Quiz about Famous Photographers of History
Quiz about Famous Photographers of History

Famous Photographers of History Quiz


In the past 100 years we have had quite a number of fantastic photographic artists to admire. I will describe 10 of them below and you try to decipher which artist I'm referring to...good luck!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Art World Figures

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,824
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1325
Last 3 plays: Guest 69 (10/10), Guest 104 (10/10), JackP1223 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which U.S. photographer worked for Harper's Bazaar magazine in New York in the mid-1940s before becoming one of the highest-paid commercial photographers? Hint

Annie Leibowitz
Richard Avedon
Diane Arbus
Robert Cornelius

2. Who was the famous "Life magazine" photographer who took photos of Gandhi? Hint

Lewis Hine
Margaret Bourke-White
Dorothea Lange
Alexander Rodchenko

3. Which photographer was famous for pictures of poor folks, such as the photo 'Migrant Mother', during the Great Depression? Hint

Cornelius Hughes
Dorothea Lange
Ansel Adams
Charles Marville

4. Considered perhaps the greatest photographic artist of all time, he did documentary work in black and white, using a small camera format. Who was this famous Frenchman? Hint

Hippolyte Bayard
Desire Charnay
Paul Citroen
Henri Cartier-Bresson

5. Who was the famous American photographer known for their 'identical twins' photograph and for a photo of a small boy holding a hand grenade? Hint

Hannah Hoch
John Mayall
Diane Arbus
Max Levy

6. American photographer Alfred Stieglitz was married to which famous artist? Hint

Georgia O'Keefe
Paula Modersohn-Becker
Frieda Kahlo
Louise Nevelson

7. What was the name of the book of photographs published by Robert Frank in Paris in 1958 that was nearly unanimously panned by critics? Hint

Les Anglais
Les Chinois
Les Americains
Les Francais

8. Who is the modern American photographer who, in the spirit of the motion picture, creates narrative photographic sequences, such as their "Death Comes to the Old Lady"? Hint

Arnold Newman
Peter Neff
Duane Michals
Joseph Pennell

9. He was famous for photographic portraits of Lillian Gish, Rodin, Greta Garbo, and others. Who was this 20th century American photographer? Hint

Alfred Steiglitz
Margaret Bourke-White
Ansel Adams
Edward Steichen

10. Which photographer is probably most famous for his dramatic landscapes of the American West? Hint

Edward Weston
Edward Curtis
Nadar
Ansel Adams


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which U.S. photographer worked for Harper's Bazaar magazine in New York in the mid-1940s before becoming one of the highest-paid commercial photographers?

Answer: Richard Avedon

Though he is best known for his fashion photographs, Avedon has also explored the art of photography in more subtle ways as well...for example with his explorations of aging.
2. Who was the famous "Life magazine" photographer who took photos of Gandhi?

Answer: Margaret Bourke-White

In the film "Gandhi" you may remember that Margaret Bourke-White was portrayed by Candice Bergen.
3. Which photographer was famous for pictures of poor folks, such as the photo 'Migrant Mother', during the Great Depression?

Answer: Dorothea Lange

Lange's photos are very memorable, and helped put a face on the Great Depression. The photo called 'Migrant Mother' is certainly the most famous of her many wonderful photographs.
4. Considered perhaps the greatest photographic artist of all time, he did documentary work in black and white, using a small camera format. Who was this famous Frenchman?

Answer: Henri Cartier-Bresson

Cartier-Bresson's 1952 book is entitled "The Decisive Moment", which he always tries to capture in his photographs. He's also famous as a photographer of the many scenes of Paris.
5. Who was the famous American photographer known for their 'identical twins' photograph and for a photo of a small boy holding a hand grenade?

Answer: Diane Arbus

The work that is probably most haunting, "Child with Toy Hand Grenade in Central Park, New York City" in her oEUvre also best exemplifies her attempts to find the bridge between the real world and imaginary.
6. American photographer Alfred Stieglitz was married to which famous artist?

Answer: Georgia O'Keefe

Alfred Stieglitz was the creator of many memorable photographic impressions. One very famous photo called "The Steerage" has come, in many minds, to represent the immigrant experience of taking off in a ship for the high seas. Oddly though, this photo is in fact not a photo of immigrants, but rather of a group of second class travellers aboard the Kaiser Wilhelm II.
7. What was the name of the book of photographs published by Robert Frank in Paris in 1958 that was nearly unanimously panned by critics?

Answer: Les Americains

"Les Americains" or (The Americans) was not well received by critics, it eventually caught a hold with the public and became a landmark work of photographic art.
8. Who is the modern American photographer who, in the spirit of the motion picture, creates narrative photographic sequences, such as their "Death Comes to the Old Lady"?

Answer: Duane Michals

Duane Michaels' work is obviously influenced by the art of the Surrealists, but goes a bit further than the Surrealists were able with his story telling techniques. I highly recommend taking a look at some of his pieces!
9. He was famous for photographic portraits of Lillian Gish, Rodin, Greta Garbo, and others. Who was this 20th century American photographer?

Answer: Edward Steichen

Steichen was influenced by Stieglitz but eventually found his own identity as a portraitist. He also worked for "Vanity Fair" and "Vogue" during his career, which included a stint as the director of the photographic arts at the NY MOMA.
10. Which photographer is probably most famous for his dramatic landscapes of the American West?

Answer: Ansel Adams

Ansel Adams is the photographic artist who best captured the beautiful, rugged landscape of the American West. His work always brings nostalgic sighs to those among us who grew up in the rural areas of the West but now live in the big cities! Thank you for giving this quiz a try!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 69: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 104: 10/10
Jan 23 2023 : JackP1223: 9/10
Jan 23 2023 : Guest 51: 4/10
Jan 23 2023 : Guest 104: 5/10
Jan 23 2023 : Guest 171: 4/10
Jan 23 2023 : Guest 104: 7/10
Jan 23 2023 : Guest 104: 6/10
Jan 23 2023 : Guest 104: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series The Eyes Behind the Camera:

A few quizzes about famous photographers.

  1. Philippe Halsman: Photographer and Subjects Average
  2. Photo Finish Average
  3. Pictures of People Taking Pictures Average
  4. Famous Photographers of History Tough
  5. Ansel Adams: The Man Behind the Camera Average
  6. Nadar, 19th-century photographer, Impressionist fr Average
  7. One Hour Photo Tough
  8. The Man Called Man Ray Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us