he became involved in political activism, including the Chicago Seven trial, his marriage, and the years he spent "underground" to avoid arrest.
7. What psychological disorder was Abbie diagnosed with in 1980?

Answer: Bipolar Disorder

Abbie was diagnosed as having a bipolar disorder. Ironically, Abbie worked as a psychologist in a Massachusetts State Hospital before "turning on" and starting the "Yippie" movement in 1967.
8. What year was Abbott "Abbie" Hoffman born?

Answer: 1936

Abbie was born into his Jewish family in Worcester, Massachusetts on November 30, 1936. This is the same year that Bobby Seale of the Black Panthers was born.
9. What was the "official" cause of Abbie's death?

Answer: suicide

Abbie was found dead of an apparent suicide in his home in New Hope, Pennsylvania on April 12, 1989. There has been speculation it was connected to his mother's recent diagnosis of cancer.
10. Which of the following is NOT a book written by Abbie Hoffman?

Answer: Live Free

"Revolution For The Hell of It", "Steal This Book" and "Steal This Urine Test" were all written by Hoffman. My copy of "Revolution For the Hell of It" notes it was written by "Free", one of Hoffman's aliases (he also used the alias Barry Freed). I have not been able to ever find a book called "Live Free", but it is a great title!
Source: Author girlapollo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us