Quiz about Jewish Celebrities
Quiz about Jewish Celebrities

Jewish Celebrities Trivia Quiz


The Jewish people have often been quite involved with the surrounding cultures and have produced many famous people in different fields. Which ones do you recognize?

A multiple-choice quiz by grisham. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. In Common

Author
grisham
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
377,595
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
752
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (10/10), Guest 172 (10/10), Guest 86 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Born Robert Allen Zimmerman, this singer started off as part of the 60s Woodstock generation. Hint

Bob Gibson
Bob Dylan
Bobby Fisher
Rob Thomas

2. This Nobel Prize laureate was a patent clerk before he was recognized for his breakout theory in physics. Hint

Albert Einstein
Moses
Carl Jung
David Ben Gurion

3. He revolutionized the way people look at the human psyche. Hint

Cy Young
Sam Goldwin
Benny Goodman
Sigmund Freud

4. Who was the LA Dodger's pitcher who wouldn't pitch in a World Series game because it occurred on Yom Kippur, a Jewish holiday? Hint

Ken Holtzman
Art Shamsky
Hank Greenberg
Sandy Koufax

5. Richard Nixon's Secretary of State was this statesman. Hint

Abba Eban
Henry Kissinger
Moshe Dayan
Golda Meir

6. A Jewish swimmer for the American Olympics team of the 70s. Who was it? Hint

Haim Topol
Omri Caspi
Lord Balfour
Mark Spitz

7. This multi-talented singer/actress has won many entertainment awards. She also portrayed Yentl, a Jewish girl growing up in a European town. Hint

Barbra Streisand
Shahar Peer
Monica Lewinsky
Gloria Steinem

8. This Rat Pack singer/actor/entertainer who converted to Judaism also appeared in "All in the Family". Hint

Sammy Davis Jr.
Jack Benny
Dean Martin
Humphrey Bogart

9. Arguably one of the funniest men in the movies, he and his brothers wrote comic hits such as Duck Soup. Hint

Groucho Marx
Jackie Gleason
Stan Laurel
Eddie Murphy

10. He wrote the score for the musical 'West Side Story'? Hint

Felix Mendelssohn
Leonard Cohen
Paul Simon
Leonard Bernstein




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Born Robert Allen Zimmerman, this singer started off as part of the 60s Woodstock generation.

Answer: Bob Dylan

Apparently he really liked Dylan Thomas.

Bob Gibson was a fierce competitor for the St. Louis Cardinals of baseball.
Bobby Fisher was a famous chess grandmaster.
Rob Thomas was a singer and writer was born after Woodstock.
2. This Nobel Prize laureate was a patent clerk before he was recognized for his breakout theory in physics.

Answer: Albert Einstein

Ben Gurion was the first prime minister of the modern state of Israel.
Einstein, among many things he did in his life, had been approached to serve as president of Israel.
Moses led the Children of Israel out of Egypt.
Carl Jung was a famous psychologist who studied with Freud and then broke away and developed his own theory of psychology.
3. He revolutionized the way people look at the human psyche.

Answer: Sigmund Freud

Two of his students went on to create their own schools of psychology were Alfred Adler and Viktor Frankl. Frankl went on to write the world famous bestseller, "Man's Search for Meaning".

Although while working in entertainment Goldwin and Goodman could touch people's souls, they were of course not psychologists.

Cy Young was one of the greatest pitchers in major league baseball history and has the award for best pitcher named for him.
4. Who was the LA Dodger's pitcher who wouldn't pitch in a World Series game because it occurred on Yom Kippur, a Jewish holiday?

Answer: Sandy Koufax

Koufax' decision not to pitch game 1 of the 1965 World Series is still remembered and discussed 50 years later!

Ken Holtzman, pitching for the Cubs, actually pitched against Koufax. Holtzman, in 1966, threw a no-hitter for 8 innings and beat Koufax in a regular season game, 2-1, the day after they both attended synagogue services on Yom Kippur.

Hank Greenberg was a slugger for the Tigers hitting over 500 home runs. He also sat out a game during the 1934 pennant race because it fell on Yom Kippur.

Art Shamsky played in MLB starting with the Reds during that famous '65 season and was part of the Mets '69 championship team. In '69, Shamsky, too, didn't play in a regular season doubleheader because - yes, you got it - it fell on Yom Kippur.
5. Richard Nixon's Secretary of State was this statesman.

Answer: Henry Kissinger

Kissinger had his own brand of international bargaining which was known as "shuttle diplomacy", shuttling back and forth between countries.

The others were all Israeli politicians.
Abba Eban served as Israel's ambassador to the un.
Moshe Dayan the famous eye-patched minister of defense.
Golda Meir was the country's first woman prime minister.
6. A Jewish swimmer for the American Olympics team of the 70s. Who was it?

Answer: Mark Spitz

Topol played but on the silver screen in "Fiddler on the Roof".
Caspi played in the NBA.
Balfour was a British English politician who signed the famous Balfour Declaration recognizing the need for a Jewish homeland.
7. This multi-talented singer/actress has won many entertainment awards. She also portrayed Yentl, a Jewish girl growing up in a European town.

Answer: Barbra Streisand

Streisand is so good that even in 2015, in her 70s she was still nominated for a Grammy. She is also a philanthropist.

Peer is on the pro tennis circuit.
Steinem was a leader of the feminist movement.
Lewinsky 'worked' with Bill Clinton.
8. This Rat Pack singer/actor/entertainer who converted to Judaism also appeared in "All in the Family".

Answer: Sammy Davis Jr.

Davis has also been called 'Mr Entertainment' and 'Mr. Show Biz'.
He performed with fellow rat-pack member Dean Martin on numerous occasions and played golf with Jack Benny.
Humphrey Bogart was in a previous incarnation of the rat-pack together with Lauren Bacall.
9. Arguably one of the funniest men in the movies, he and his brothers wrote comic hits such as Duck Soup.

Answer: Groucho Marx

Though all were in entertainment, there was no parallel to the Marx Brothers.

Stan Laurel was part of the Laurel and Hardy team. (I watched Babes in Toyland every year in December).
Jackie Gleason will always be a honeymooner in my eyes.
Eddie Murphy is funny whoever you put him with.
10. He wrote the score for the musical 'West Side Story'?

Answer: Leonard Bernstein

Great music. He wrote more than a score of scores.
Paul Simon was teamed with Art Garfunkel for years, their signature song being 'Sounds of Silence'.
Mendelssohn (always loved that double 's') wrote classical music.
Cohen wrote the original 'Halleluyah' that appeared in Shrek among other places.
Source: Author grisham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 174: 10/10
Jan 31 2023 : Guest 172: 10/10
Jan 31 2023 : Guest 86: 4/10
Jan 30 2023 : H53: 9/10
Jan 15 2023 : cecil1: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 76: 10/10
Jan 13 2023 : Guest 172: 8/10
Jan 12 2023 : Montgomery1: 10/10
Jan 12 2023 : VBookWorm: 4/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us