Quiz about Queen Consorts of the Kings of England  10661553
Quiz about Queen Consorts of the Kings of England  10661553

Queen Consorts of the Kings of England - 1066-1553 Quiz


Many of England's kings are very famous. This quiz deals with the wives of those kings, some of whom were not very famous at all.

A multiple-choice quiz by beckyel. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. Royal Consorts

Author
beckyel
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
160,405
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
3546
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 173 (0/20), Guest 80 (6/20), ranjanbest (19/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the wife of William the Conqueror, the first Norman king of England (1066-1087)? Hint

Herleve (Arlette)
Mathilda of Flanders
Adela
Sybil of Conversano

2. Henry I was William I's youngest son, who ruled from 1100-1135. What was the name of his first wife? Hint

Mathilda of Flanders
Edith of Scotland
Adelaide
Adeliza

3. Stephen was the last of the Norman Kings and he spent much of his reign fighting to keep his throne. What was the name of his wife? Hint

Empress Maud
St. Margaret of Scotland
Adela
Matilda of Boulogne

4. The wife of Henry II was very famous in her own right, but what was she called?

Answer: (Three word - second word is of)
5. Who was the wife of Richard the Lionheart? Hint

Queen Joan
Princess Alice of France
Berengaria of Navarre
Constance of Sicily

6. King John, ruler of England from 1199-1216, took as his first wife the daughter of the Earl of Gloucester. She has had several different names given her, including Isabel. Which of these names has she not been given? Hint

Mariam
Eleanor
Hawise
Joan

7. Henry III became king in 1216 at the age of 9. Who was his wife, and the mother of his successor, Edward I? Hint

Eleanor of Provence
Beatrice de Savoie
Marguerite of Provence
Katherine

8. Edward I had two wives. He was so heartbroken on the death of the first wife that he put up crosses in each place where her funeral cortege stopped for the night. These crosses are named for her, but who was she? Hint

Margaret I of Scotland
Eleanor de Montfort
Eleanor of Castile
Blanche of Castile

9. Who was the consort of Edward II (1307-1327)? Hint

Isabella of France
Gwladus Ddu
Margaret of Gloucester
He never married

10. Edward III ruled England from 1327-1377, with which lady as his queen? Hint

Alice Perrers
Philippa of Hainault
Countess of Salisbury
Joan of Kent

11. Despite being twice married, Richard II had no children.

True
False

12. Which of Henry IV's wives was the mother of the future Henry V - Mary de Bohun or Joanna of Navarre?

Answer: (Three Words - Mary de Bohun or Joanna of Navarre)
13. Henry V (1413-1422) married which French princess, upon his being recognized as the heir to the King of France? Hint

Isabella of Valois
Eleanor de Valois
Jeanne de Valois
Katherine of Valois

14. Henry VI's wife was determined to win back the throne for her husband after he was deposed by Edward IV in 1461. Who was this ruthless and determined queen? Hint

Margaret of Anjou
Jeanne d'Arc
Anne Neville
Elizabeth Woodville

15. Which were the two wives of Edward IV (1461-1483)? Hint

Eleanor Talbot and Elizabeth of York
Elizabeth Woodville and Eleanor Talbot
Elizabeth Woodville and Jane Shore
Jane Shore and Cecily Neville

16. Richard III was king from 1483-1485. Who was his consort? Hint

Anne Beauchamp
Isabel Neville
Anne Neville
Elizabeth of York

17. Henry VII, the first Tudor king, chose his bride very carefully. What was her name? Hint

Margaret Beaufort
Elizabeth of York
Margaret Pole
Elizabeth of Lancaster

18. Henry VIII had eight wives.

True
False

19. Which of Henry VIII's wives died shortly after giving him the son he so wanted? Hint

Anne Boleyn
Catherine Howard
Katherine Parr
Jane Seymour

20. Edward VI succeeded Henry VIII and was king from 1547-1553. Who was his consort? Hint

Lady Jane Grey
He never married
Mary Queen of Scots
Jane Seymour


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the wife of William the Conqueror, the first Norman king of England (1066-1087)?

Answer: Mathilda of Flanders

She was the daughter of Baldwin V of Flanders. William was able to negotiate her hand in marriage on the strength of his military successes within Normandy and against neighbouring nobles. They had three sons, and several daughters; there is debate about exactly how many.

Herleve was the name of William I's mother. She was the daughter of a tanner in Falaise. Adela was William's daughter, and she was the mother of King Stephen.
2. Henry I was William I's youngest son, who ruled from 1100-1135. What was the name of his first wife?

Answer: Edith of Scotland

William I was succeeded by William II, or William Rufus, who didn't marry and had no children. Henry was William II's younger brother. Marriage to Edith of Scotland (She changed her name to Matilda upon her marriage to Henry in 1100, upon his request, and was also known as Maud of Scotland) brought peaceful relations between England and Scotland during Henry's reign.

He had a legitimate son - William, who died in the White Ship when it sank in the English Channel. He also had illegitimate sons but they were not allowed to expect to follow their father as King of England or Duke of Normandy.

Instead, he was succeeded by his nephew, Stephen. Adeliza was Henry's second wife, with whom he had no children.
3. Stephen was the last of the Norman Kings and he spent much of his reign fighting to keep his throne. What was the name of his wife?

Answer: Matilda of Boulogne

Stephen was the son of William the Conqueror's daughter, Adela. He married the daughter of the Count of Boulogne in about 1125 and they had two sons, Eustace and William. The Empress Maud is another name of Matilda, against whom Stephen was defending his throne. She married the Holy Roman Emperor Henry V, hence her title of Empress.
4. The wife of Henry II was very famous in her own right, but what was she called?

Answer: Eleanor of Aquitaine

Eleanor was married to Louis VII of France before she married Henry but this marriage was annulled on the grounds of consanguinity. She then married Henry (1152), to whom she was as closely related as she was to Louis. They had five sons and three daughters.
5. Who was the wife of Richard the Lionheart?

Answer: Berengaria of Navarre

A marriage was arranged between Richard and Alice, the sister of King Philip II of France, but Henry, Richard's father, made her his mistress and therefore discouraged Richard from the marriage. Instead he married the daughter of Sancho VI of Navarre in 1191, in Limassol. They had no children. Queen Joan, wife of William II of Sicily, was Richard's sister.
6. King John, ruler of England from 1199-1216, took as his first wife the daughter of the Earl of Gloucester. She has had several different names given her, including Isabel. Which of these names has she not been given?

Answer: Mariam

John and Isabel married in 1189, but had no children. Their marriage was annulled around the time of his accession to the throne. He married his second wife, Isabella of Angouleme in 1200.
7. Henry III became king in 1216 at the age of 9. Who was his wife, and the mother of his successor, Edward I?

Answer: Eleanor of Provence

Henry and Eleanor were married in Canterbury Cathedral, in England, in January 1236. They had nine children, six sons and three daughters, but only four of them survived.
8. Edward I had two wives. He was so heartbroken on the death of the first wife that he put up crosses in each place where her funeral cortege stopped for the night. These crosses are named for her, but who was she?

Answer: Eleanor of Castile

Edward and Eleanor married in 1254 and ruled England from 1272-1307. They had 16 children. Most of these did not survive, only two or three of them outliving their parents. Eleanor died in Nottingham in 1290 and was buried at Westminster Abbey. The 'Eleanor Crosses' Edward erected are still standing today.
9. Who was the consort of Edward II (1307-1327)?

Answer: Isabella of France

Although Edward preferred the company of his favourites, notably Piers Gaveston, and neglected his wife, they had four children. Isabella finally joined Roger Mortimer against her husband and the two of them deposed Edward and governed together. While Edward III was a minor they continued to rule, but when he came of age the new king had Mortimer executed and banished his mother from court.
10. Edward III ruled England from 1327-1377, with which lady as his queen?

Answer: Philippa of Hainault

Philippa of Hainault was married to her second cousin, Edward III in 1328 at York Minster. They had 13 children, five of whom were ambitious sons who lived into adulthood - they were Edward the Black Prince, Lionel of Antwerp, John of Gaunt, Edmund of Langley and Thomas of Woodstock. Philippa was famous for interceding with her husband to save the lives of the six burghers of Calais, who were going to be executed as an example to the townspeople.
11. Despite being twice married, Richard II had no children.

Answer: True

Richard married Anne of Bohemia in 1382, and she died in 1394. She was the daughter of Emperor Charles IV of Bohemia. His second wife was Isabella of Valois, whom he married in 1396. Both marriages were childless. Richard was deposed by Henry Bolingbroke, his cousin, who became Henry IV.
12. Which of Henry IV's wives was the mother of the future Henry V - Mary de Bohun or Joanna of Navarre?

Answer: Mary de Bohun

Although Mary de Bohun was the wife of Henry IV and the mother of Henry V, she never became queen. Henry married Joanna of Navarre in 1403, but they had no children.
13. Henry V (1413-1422) married which French princess, upon his being recognized as the heir to the King of France?

Answer: Katherine of Valois

Katherine de Valois was Queen consort from 1420-1422, when she was exiled from court on the death of Henry V. She then either married Owen Tudor in secret, or, more likely, became his mistress and their son Edmund would become the father of the first Tudor king, Henry VII.
14. Henry VI's wife was determined to win back the throne for her husband after he was deposed by Edward IV in 1461. Who was this ruthless and determined queen?

Answer: Margaret of Anjou

Henry and Margaret had only one child, Edward the Prince of Wales.
15. Which were the two wives of Edward IV (1461-1483)?

Answer: Elizabeth Woodville and Eleanor Talbot

Both ladies were widows and both married Edward secretly. Edward and Elizabeth married in 1464 at the time when the Earl of Warwick was trying to negotiate a marriage alliance for Edward with France. Unfortunately for Elizabeth, it was discovered that Edward had married Eleanor Talbot even more secretly and therefore her marriage was not legal. Her sons were declared illegitimate and Richard III accepted the crown. The princes were then moved to the tower, where much speculation has gone on as to their fate. Jane Shore (born Elizabeth, but used the name Jane) was his most famous mistress and Cecily Neville was his mother. She married Richard, Duke of York and was also the mother of Richard III.

[ some historians dispute the secret marriage to Eleanor happened ]
16. Richard III was king from 1483-1485. Who was his consort?

Answer: Anne Neville

Edward V was one of the Princes in the Tower; he was never crowned. Instead Richard III became king. He had married Anne Neville in Westminster Abbey in July 1472 and they had only one child, a son called Edward.
17. Henry VII, the first Tudor king, chose his bride very carefully. What was her name?

Answer: Elizabeth of York

Elizabeth of York was the daughter of Edward IV and by marrying her, Henry ensured the loyalty of the Yorkists. Henry's father, Edmund Tudor, was a half-brother of Henry VI, and his mother, Margaret Beaufort, was a descendant of Edward III. He therefore had a very good claim to the throne and once he had declared himself king following the battle of Bosworth in 1485 the Wars of the Roses came to an end.
18. Henry VIII had eight wives.

Answer: False

Henry VIII was king from 1509-1547 and is famous for his wives. He had six in all, two of which he divorced, two were beheaded, one died and the sixth wife managed to survive her marriage to him.
19. Which of Henry VIII's wives died shortly after giving him the son he so wanted?

Answer: Jane Seymour

Jane Seymour was Henry's third wife, and she was the mother of Edward VI. They were married on 30th May 1536 and Jane died on October 24th 1537. Henry's first wife, Katherine of Aragon, was the mother of Queen Mary I and his second wife, Anne Boleyn, was the mother of Queen Elizabeth I.
20. Edward VI succeeded Henry VIII and was king from 1547-1553. Who was his consort?

Answer: He never married

Edward came to the throne aged 9. He was not healthy and did not rule for long. His uncle, the Duke of Somerset, was the regent and during his reign a number of nobles tried to take over as Lord Protector. England became more firmly protestant during Edward's reign and it was a desire to keep his Catholic sister Mary from the throne that led to Edward supporting the claim of Lady Jane Grey to be his successor.
Source: Author beckyel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 173: 0/20
Jan 28 2023 : Guest 80: 6/20
Jan 28 2023 : ranjanbest: 19/20
Jan 28 2023 : Guest 107: 6/20
Jan 28 2023 : sw11: 19/20
Jan 28 2023 : invinoveritas: 15/20
Jan 28 2023 : Richard27: 14/20
Jan 28 2023 : jaygee100: 12/20
Jan 28 2023 : Baldfroggie: 12/20

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us