Quiz about The Life and Times of King Henry VIII
Quiz about The Life and Times of King Henry VIII

The Life and Times of King Henry VIII Quiz


This is a short quiz for those of you interested in the Life and Times of the great King: Henry VIII

A multiple-choice quiz by Jaffas85. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Henry VIII

Author
Jaffas85
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
51,861
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4957
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 87 (5/10), Guest 85 (10/10), Guest 68 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many wives did Henry VIII have? Hint

three
six
eight
four

2. When was Henry VIII born? Hint

28th June, 1491
28th June, 1486
28th January 1491
28th January, 1486

3. Who was Henry's favourite sister? Hint

Margaret
Katherine
Elizabeth
Mary

4. Who were the maternal grandparents of Henry VIII? Hint

Edward IV and Elizabeth Wydville
Richard of York and Cicelly Neville
Edmund Tudor and Margaret Beaufort
Owen Tudor and Katherine of Valois

5. His eldest daughter Mary fell from favour with Henry in the early 1530s for doing what? Hint

Refusing to recognise her father as head of the Church of England
Being involved in conspiracies to claim the throne with the aid of Charles V, Holy Roman Emperor
Having a secret affair with a nobleman
Converting to Protestanism, which angered Henry greatly

6. In 1519 Henry had an affair with one of Katherine of Aragon's ladies in waiting Elizabeth Blount, this produced a son who Henry named ______ ? Hint

Robert Dudley
Henry Fitzroy
Edward Tudor
William the Bastard

7. In the early 1540s Henry VIII launched a campaign against France. He won a province that was handed back to France under Edward VI. The province was ______ ? Hint

Calais
Anjou
Normandy
Boulogne

8. The Tudor Dynasty which Henry VIII belonged to had five members. In what order did they proceed? Hint

Elizabeth I, Mary I, Henry VII, Henry VIII, Edward VI
Henry VII, Elizabeth I, Edward VI, Henry VIII, Mary I
Henry VII, Henry VIII, Mary I, Edward VI, Elizabeth I
Henry VII, Henry VIII, Edward VI, Mary I, Elizabeth I

9. Who ruled France at roughly the same time Henry ruled England (they were always trying to outdo each other in majesty, architecture and how big each of their legs were)? Hint

Francis I
Louis XIV
Henri II
Louis VII

10. When did King Henry VIII die? Hint

28th January, 1547
28th January, 1543
28th June, 1547
28th June, 1543


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many wives did Henry VIII have?

Answer: six

Of Henry VIII's wives two were beheaded, two were divorced, one died after giving birth to his only male heir and two outlived him. Henry maintained at the end of his life that only his marriages to Jane Seymour and Catherine Parr were legal.
2. When was Henry VIII born?

Answer: 28th June, 1491

Henry VIII was the second eldest son to parents Henry VII and Elizabeth of York. He was destined for a life in the church until his elder brother Arthur died.
3. Who was Henry's favourite sister?

Answer: Mary

Mary was always Henry's favourite sister because they had so much in common. Henry was deeply shocked at her secret wedding to Charles Brandon in 1514 but he quickly forgave her.
4. Who were the maternal grandparents of Henry VIII?

Answer: Edward IV and Elizabeth Wydville

Edward IV was one of England's greatest Kings and was noted for his great height which was quite rare in those days. He fell in love with the widow of a Lancastrian knight, Elizabeth Wydville, and they married much to the annoyance of the English Court. Edward IV never lived to see his famous grandson and Elizabeth Wydville died when Henry was a one year old.
5. His eldest daughter Mary fell from favour with Henry in the early 1530s for doing what?

Answer: Refusing to recognise her father as head of the Church of England

After being persuaded by Charles V, her cousin, Mary finally agreed to recognise her father as head of the English church (and that her father's marriage with her mother had been invalid). Mary came to deeply regret her actions.
6. In 1519 Henry had an affair with one of Katherine of Aragon's ladies in waiting Elizabeth Blount, this produced a son who Henry named ______ ?

Answer: Henry Fitzroy

Henry Fitzroy died in 1536 when he was seventeen. Many people including Henry VIII believed that Anne Boleyn (Henry's second wife) had poisoned him.
7. In the early 1540s Henry VIII launched a campaign against France. He won a province that was handed back to France under Edward VI. The province was ______ ?

Answer: Boulogne

The Protector, Edward Seymour who was Edward VI's maternal uncle, returned the land in the late 1540s as a way of restoring peace between the two nations.
8. The Tudor Dynasty which Henry VIII belonged to had five members. In what order did they proceed?

Answer: Henry VII, Henry VIII, Edward VI, Mary I, Elizabeth I

The Tudor Dynasty spanned 117-8 years starting with Henry VII in 1485 and ending with Elizabeth I in 1603.
9. Who ruled France at roughly the same time Henry ruled England (they were always trying to outdo each other in majesty, architecture and how big each of their legs were)?

Answer: Francis I

Francis I and Henry VIII were two kings whose lives were intertwined with one another's. When Henry died in 1547 Francis coincidentally died only several weeks afterwards.
10. When did King Henry VIII die?

Answer: 28th January, 1547

The cause of his death is still conjecture. Before his death he had grown quite large and had an annoying ulcer on his leg that was tended to by his sixth wife Catherine Parr.
Source: Author Jaffas85

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 87: 5/10
Jan 15 2023 : Guest 85: 10/10
Jan 10 2023 : Guest 68: 9/10
Jan 08 2023 : agentofchaos: 10/10
Dec 31 2022 : Guest 220: 7/10
Dec 31 2022 : Guest 134: 8/10
Dec 31 2022 : Guest 68: 9/10
Dec 22 2022 : Guest 76: 9/10
Dec 20 2022 : Jill55: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Henry VIII Average
2. The Eventful Reign of Henry VIII Average
3. Henry VIII's Children Average
4. Henry VIII Average
5. Henry VIII and His Family Average
6. Henry VIII Part 1 Average
7. Henry VIII Part 2 Average
8. Reign of Henry VIII Tough
9. Queens of Henry VIII Match Quiz Tough
10. King Henry VIII Tough
11. King Edward VI Easier
12. Boleyn Mania Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us