Quiz about Tudor Celebrities
Quiz about Tudor Celebrities

Tudor Celebrities Trivia Quiz


My interest in the Tudor period led me to create this quiz. The colourful lives those characters lived would not be out of place in a Hollywood blockbuster these days, hence the title. I hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by hj1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
hj1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,061
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6331
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (10/10), kkt (9/10), Guest 203 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. I was quite a nasty piece of work. I helped send my husband and sister-in-law to the scaffold although after serving five Queens I ended up there myself. Hint

Lady Jane Rochford
Anne Boleyn
Lady Jane Grey
Margaret Pole Countess of Salisbury

2. After the tiring job of running England for nine days I needed a rest, although not the permanant sort of rest my cousin offered me. Hint

Mary Queen of Scots
Edward VI
Lady Jane Grey
Elizabeth I

3. I had a bit of a way with the ladies, although my wife might not agree in view of her suspicious death. I managed to keep my head better than the other males in my family and my knowledge of horses helped me go far. Hint

Ambrose Dudley
John Dudley
Robert Dudley
Guilford Dudley

4. I think the nickname I was given was a little unfair. All I did was burn a few Protestants; it was for their own good to make them see the error of their ways. I loved my mother and husband but I wasn't so keen on that scheming sister of mine. Hint

Katherine of Aragon
Elizabeth of York
Elizabeth I
Mary I

5. I lived in the Tower of London with my wife Mary. I was the Constable of the Tower and oversaw many executions including that of Henry VIII's unfortunate wife, Anne Boleyn. Hint

Sir William Kingston
Sir John King
Sir Anthony Kingston
Sir Henry Kingly

6. I was a court painter to Henry VIII mostly of portraits. Perhaps my most famous painting was that of Henry's fourth Queen, Anne of Cleves, although that may not have been my best work. I died of the plague. Hint

Hans Holbein the Elder
Hans Holbein the Younger
Leonardo da Vinci
Erasmus

7. I had a bit of a reputation as a loose woman although I was only married twice. There was a question over parentage of some of my children after I shared a royal lover with my sister. Hint

Laetitia Knollys
Katherine Howard
Mary Carey
Elizabeth I

8. I was a favourite of Elizabeth I's due to my knowledge of mathematics and astrology. I also had an interest in the occult and it is said that I helped pick the date of Elizabeth's coronation. Hint

John Dee
Robert Dudley
William Cecil
Sir Francis Walsingham

9. I didn't find my Utopia whilst working as Henry VIII's Lord Chancellor. Due to my opposing views to Henry on his marital affairs I found myself not only jobless but headless too. On the plus side I did earn myself a sainthood. Hint

Thomas Cromwell
Bishop Gardiner
Sir Thomas More
Cardinal Wolsey

10. The reign of my father and my uncle, which included the disappearance of my brothers, were turbulent times. This meant I was pleased to marry the new King and unite the two warring families, even if my husband was a bit of a miser. Who was I? Hint

Margaret Beaufort
Elizabeth of York
Margaret Pole the Countess of Salisbury
Elizabeth Howard


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I was quite a nasty piece of work. I helped send my husband and sister-in-law to the scaffold although after serving five Queens I ended up there myself.

Answer: Lady Jane Rochford

Jane Rochford was the wife of George Boleyn, Anne Boleyn's brother. Her evidence at their trials helped send them to the scaffold. After serving Henry's first five Queens she too was executed after playing a major helping role in Katherine Howard's adultery with Thomas Culpepper.
2. After the tiring job of running England for nine days I needed a rest, although not the permanant sort of rest my cousin offered me.

Answer: Lady Jane Grey

Lady Jane Grey was the granddaughter of Mary Tudor Henry VIII's sister. A strong believer in Protestantism combined with her proximity to the throne resulted in the plot by John Dudley to make her queen. She ruled for nine days before Mary I was triumphant. Mary I was forced to execute her after many rebellions in her name.
3. I had a bit of a way with the ladies, although my wife might not agree in view of her suspicious death. I managed to keep my head better than the other males in my family and my knowledge of horses helped me go far.

Answer: Robert Dudley

Although many of Robert Dudley's relatives were executed, including his grandfather, father and brother, Robert just managed to keep his head. He prospered under Elizabeth I as her Master of the Horse and it is rumored that he was the great love of her life. He was married to Amy Dudley and her suspicious death was to hang over him all his life although nothing was ever proved.
4. I think the nickname I was given was a little unfair. All I did was burn a few Protestants; it was for their own good to make them see the error of their ways. I loved my mother and husband but I wasn't so keen on that scheming sister of mine.

Answer: Mary I

Mary I's nickname, 'Bloody Mary', was earned mainly for her burnings of Protestants at Smithfield including famous figures such as Cranmer. The half Spanish Tudor daughter of Katherine of Aragon always linked her to the Spanish and her husband was the Spanish king, Phillip II.
5. I lived in the Tower of London with my wife Mary. I was the Constable of the Tower and oversaw many executions including that of Henry VIII's unfortunate wife, Anne Boleyn.

Answer: Sir William Kingston

Sir Anthony Kingston was the son of Sir William and played a role in many of the famous events in of Henry's reign including the Battle of Flodden, the Field of the Cloth of Gold and the Pilgrimage of Grace. Arguably, his best known role was as gaoler to Anne Boleyn.
6. I was a court painter to Henry VIII mostly of portraits. Perhaps my most famous painting was that of Henry's fourth Queen, Anne of Cleves, although that may not have been my best work. I died of the plague.

Answer: Hans Holbein the Younger

Hans Holbein the younger painted many portraits for Henry VIII many of the monarch himself and also of his Queens such as Katherine Howard and his children (Edward). Arguably his most famous painting though is that of Anne of Cleves which was said to help bring about that disasterous marriage. He died of the plague whilst painting yet another picture of the mighty monarch, Henry.
7. I had a bit of a reputation as a loose woman although I was only married twice. There was a question over parentage of some of my children after I shared a royal lover with my sister.

Answer: Mary Carey

Mary Carey (or Mary Boleyn as she was first known) was Anne Boleyn's sister and the first of the Boleyn sisters to be Henry's mistress. There are questions as to whether Henry was the father of either of her first two children Henry and Catherine or even possibly both.
8. I was a favourite of Elizabeth I's due to my knowledge of mathematics and astrology. I also had an interest in the occult and it is said that I helped pick the date of Elizabeth's coronation.

Answer: John Dee

Before becoming popular in Elizabeth's reign John had to survive the terrors of Mary's. He was arrested after it was suggested that he cast Queen Mary's horoscope to ascertain the date of her death for Elizabeth.
9. I didn't find my Utopia whilst working as Henry VIII's Lord Chancellor. Due to my opposing views to Henry on his marital affairs I found myself not only jobless but headless too. On the plus side I did earn myself a sainthood.

Answer: Sir Thomas More

Thomas More was a famous scholar of Henry VIII's time who counted people such as the famous thelogian Erasmus amongst his friends. When it came to the question of Henry's divorce he had problems with his conscience as he was a deeply religious man. After refusing the Oath of Supremacy Henry executed him and he became a martyr for the Catholic faith.
10. The reign of my father and my uncle, which included the disappearance of my brothers, were turbulent times. This meant I was pleased to marry the new King and unite the two warring families, even if my husband was a bit of a miser. Who was I?

Answer: Elizabeth of York

Elizabeth of York was Edward IV's daughter. After Henry VII killed Richard III at Bosworth he married Elizabeth of York thus uniting the Houses of York and Lancaster.
Source: Author hj1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 86: 10/10
Today : kkt: 9/10
Feb 02 2023 : Guest 203: 6/10
Feb 02 2023 : Guest 90: 9/10
Jan 30 2023 : Guest 81: 10/10
Jan 29 2023 : Guest 176: 10/10
Jan 29 2023 : bgjd: 6/10
Jan 22 2023 : Guest 45: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 197: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. King Edward VI Easier
2. Boleyn Mania Average
3. House of Tudor 2 Average
4. The Forbidden Loves of the Grey Sisters Average
5. Tudor Name Game Average
6. The Tudors of England Average
7. Arthur Tudor Average
8. Tudor Song Titles Average
9. House of Tudor 1 Average
10. The Life of Thomas Seymour Average
11. Tudor Analogies Average
12. Elizabeth I & Mary of Scotland Average

2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us