Quiz about King Edward VI
Quiz about King Edward VI

King Edward VI Trivia Quiz


King Edward VI died young, so today he is less well-known than his father and sisters. Here is a quiz to see how much you know about him.

A multiple-choice quiz by angiely. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
angiely
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,781
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
3748
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 90 (9/10), Guest 45 (10/10), Guest 197 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was Edward's father? Hint

King Richard III
King Henry VII
King Henry VIII
Thomas Howard, Duke of Norfolk

2. Who was Edward's mother? Hint

Queen Elizabeth I
Mary, Queen of Scots
Jane Seymour
Anne Boleyn

3. Edward had two older half-sisters from his father's previous marriages. Who were they? Hint

Anne and Cecily
Margaret and Elizabeth
Mary and Elizabeth
Mary and Jane

4. On Edward's accession, who was named Protector of the Realm until he came of age? Hint

his older sister, Princess Mary
Edward Seymour, Earl of Hertford
his stepmother, Queen Katherine
John Dudley, Earl of Warwick

5. What religion was Edward? Hint

Catholic
Puritan
Eastern Orthodox
Protestant

6. Who did Edward marry? Hint

Princess Olga of Russia
Lady Jane Grey
he never married
Mary, Queen of Scots

7. In 1549 Edward was forced to agree to the execution of another maternal uncle, Thomas Seymour. What was the charge? Hint

piracy
murder
high treason
blasphemy

8. What is Edward chiefly remembered for today? Hint

His famous children's stories
The large number of Catholics he had executed
The Book of Common Prayer
His generosity to the church

9. Where is Edward buried? Hint

Westminster Abbey
Windsor Castle
St. Paul's Cathedral
Hampton Court

10. Who succeeded Edward on the throne? Hint

Queen Mary I
Queen Elizabeth I
Mary, Queen of Scots
Lady Jane Grey


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Edward's father?

Answer: King Henry VIII

His father, of course, was the larger-than-life King Henry VIII. He died when Edward was only nine years old.
2. Who was Edward's mother?

Answer: Jane Seymour

Jane Seymour was Henry VIII's third wife. She gave birth to Edward on October 12, 1537 at Hampton Court Palace, and died of puerperal fever when Edward was only twelve days old.
3. Edward had two older half-sisters from his father's previous marriages. Who were they?

Answer: Mary and Elizabeth

Mary was 19 years older than Edward; she was the daughter of Henry VIII and his first wife, Katharine of Aragon. Elizabeth was only four years older; her mother was Henry's second wife, Anne Boleyn.
4. On Edward's accession, who was named Protector of the Realm until he came of age?

Answer: Edward Seymour, Earl of Hertford

Ignoring Henry VIII's will which stated that a council of 16 was to rule until Edward reached his majority, Edward Seymour, Earl of Hertford, later Duke of Somerset, took over as Protector. He was Edward's maternal uncle. After he was executed later, John Dudley, Earl of Warwick took his place.
5. What religion was Edward?

Answer: Protestant

Edward was a Protestant and he was very distressed that his sister Mary insisted on clinging to Catholicism.
6. Who did Edward marry?

Answer: he never married

Although Lady Jane Grey and Mary, Queen of Scots were discussed as possible brides for Edward, he never married. I made up Princess Olga of Russia. :-)
7. In 1549 Edward was forced to agree to the execution of another maternal uncle, Thomas Seymour. What was the charge?

Answer: high treason

He was charged with high treason, for attempting to kidnap Edward and for plotting to marry Princess Elizabeth.
8. What is Edward chiefly remembered for today?

Answer: The Book of Common Prayer

During his reign the Book of Common Prayer was commissioned. Although it has gone through a number of revisions, it survives to this day in Anglican and Episcopalian churches. It marked the first official prayer book in English rather than Latin.
9. Where is Edward buried?

Answer: Westminster Abbey

He is buried in Westminster Abbey near the tomb of his paternal grandfather, Henry VII. Edward died on July 6, 1553 at Greenwich Palace, at the age of 15. It is thought that he died of tuberculosis, although he possibly had congenital syphilis too.
10. Who succeeded Edward on the throne?

Answer: Lady Jane Grey

Although Edward's sisters Mary and Elizabeth were first in line of succession, on his deathbed he was persuaded by his Protector, Dudley, to bequeath the throne to his second cousin Lady Jane Grey, who happened to be Dudley's daughter-in-law. She reigned for only nine days before being overthrown by Mary. Mary reigned for five years, then was followed by Elizabeth.
Source: Author angiely

This quiz was reviewed by FunTrivia editor fringe before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 90: 9/10
Jan 22 2023 : Guest 45: 10/10
Jan 21 2023 : Guest 197: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 211: 3/10
Jan 10 2023 : Guest 105: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 80: 10/10
Jan 09 2023 : Guest 188: 9/10
Jan 08 2023 : NekoNeko_1276: 8/10
Jan 04 2023 : Guest 86: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Boleyn Mania Average
2. House of Tudor 2 Average
3. Tudor Name Game Average
4. The Forbidden Loves of the Grey Sisters Average
5. The Tudors of England Average
6. House of Tudor 1 Average
7. Arthur Tudor Average
8. Tudor Song Titles Average
9. The Life of Thomas Seymour Average
10. Tudor Analogies Average
11. Tudor Celebrities Average
12. Elizabeth I & Mary of Scotland Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us