FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about I Was Saying Boourns
Quiz about I Was Saying Boourns

I Was Saying Boo-urns Trivia Quiz


These questions are about people with the last name Burns.

A multiple-choice quiz by Robert907. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Name Game
  8. »
  9. Same Surname

Author
Robert907
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,858
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
252
Last 3 plays: Guest 175 (2/10), nikkanikachu (7/10), Guest 136 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. For which movie did American actor and comedian George Burns win an Academy Award for Best Supporting Actor in 1975? Hint


Question 2 of 10
2. Filmmaker Ken Burns won an Emmy Award in 1995. For what type of film making is Burns most famous? Hint


Question 3 of 10
3. Boxer Tommy Burns was the Heavyweight Champion form 1906-1908. Defending his title eleven times, Burns lost his title to which African-American champion? Hint


Question 4 of 10
4. Poet Robert Burns is widely viewed as the national poet of Scotland. What American novel published in 1937 takes it name from the Robert Burns's poem "To a Mouse"? Hint


Question 5 of 10
5. American comedian and writer Jack Burns started his career as part of a comedy duo with which performer fondly remembered for Al Sleet, the "hippie-dippie weatherman"? Hint


Question 6 of 10
6. Ice hockey coach Pat Burns won the Coach of the Year award with Montreal, Toronto and Boston. However Burns did not win the Stanley Cup with any of these teams. Which team did Pat Burns coach to the 2003 National Hockey League championship? Hint


Question 7 of 10
7. American actor, producer, director and writer Edward Burns appeared in which 1998 epic film directed by Stephen Spielberg? Hint


Question 8 of 10
8. Irish labour activist Mary Burns was the long time life partner of which German social scientist best remembered for his collaboration with Karl Marx on "The Communist Manifesto"? Hint


Question 9 of 10
9. What game changing 1970 American television show did writer/producer Allan Burns and James L. Brooks create? Hint


Question 10 of 10
10. National Football League coach Jerry Burns coached the Minnesota Vikings from 1986-1991. Previously, Burns was the Offensive Coordinator for 16 years under which Hall of Fame coach? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : Guest 175: 2/10
Jul 13 2024 : nikkanikachu: 7/10
Jun 29 2024 : Guest 136: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For which movie did American actor and comedian George Burns win an Academy Award for Best Supporting Actor in 1975?

Answer: The Sunshine Boys

"The Sunshine Boys" also starred Walter Matthau and was based on a Neil Simon play. The story follows two vaudeville performers as they attempt to revive their once famous act. George and his wife Gracie Allen were major stars in vaudeville, on the radio and during the early years of television.

The Oscar at age 79 signaled a rebirth of Burns' career. In the movie "Oh God!" he played the title character and in subsequent years became a best selling author. Burns died in 1996 at the age of 100.
2. Filmmaker Ken Burns won an Emmy Award in 1995. For what type of film making is Burns most famous?

Answer: Documentary films

Burns' 18.5 hour documentary on baseball from its origins in the 1800s up to 1993 won him the 1995 Emmy. The film mixes archive pictures, movie reel and interviews to trace the evolution of America's past time and its effect on American society. Burns has also made documentaries on jazz, the American Civil War and Prohibition among others.
3. Boxer Tommy Burns was the Heavyweight Champion form 1906-1908. Defending his title eleven times, Burns lost his title to which African-American champion?

Answer: Jack Johnson

Born Noah Brusso, Burns was the only Canadian-born Heavyweight Champion in the 20th century. Standing only 5'7", Burns was the first fighter to defend his title against an African-American, losing to the legendary Johnson. After boxing, Burns became a successful businessman but lost most of his fortune in the 1929 stock market crash. He died in 1955 at the age of 73.
4. Poet Robert Burns is widely viewed as the national poet of Scotland. What American novel published in 1937 takes it name from the Robert Burns's poem "To a Mouse"?

Answer: Of Mice and Men

John Steinbeck's tale of two migrant workers searching for work during the Great Depression takes its title from the Burns poem.
5. American comedian and writer Jack Burns started his career as part of a comedy duo with which performer fondly remembered for Al Sleet, the "hippie-dippie weatherman"?

Answer: George Carlin

Carlin is also remembered for his award winning comedy albums, the "Seven Words You Can Never Say on Television" and his movie appearances including "Bill and Ted's Excellent Adventure". Jack Burns was the head writer on the television shows "Hee Haw" and "The Muppet Show". In 1965, Burns had a disastrous turn as Don Knotts' replacement on "The Andy Griffith Show".
6. Ice hockey coach Pat Burns won the Coach of the Year award with Montreal, Toronto and Boston. However Burns did not win the Stanley Cup with any of these teams. Which team did Pat Burns coach to the 2003 National Hockey League championship?

Answer: New Jersey Devils

A one time police officer, Burns took over the Devils for the 2002-2003 season and guided the team to the title beating the Mighty Ducks of Anaheim in the final. A reoccurrence of cancer lead to Burns' retirement from coaching in 2005. The disease finally took his life on November 19, 2010.
7. American actor, producer, director and writer Edward Burns appeared in which 1998 epic film directed by Stephen Spielberg?

Answer: Saving Private Ryan

Edward Burns plays Private First Class Richard Reiben, a member of a squad during the Normandy landings during World War II. The squad is sent to rescue Private James Ryan who is the last surviving brother of four servicemen. The first 27 minutes of the movie realistically re-enact the harrowing assault on Omaha Beach.
8. Irish labour activist Mary Burns was the long time life partner of which German social scientist best remembered for his collaboration with Karl Marx on "The Communist Manifesto"?

Answer: Friedrich Engels

Engels met Mary Burns in Manchester, England in 1842 and their relationship lasted until Burns' death in 1862. They never married as Engels did not believe in the institution.
9. What game changing 1970 American television show did writer/producer Allan Burns and James L. Brooks create?

Answer: The Mary Tyler Moore Show

Burns and Brooks created a new show about a single woman trying to make it on her own working at a television station in Minnesota. It was a ground breaking idea at the time as most sitcoms the 1960s centered around the traditional family unit. Norman Lear created "All in the Family", Larry Gelbart created "M*A*S*H" and Don Hewitt created "60 Minutes".
10. National Football League coach Jerry Burns coached the Minnesota Vikings from 1986-1991. Previously, Burns was the Offensive Coordinator for 16 years under which Hall of Fame coach?

Answer: Bud Grant

Burns did coach under Vince Lombardi for two years before moving on to Minnesota. Under the Grant-Burns partnership, the Vikings went to the playoffs twelve times and to four Super Bowls (losing every time).
Source: Author Robert907

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. My Name is Robb Average
2. Famous People with Colours in Names Easier
3. What's in a Name? Very Easy
4. What's in a Name II Very Easy
5. Two of a Kind Very Easy
6. General Lee Speaking Very Easy
7. Unrelated Very Easy
8. Peoples names ending in - TON Very Easy
9. Nameonyms Easier
10. Surname's the Same Very Easy
11. Same Last Names Average
12. No Relation! Very Easy

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us