Quiz about House of Tudor 1
Quiz about House of Tudor 1

House of Tudor 1 Trivia Quiz


I am fascinated by British Royalty. I hope you share this interest. Enjoy!

A multiple-choice quiz by valjoedg. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
valjoedg
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
239,813
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4707
Last 3 plays: Guest 45 (10/10), Guest 87 (7/10), Guest 197 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which cousin of Elizabeth I did Robert Dudley marry? Hint

Catherine Howard
Lettice Knollys
Mary Queen of Scots
Lady Jane Grey

2. Under which sovereign was Elizabeth (as Princess) sent to the Tower of London? Hint

Henry VIII
Mary I
Edward VI
Henry VII

3. Who helped to bring down Queen Anne Boleyn and later urged Henry to marry Queen Anne of Cleves? Hint

Archbishop Cranmer
Thomas Duke of Norfolk
Thomas Cromwell
Bishop Gardiner

4. What year did the Spanish Armada set sail against England? Hint

1558
1600
1588
1570

5. What year did Elizabeth I die? Hint

1533
1603
1776
1558

6. Which uncle did Edward VI have executed in 1549? Hint

John Dudley
Arthur of Wales
Thomas Seymour
Henry VIII

7. Who was the last king in the House of York? Hint

Richard IV
Richard I
Richard III
Richard II

8. Of Henry VIII's wives who was NOT a lady-in-waiting to a previous wife? Hint

Anne Boleyn
Catherine Howard
Anne of Cleves
Jane Seymour

9. How many of Henry VII and Elizabeth of York's six children got married? Hint

4
2
3
1

10. In what year did Henry VII die? Hint

1509
1603
1547
1558


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which cousin of Elizabeth I did Robert Dudley marry?

Answer: Lettice Knollys

Catherine died when Elizabeth was eight. Mary married three times (none to Dudley). Lady Jane Grey was executed with Guilford Dudley, Robert's brother.
2. Under which sovereign was Elizabeth (as Princess) sent to the Tower of London?

Answer: Mary I

Edward loved Elizabeth too much to imprison her. Henry VII died in 1509, some twenty-four years before Elizabeth was born. Henry VIII claimed to love his daughters and did not imprison them.
3. Who helped to bring down Queen Anne Boleyn and later urged Henry to marry Queen Anne of Cleves?

Answer: Thomas Cromwell

Cromwell was one of the men who brought down Anne Boleyn by accusing her of adultery and incest. He of course helped to choose Anne of Cleves.
4. What year did the Spanish Armada set sail against England?

Answer: 1588

Elizabeth I began her reign in 1558. In 1570 Pope Pius V issued a bull declaring Elizabeth deposed! In 1600 she issued a charter to the East India Company [of London].
5. What year did Elizabeth I die?

Answer: 1603

Elizabeth was born in 1533 and died in 1603, just shy of her 70th birthday. However, no previous English sovereign had reached this age.
6. Which uncle did Edward VI have executed in 1549?

Answer: Thomas Seymour

His uncle (Henry VIII's brother) Arthur died in 1502, 35 years before Edward was even thought of. Thomas Seymour was charged with trying to abduct Edward and marry him off to Lady Jane Grey. It was also alleged that he himself planned to marry Elizabeth (Edward's sister).
7. Who was the last king in the House of York?

Answer: Richard III

Richard III, Head of the House of York, was killed in battle at Bosworth Field thus making Henry Tudor the King Henry VII. Richard I died in France. Richard II died of stavation.
8. Of Henry VIII's wives who was NOT a lady-in-waiting to a previous wife?

Answer: Anne of Cleves

Anne Boleyn was a lady-in-waiting to Catherine of Aragon. Jane Seymour was a lady-in-waiting to Anne Boleyn. Catherine Howard was a lady-in-waiting to Anne of Cleves.
9. How many of Henry VII and Elizabeth of York's six children got married?

Answer: 4

Arthur married once but died soon after. Margaret married three times once to the King of Scotland. Henry VIII married 6 times. Mary married twice once to the King of France. Two children died young.
10. In what year did Henry VII die?

Answer: 1509

Henry VIII died in 1547. Elizabeth I died in 1603. Mary I died in 1558.
Source: Author valjoedg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 45: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 87: 7/10
Jan 21 2023 : Guest 197: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 105: 7/10
Jan 14 2023 : Guest 211: 1/10
Jan 09 2023 : kjshear: 10/10
Jan 06 2023 : Guest 175: 10/10
Jan 04 2023 : Guest 86: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 27: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. King Edward VI Easier
2. Boleyn Mania Average
3. House of Tudor 2 Average
4. The Forbidden Loves of the Grey Sisters Average
5. Tudor Name Game Average
6. The Tudors of England Average
7. Arthur Tudor Average
8. Tudor Song Titles Average
9. The Life of Thomas Seymour Average
10. Tudor Analogies Average
11. Tudor Celebrities Average
12. Elizabeth I & Mary of Scotland Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us