Quiz about Reign of Henry VIII
Quiz about Reign of Henry VIII

Reign of Henry VIII Trivia Quiz


General questions about the wives and courtiers of Henry VIII.

A multiple-choice quiz by Cbryce. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Henry VIII

Author
Cbryce
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
396,090
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
278
Last 3 plays: Guest 4 (3/10), Guest 81 (10/10), Guest 220 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of Henry's six wives did not serve at the court of a queen? Hint

Jane Seymour
Anne of Cleves
Anne Boleyn
Katherine Howard

2. Which Thomas wrote to Henry that he was "clean amazed" and that he had "never had a better opinion of a woman" after hearing about Anne Boleyn's arrest and the charges against her? Hint

Thomas Wolsey
Thomas Cranmer
Thomas Cromwell
Thomas Boleyn

3. Which of Henry's six wives lived into her fifties? Hint

Catherine of Aragon
Katherine Howard
Jane Seymour
Katherine Parr

4. Which woman of the court did not give birth to a son named Henry? Hint

Catherine of Aragon
Mary Boleyn
Bessie Blount
Jane Seymour

5. Which Mary was later to become the wife of Henry's illegitimate son, Henry Fitzroy? Hint

Mary Tudor Suffolk
Mary Boleyn
Mary Howard
Mary Tudor

6. Which courtier was not executed for his alleged affair with Anne Boleyn? Hint

Francis Dereham
Frances Weston
William Brereton
Mark Smeaton

7. Which of the six wives was the oldest at the time of her wedding to Henry? Hint

Katherine Parr
Anne of Cleves
Jane Seymour
Katherine Howard

8. Which Thomas died of illness? Hint

Thomas Cromwell
Thomas Wolsey
Thomas Moore
Thomas Cranmer

9. Lady Jane Rochford, later executed for aiding Katherine Howard in her infidelity to Henry, was related to Anne Boleyn in what way? Hint

First cousin
Niece
Mother's sister
Sister-in-law

10. Which of Henry's wives was already in love with another man when Henry began his courtship of her? Hint

Anne of Cleves
Jane Seymour
Catherine of Aragon
Katherine Parr


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of Henry's six wives did not serve at the court of a queen?

Answer: Anne of Cleves

Anne of Cleves was the sister of the Duke of Cleves and had remained at home until she set off for England once Henry had approved her portrait.
2. Which Thomas wrote to Henry that he was "clean amazed" and that he had "never had a better opinion of a woman" after hearing about Anne Boleyn's arrest and the charges against her?

Answer: Thomas Cranmer

Thomas Cranmer had been the Boleyn family's chaplain before his advancement to Archbishop of Canterbury.
3. Which of Henry's six wives lived into her fifties?

Answer: Catherine of Aragon

Catherine of Aragon was 51 when she died in 1536.
4. Which woman of the court did not give birth to a son named Henry?

Answer: Jane Seymour

Jane's only child was the future Edward VI. Catherine of Aragon gave birth to a son named Henry in 1511 but he died weeks later. Mary Boleyn gave birth to a son Henry soon after her affair with the king ended while Henry acknowledged the baby boy named Henry by Bessie Blount.
5. Which Mary was later to become the wife of Henry's illegitimate son, Henry Fitzroy?

Answer: Mary Howard

Anne Boleyn allegedly pushed for the marriage of Mary Howard, one of her cousins, to the king's only son.
6. Which courtier was not executed for his alleged affair with Anne Boleyn?

Answer: Francis Dereham

Francis Derehem was executed for his affair with Katherine Howard, although this had taken place prior to her marriage to Henry so he really had not broken any laws.
7. Which of the six wives was the oldest at the time of her wedding to Henry?

Answer: Katherine Parr

Katherine Parr was about 31 when she married Henry. Jane Seymour was thought to be 28 or 29. Katherine Howard was likely in her late teens. Anne Boleyn may have been older than Katherine Parr by the time she and Henry married but her birth year is disputed, and the exact wedding date is not known.
8. Which Thomas died of illness?

Answer: Thomas Wolsey

Wolsey died en route to his trial for treason and likely faced execution if he had survived. The other three men were all executed, two by Henry, and Thomas Cranmer later on during Mary's reign.
9. Lady Jane Rochford, later executed for aiding Katherine Howard in her infidelity to Henry, was related to Anne Boleyn in what way?

Answer: Sister-in-law

Jane Boleyn Rochford was married to George, Anne's only brother. She served in the courts of both Anne and Katherine Howard, as well as Catherine of Aragon, Anne of Cleves and Jane Seymour.
10. Which of Henry's wives was already in love with another man when Henry began his courtship of her?

Answer: Katherine Parr

Katherine Parr was twice widowed, both times of older husbands, by aged 31,when Henry noticed her at court, and she was planning to marry Thomas Seymour, one of Jane Seymour's brothers, now that she finally had a chance to marry for love. Instead, she became Henry's queen, marrying Seymour within months of the king's death, causing much gossip and disapproval.

She died giving birth to her only child, a girl.
Source: Author Cbryce

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 17 2023 : Guest 4: 3/10
Jan 07 2023 : Guest 81: 10/10
Jan 01 2023 : Guest 220: 5/10
Jan 01 2023 : Guest 24: 2/10
Dec 31 2022 : Guest 134: 10/10
Dec 24 2022 : Guest 222: 10/10
Dec 22 2022 : Guest 76: 10/10
Dec 07 2022 : Guest 68: 9/10

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us