Quiz about The Boleyns of Tudor England
Quiz about The Boleyns of Tudor England

The Boleyns of Tudor England Trivia Quiz


My favourite period in history was when the Tudors were on the throne. However this quiz is not about them. How much do you know about the Boleyn family?

A multiple-choice quiz by shortstef. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People by Country
  8. »
  9. U.K. People

Author
shortstef
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
139,621
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4248
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: fado72 (10/10), Guest 87 (7/10), polly656 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the name of the Boleyn who became queen in 1533? Hint

Anne
Elizabeth
Mary
Catherine

2. For which of these reasons was Anne Boleyn beheaded? Hint

All of these
Incest
High treason
Adultery

3. What was the name of the Boleyn family seat? Hint

Hever Castle
Windsor Castle
Hampton Court
Hatfield House

4. Which other wife of Henry VIII had strong family connections to the Boleyns?

Answer: (Two words and another influential family of the time, also with a 'royal wife' connection)
5. Mary Boleyn (Anne's sister) also had an affair with Henry VIII.

True
False

6. What was the name of the Boleyn brother? Hint

William
Henry
George
Thomas

7. Titles were an excellent sign of success for the Boleyns. The benefits of having Anne as queen were enormous. Already a well-established family at court, they became enobled several times over. What title did George Boleyn hold when he was executed with his sister? Hint

Earl of Stafford
Bishop of Bath and Wells
Duke of Norfolk
Lord Rochford

8. What was the name of Mary's daughter by William Carey? Hint

Anne
Elizabeth
Mary
Catherine

9. In which book, which was also made into a television play and a Hollywood movie, has the story of the Boleyns, particularly Mary, been immortalised? Hint

The Other Boleyn Girl
Mary Boleyn
The Boleyn Dynasty
The Boleyn Sisters

10. Which Boleyn became the sole ruler of England in 1558?

Answer: (Queen or King _______)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of the Boleyn who became queen in 1533?

Answer: Anne

A significant success of the Boleyn family, Anne became the King's favourite. However, this particular success was shortlived, as Henry, known for his impatience with wives, had her beheaded in 1536.
2. For which of these reasons was Anne Boleyn beheaded?

Answer: All of these

These charges are generally thought of as false accusations. Anne had several failed pregnancies and, despite giving Henry a daughter (who later became one of the most greatest monarchs in English history), she never bore Henry the male heir he wanted.

She was accused of 'bewitching' Henry with her charms and was thought to have been unable to conceive due to her 'evil' ways. She was also, unfortunately for her, very close to her sister and brother and was therefore accused of incest. Her brother George was also hanged for this crime but interestingly enough Mary, the other sister, was not accused of it and lived. Anne was also very popular at court and this led to the adultery charge. All the evidence against her was obtained under torture.
3. What was the name of the Boleyn family seat?

Answer: Hever Castle

This one is fairly easy. Hampton Court was the seat of the Royal Family at the time, Hatfield House is where Elizabeth I apparantly heard she was to become Queen, and Windsor Castle is an official residence of Britain's current monarch, Queen Elizabeth II.
4. Which other wife of Henry VIII had strong family connections to the Boleyns?

Answer: Katherine Howard

The Howards were ever present at court but it wasn't until 1540 that Katherine Howard became the fifth wife of Henry VIII, seven years after her cousin Anne. Family tradition must have prevailed because she was also executed in 1542 for high treason.
5. Mary Boleyn (Anne's sister) also had an affair with Henry VIII.

Answer: True

Mary got there first! As she was married to William Carey, a gentleman of the court, and was a lady-in-waiting of the queen, the Boleyns decided that Mary would be an ideal pawn in their climb up the success ladder. Mary was encouraged to seduce the king while he was married to Katherine of Aragon and became his mistress. On 4th March 1536, Mary gave birth to a boy, Henry, who is widely believed to have been named after his father, Henry VIII.

However, Henry Senior never acknowledged this, possibly because at the time he was busy trying to divorce the queen to marry Anne. I doubt even Henry would acknowledge his parentage of a child by his fiancée's younger sister!
6. What was the name of the Boleyn brother?

Answer: George

George was the eldest surviving child and very close to his two little sisters. 'Henry' is obviously the name of the king ( and Mary's son), Thomas Boleyn was the father of the family and William was the name of Mary's husband.
7. Titles were an excellent sign of success for the Boleyns. The benefits of having Anne as queen were enormous. Already a well-established family at court, they became enobled several times over. What title did George Boleyn hold when he was executed with his sister?

Answer: Lord Rochford

The Boleyns all managed to gain impressive titles. Even the Careys were ennobled.
8. What was the name of Mary's daughter by William Carey?

Answer: Catherine

After Anne and George's executions, the surviving Boleyns did not fare well. Thomas Boleyn died a year after and Elizabeth shortly after that. The remaining daughter, Mary, died in 1542 but was survived by a young daughter and the rumoured illegitimate son of Henry, both of whom became very popular at court. Catherine was rumoured to be one of her cousin, Queen Elizabeth's, best friends and Henry became Lord Hunsdon during her reign.
9. In which book, which was also made into a television play and a Hollywood movie, has the story of the Boleyns, particularly Mary, been immortalised?

Answer: The Other Boleyn Girl

I loved this book. It's what inspired me to create this quiz. The story of Mary living constantly in her sister's shadow is highly entertaining and offers a lot of information on the Boleyns as well as interesting theories that were never proved, such as that George Boleyn was a homosexual.
10. Which Boleyn became the sole ruler of England in 1558?

Answer: Queen Elizabeth I

Looks like the Boleyns finally got what they wanted. The daughter of Henry VIII and Anne Boleyn was crowned in 1558 and ruled for forty-four years. A Boleyn became one of the greatest monarchs in British history.
Source: Author shortstef

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : fado72: 10/10
Jan 30 2023 : Guest 87: 7/10
Jan 22 2023 : polly656: 8/10
Dec 27 2022 : Guest 73: 7/10
Dec 25 2022 : Guest 70: 10/10
Dec 23 2022 : lolleyjay: 8/10
Dec 14 2022 : Hayes1953: 5/10
Dec 08 2022 : Guest 51: 8/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us