Quiz about Henry IV  the First Lancastrian King
Quiz about Henry IV  the First Lancastrian King

Henry IV - the First Lancastrian King Quiz


He seized the throne from his cousin, faced several rebellions and passed the crown on to the hero of Agincourt.

A multiple-choice quiz by Philian. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Lancaster

Author
Philian
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
138,049
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1246
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where was Henry IV born? Hint

Middleham Castle in Yorkshire
Alnwick Castle in Northumberland
Monmouth Castle in Wales
Bolingbroke Castle in Lincolnshire

2. What was the name of Henry IV's mother? Hint

Elizabeth of York
Catherine of Northumberland
Joan of Kent
Blanche of Lancaster

3. Whom did Henry IV marry in 1380? Hint

Blanche of Lancaster
Juana of Castille
Isabella of France
Mary de Bohun

4. In 1388 Henry became one of the "Lords Appellant". What did the "Lords Appellant" see as their main task? Hint

To build an army in order to invade Scotland
To separate Richard II from his foolish friends and advisors
To build an army in order to invade Ireland
To arrange a good political marriage for Richard with a French princess

5. With which man did Henry have a dispute which caused King Richard II to banish him for 10 years? Hint

Walter Manny, Duke of Suffolk
Edmund Langley, Duke of York
Henry Percy, Duke of Northumberland
Thomas Mowbray, Duke of Norfolk

6. In which European country did Henry fight for the cause of Christianity alongside the Teutonic Knights? Hint

Lithuania
Russia
Germany
Sweden

7. What was the main provocation that gave Henry the excuse to invade England in 1399? Hint

His inheritance as Duke of Lancaster had been seized by the King
One of Richard's favourites had raped Henry's wife
Henry's younger brother had been killed by King Richard
Richard had offered an insult to the French king

8. Which of the following were not amongst the nobles who supported Henry when he invaded England in 1399? Hint

The Earl of Westmorland
The Earl of Cambridge
The Earl of Northumberland
The Earl of Worcester

9. Which Welsh leader was part of a rebellion against Henry IV in the year 1400? Hint

Fluellen
David Morgan
Owen Glendower (Owain Glyndwr)
Henry of Monmouth

10. An invasion by which nation was decisively defeated at Homildon Hill in 1402? Hint

The Welsh
The Scots
The Irish
The French

11. At which battle were the forces of the rebel Henry Percy (Hotspur) defeated and Hotspur himself killed? Hint

Barnet
Tewkesbury
Otterburn
Shrewsbury

12. What was the position held by Richard le Scrope who was executed after an unsuccessful rebellion in 1405? Hint

Archbishop of Canterbury
Bishop of London
Bishop of Exeter
Archbishop of York

13. Which early form of the Protestant religion founded by John Wycliffe began to gather momentum during Henry IV's reign? Hint

Lollardy
The Levellers
Quakerism
The Presbyterians

14. Why was Henry IV's marriage to Joan of Navarre said to be highly unpopular? Hint

She was suspected of necromancy.
Prince Henry (later Henry V) did not like his new stepmother.
The English did not trust the Spanish royal family.
Marrying a Spaniard would cause trouble with France.

15. Where is Henry IV buried? Hint

Westminster Abbey
Canterbury Cathedral
Windsor Castle
Winchester Cathedral.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Henry IV born?

Answer: Bolingbroke Castle in Lincolnshire

Henry IV is often referred to as Henry Bolingbroke because of the place where he was born. Thus his cousin (Richard II) was sometimes known as Richard of Bordeaux. Henry IV's father was John of Gaunt (Ghent) and his son,Henry V, was born in Monmouth.
2. What was the name of Henry IV's mother?

Answer: Blanche of Lancaster

Both Henry's mother and Henry's father were descended from Henry III and thus were distant cousins. Blanche died from the Black Death when she was still quite young and Henry was brought up by other Lancastrian supporters.
3. Whom did Henry IV marry in 1380?

Answer: Mary de Bohun

By 1377 Henry had become Earl of Derby and his marriage eventually brought to him the Earldom of Hereford, for Mary de Bohun was one of the co-heiresses of the previous Earl of Hereford. Mary died in 1394 and Henry remarried. Henry became Duke of Hereford in 1397.
4. In 1388 Henry became one of the "Lords Appellant". What did the "Lords Appellant" see as their main task?

Answer: To separate Richard II from his foolish friends and advisors

Henry followed the leadership of Thomas of Woodstock, his uncle and the Duke of Gloucester, in arranging the the trial and execution of those men who had become the King's favourites and who had alienated the rest of the nobility.
5. With which man did Henry have a dispute which caused King Richard II to banish him for 10 years?

Answer: Thomas Mowbray, Duke of Norfolk

This quarrel is used by Shakespeare as the starting point for his play "Richard II". Later the King used the banishment as an opportunity to seize the lands and money that had belonged to John of Gaunt, Henry's father.
6. In which European country did Henry fight for the cause of Christianity alongside the Teutonic Knights?

Answer: Lithuania

In fact during the 1390s Henry was a much travelled man. He also visited Cyprus and Jerusalem. The latter destination was ironic in the light of the later wishes he made known as he drew towards his death.
7. What was the main provocation that gave Henry the excuse to invade England in 1399?

Answer: His inheritance as Duke of Lancaster had been seized by the King

John of Gaunt, Henry's father, died and so, by right of inheritance, Henry should have become the next Duke of Lancaster and thus the second richest man in the country after the King. However,Henry had been exiled and so Richard seized the inheritance for his own use.
8. Which of the following were not amongst the nobles who supported Henry when he invaded England in 1399?

Answer: The Earl of Cambridge

Westmorland was Henry's brother-in-law by his marriage to Henry's half-sister Joan. Northumberland and his son Henry Percy (Hotspur)and Worcester (Northumberland's brother) all had good reason to dislike Richard. Later they claimed that they all had good reason to dislike Henry.
9. Which Welsh leader was part of a rebellion against Henry IV in the year 1400?

Answer: Owen Glendower (Owain Glyndwr)

With the aid of the French and later of the Percy family Owen Glendower began his long campaign against the English King. Glendower never won but he was also never captured. Henry of Monmouth was in fact Henry V, the king's son.
10. An invasion by which nation was decisively defeated at Homildon Hill in 1402?

Answer: The Scots

Henry's men in the north were the Percy family. Their battles against the Douglas clan were of epic proportions. Therefore an alliance between Henry Percy (Hotspur) and the Douglas chieftain spelled trouble for the new English king.
11. At which battle were the forces of the rebel Henry Percy (Hotspur) defeated and Hotspur himself killed?

Answer: Shrewsbury

The battle took place in 1403 and the combined forces of Hotspur, the Douglas, the Earl of March were overcome. Northumberland (Hotspur's father) did not arrive for the battle nor did Owen Glendower who was also in rebellion against the King.
12. What was the position held by Richard le Scrope who was executed after an unsuccessful rebellion in 1405?

Answer: Archbishop of York

Many of Henry's contemporaries regarded the execution of Scrope as a bad political move. When in his later years Henry suffered from a terrible skin disease (possibly leprosy) some superstitious people attributed it to his killing of a churchman.
13. Which early form of the Protestant religion founded by John Wycliffe began to gather momentum during Henry IV's reign?

Answer: Lollardy

In fact in 1401 the secular and clerical landowners became frightened and this caused the first anti-heresy law called "De Heritico Comburendo" to be passed.
14. Why was Henry IV's marriage to Joan of Navarre said to be highly unpopular?

Answer: She was suspected of necromancy.

Joan was actually convicted of witchcraft in 1419. However, she survived this charge and did not die until 1437.
15. Where is Henry IV buried?

Answer: Canterbury Cathedral

Henry IV died in the Jerusalem Chamber of Westminster Abbey on the 20th March, 1413 but he is the only king of England to be buried in Canterbury Cathedral. His widow was eventually buried alongside him. The burial plot near to that of St Thomas Becket was regarded as amongst the most hallowed ground in Europe.
Source: Author Philian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us