Quiz about The Monk King Henry VI
Quiz about The Monk King Henry VI

The Monk King, Henry VI Trivia Quiz


This good man would have been a lot happier as a priest or a monk, he had none of the qualities required to be a politician. Unfortunately for him, fate decided otherwise.

A multiple-choice quiz by gywalgi. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Lancaster

Author
gywalgi
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
56,361
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
909
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The untimely death of Henry V left his kingdom to his nine-month-old son Henry. Who was named Regent in Henry V's will? Hint

Owen Tudor
Thomas, Duke of Clarence
Humphrey, Duke of Gloucester
John, Duke of Bedford

2. Henry was crowned King of France on 2 December 1431. In which French cathedral did this event occur? Hint

Nantes
Notre Dame, Paris
Chartres
Reims

3. Henry was basically a good person but he let himself be guided by his friends too easily. He was generous, but gave too freely, often to the wrong persons. Some of them had their hands firmly manipulating the executive power until one of Henry's uncle tried to put an end to their influence on the King. To get rid of the rebellious uncle, Henry's advisers accused his wife of sorcery. Who was this man who attempted to bring Henry back on earth? Hint

Thomas of Clarence
Humphrey of Gloucester
Owen Tudor
John of Bedford

4. Henry married Margaret of Anjou, the niece of Charles VII of France. How many of their children will reign? Hint

None
2
1
3

5. In 1453, Henry lost a duchy owned by England for nearly 300 years after the siege of Chatillon led by the courageous Talbot. Which duchy was it? Hint

Bourgogne
Poitiers
Aquitaine
Anjou

6. In August 1453, Henry started to suffer from bouts of insanity which left him in a deep state of depression. It is said that he inherited this illnes from his grand-father. Who was he?

Answer: (Name and number.)
7. 1453 was a bad year for Henry, first, he lost his greatest soldier Talbot at Chatillon then, he became ill. But the end of the year was to bring him an happy event, the birth of a son and heir. What was the name given to him? Hint

Richard
Edward
Edmund
George

8. This man accused of being Queen Margare's lover was also the King most faithful supporter. He was killed at St-Albans on 22 May 1455 when the Yorkist force attacked the King in an attempt to shake the throne. Who was this man who died for his King?

Answer: ((Think about Morgan Freeman in 'Se7en'.)
9. After many struggles, most of them initiated by Margaret's hatred towards York. York finally submitted to the Parliament his claim to the throne of England. When was that? Hint

October 1459
August 1459
June 1459
October 1460

10. Henry was executed on 21 May 1471. The Duke of Gloucester, future Richard III is amongst those who have been accused of his murder. A few days before, his 17 year old son Edward had been killed in a terrible battle. What battle was it?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The untimely death of Henry V left his kingdom to his nine-month-old son Henry. Who was named Regent in Henry V's will?

Answer: Humphrey, Duke of Gloucester

Humphrey was Henry V's younger brother. Tudor will later marry Catherine de Valois, the widow of Henry V. Clarence (who died in 1421) and Bedford were also brothers of Henry V, Bedford was the Royal Regent of France.
2. Henry was crowned King of France on 2 December 1431. In which French cathedral did this event occur?

Answer: Notre Dame, Paris

The Duke of Bedford, worried by the Valois revival and the emergence of Joan of Arc, thought it would be a good idea to crown Henry before Charles VII gained further popularity.
3. Henry was basically a good person but he let himself be guided by his friends too easily. He was generous, but gave too freely, often to the wrong persons. Some of them had their hands firmly manipulating the executive power until one of Henry's uncle tried to put an end to their influence on the King. To get rid of the rebellious uncle, Henry's advisers accused his wife of sorcery. Who was this man who attempted to bring Henry back on earth?

Answer: Humphrey of Gloucester

Eleanor, Humphrey's wife had to make penance in the streets of London. Gloucester died mysteriously in 1447 after he was arrested for planning a rebellion.
4. Henry married Margaret of Anjou, the niece of Charles VII of France. How many of their children will reign?

Answer: None

5. In 1453, Henry lost a duchy owned by England for nearly 300 years after the siege of Chatillon led by the courageous Talbot. Which duchy was it?

Answer: Aquitaine

The duchy of Aquitaine passed to England when Eleanor married Henry II.
6. In August 1453, Henry started to suffer from bouts of insanity which left him in a deep state of depression. It is said that he inherited this illnes from his grand-father. Who was he?

Answer: Charles VI

This illnes also deprived Henry from memory, speech and reason.
7. 1453 was a bad year for Henry, first, he lost his greatest soldier Talbot at Chatillon then, he became ill. But the end of the year was to bring him an happy event, the birth of a son and heir. What was the name given to him?

Answer: Edward

Edward will never be king, he will die in battle before his father's assassination.
8. This man accused of being Queen Margare's lover was also the King most faithful supporter. He was killed at St-Albans on 22 May 1455 when the Yorkist force attacked the King in an attempt to shake the throne. Who was this man who died for his King?

Answer: Somerset

The Yorkist were led by Richard, Duke of York. Richard was a descendant of King Edward III. Edmund of Langley and Lionel of Antwerp (sons of Edward III) were his great grand-fathers (York on his father's side and Clarence on his mother's side).
9. After many struggles, most of them initiated by Margaret's hatred towards York. York finally submitted to the Parliament his claim to the throne of England. When was that?

Answer: October 1460

In the summer of 1459, Margaret raised an army and attacked York's stronghold in the Welsh Marches. The Royal army defeated the Yorkists, but a year later, in Northhampton, the Yorkists took their revenge.
10. Henry was executed on 21 May 1471. The Duke of Gloucester, future Richard III is amongst those who have been accused of his murder. A few days before, his 17 year old son Edward had been killed in a terrible battle. What battle was it?

Answer: Tewkesbury

After his death, Henry was buried in the Lady Chapel at Chertsey Abbey.
Source: Author gywalgi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us