Quiz about Boleyn Mania
Quiz about Boleyn Mania

Boleyn Mania Trivia Quiz


A short quiz on the infamous Boleyn family.

A multiple-choice quiz by ditsygurl. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
ditsygurl
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
285,433
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3266
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (10/10), Guest 216 (8/10), Guest 85 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who were the three children of Thomas and Elizabeth Boleyn? Hint

George, Mary and Jane
Henry,Edward and Jane
Anne, Mary and George
Anne, Jane and Elizabeth

2. Which noble family was Elizabeth Boleyn a member of? Hint

The Wyatts
The Seymours
The Howards
The Cavendishes

3. Which of Anne Boleyn's cousins also married Henry VIII? Hint

Catherine Howard
Jane Howard
Jane Seymour
Mary Howard

4. Mary Boleyn married a commoner and became a farmer's wife after the death of her first husband.

True
False

5. Which Boleyn children have unknown birthdates? Hint

Anne and George
Mary and Anne
Mary and George
All have only estimated dates of birth

6. Anne Boleyn's cousin who became Henry's mistress for a short time was Madge Shelton.

True
False

7. Thomas Boleyn was ambassador to which country? Hint

Spain
France
Italy
Scotland

8. Anne Boleyn was a lady-in-waiting to which of Henry's wives? Hint

Anne of Cleves
Catherine Parr
Catherine of Aragon
Jane Seymour

9. The Boleyns were descended from both a merchant and a king.

True
False

10. George Boleyn married a woman who later gave evidence about him. What was this woman's name? Hint

Catherine Fisher
Mary Seymour
Jane Parker
Mary Parker


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who were the three children of Thomas and Elizabeth Boleyn?

Answer: Anne, Mary and George

These children of Thomas and Elizabeth Boleyn changed the course of history. Anne Boleyn is famous for marrying Henry VIII, thus helping him set aside his wife of more than 20 years, Catherine of Aragon, and indirectly causing the break with Rome. Anne gave birth to the future Queen Elizabeth I, and was executed shortly after on trumped up charges of adultery, incest and treason.

Her brother George Boleyn was also executed for alleged incest with Anne, and their sister Mary Boleyn gave birth to Catherine Knollys and Henry Carey.
2. Which noble family was Elizabeth Boleyn a member of?

Answer: The Howards

Elizabeth Boleyn was once Elizabeth Howard, sister of the Duke of Norfolk, who was head of the Howard family.
3. Which of Anne Boleyn's cousins also married Henry VIII?

Answer: Catherine Howard

Catherine Howard was Henry's fifth wife. She was executed at age 21 for treason and adultery, the same reason Anne was beheaded. Catherine married Henry when she was just 18.
4. Mary Boleyn married a commoner and became a farmer's wife after the death of her first husband.

Answer: True

Mary Boleyn was married first to Sir William Carey, and after he died of sweating sickness Mary married William Stafford, one of Henry VIII's pages. They later bought a small farm and lived there for the rest of their lives.
5. Which Boleyn children have unknown birthdates?

Answer: All have only estimated dates of birth

At the time it seems that exact birthdates were not considered very important.
6. Anne Boleyn's cousin who became Henry's mistress for a short time was Madge Shelton.

Answer: True

Madge's mother was also a member of Elizabeth I's nursery. Madge's real name was Margaret, and her family was closely related to the Howards, one of the most powerful families in England at that time.
7. Thomas Boleyn was ambassador to which country?

Answer: France

Thomas's son, George, was also an ambassador to France. This was a great honour, as the ambassador represented not only their King, but also the country.
8. Anne Boleyn was a lady-in-waiting to which of Henry's wives?

Answer: Catherine of Aragon

Catherine of Aragon was the daughter of Isabelle of Castille and Ferdinand of Aragon. Both Anne and Mary Boleyn waited on Queen Catherine, and Mary was very fond of her, but Anne and the Queen hated each other.
9. The Boleyns were descended from both a merchant and a king.

Answer: True

The Boleyn were distantly descended from Edward III. Most of the noble families in England were related, so most nobles had at least a tiny bit of royal blood in their veins. Thomas Boleyn was also related to a merchant who had sailed to England to sell his stock, and he never left.
10. George Boleyn married a woman who later gave evidence about him. What was this woman's name?

Answer: Jane Parker

Jane Parker resented George Boleyn's closeness to his sisters and so she gave evidence against him which resulted in his death. Lady Parker came from a very wealthy family of whom she was the only heir, so her marriage with George Boleyn was thought to be very good. But the couple hated each other and were only together when they had to be.
Source: Author ditsygurl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Guest 76: 10/10
Nov 22 2022 : Guest 216: 8/10
Nov 21 2022 : Guest 85: 7/10
Nov 14 2022 : Guest 174: 9/10
Nov 08 2022 : 2ruse: 9/10
Nov 06 2022 : Chavs: 6/10
Nov 05 2022 : Guest 184: 8/10
Nov 03 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 03 2022 : Guest 38: 9/10

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us