Quiz about The Tudors of England
Quiz about The Tudors of England

The Tudors of England Trivia Quiz


I hope you have fun with these questions about England's Tudor dynasty.

A multiple-choice quiz by CellarDoor. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
CellarDoor
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
19090
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: AnneBoleynFan1 (15/15), Guest 97 (7/15), Possum1 (14/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Henry VII became King of England, founding the Tudor dynasty, when he defeated Richard III at what final battle of the Wars of the Roses? Hint

Runnymede
Hastings
Bosworth Field
Drogheda

2. Henry VIII had a little-remembered older brother, who married Catherine of Aragon and would have become king before him, had he not been a sickly youth and died in his teenage years. What was this brother's name? Hint

Richard
Harold
Edward
Arthur

3. Think back to the old rhyme, still used by schoolchildren to remember Henry VIII's wives: 'Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived.' Who was his fifth wife, the second to be beheaded? Hint

Katherine Howard
Anne Boleyn
Katherine Parr
Jane Seymour

4. Wife Number Five was cousin to another of Henry's wives. Which wife was #5's cousin?

Answer: (Two Words - Her Full Name, Not Her Number)
5. Henry VIII married Anne of Cleves (Wife Number Four) largely on the basis of a portrait Hans Holbein had painted of her. Sadly, however, Anne and Henry were not quite as impressed with each other when they met in real life. By what unflattering name did Henry reportedly refer to his bride? Hint

Cleves thief
German vermin
Dusseldorf dog
Flanders mare

6. Henry VIII's final wife (Number Six) survived him, despite frequent arguments on religion. After Henry's death she married a courtier, Thomas Seymour (later beheaded for conspiring against King Edward VI) and died giving birth to his daughter. Who was this Dowager Queen? Hint

Jane Seymour
Katherine Howard
Katherine Parr
Anne of Cleves

7. After Henry VIII's death, his son -- still a child -- succeeded him. What was the son's name?

Answer: (One Word)
8. One of the very few lasting achievements of Henry's son's reign was a prayerbook for the Anglican Church. What was the name of this prayerbook? Hint

Book of Common Prayer
Book of Royal Prayer
Psalter
Book of Kells

9. When Henry's son died, there was a brief plot by Lord Northumberland to lock both of Henry's daughters out of the succession by placing a cousin on the throne. What was the name of this girl, who reigned for nine days and was then imprisoned and beheaded by Mary? Hint

Lady Jane Northumberland
Lady Jane Grey
Lady Elizabeth White
Lady Edwina Mosley

10. Mary I caused quite a stir not only because she was Catholic, but also because she married a man who would in a few months' time become Philip II of what nation, the on-again, off-again enemy of England?

Answer: (One Word)
11. One of the most terrible failures of Mary's reign was the loss of what French city, the last English foothold in France? Hint

Rouen
Paris
Calais
Nice

12. When Mary died, she was succeeded by her sister Elizabeth I, otherwise known as Good Queen Bess and other nicknames. What Crown colony, now a U.S. state, was named for her -- or, more accurately, for an aspect of her character? Hint

Pennsylvania
Maine
Maryland
Virginia

13. The closest Elizabeth I ever got to marriage was with a French duke, brother of the King and son of Catherine de'Medici, with whom she actually contracted a marriage before things fell apart. What was he duke of? Hint

Britanny and Normandy
York and Orkney
Alsace and Lorraine
Anjou and Alencon

14. In a stirring speech to her soldiers before the Spanish Armada was to land - and before the English had word the Armada had been defeated at sea -, Elizabeth I urged them to fight for their country to the last man. Said she, 'I know I have the body of a weak and feeble woman, but I have the heart and stomach of a _______________...' What word finishes the quote, according to the recollection of Leonel Sharp?

Answer: (One Word)
15. When she died childless in 1603, Elizabeth I left her throne to James of Scotland, son of Mary, Queen of Scots. Thus, the crown of England passed from the Tudor dynasty to what other dynasty? Hint

Bourbon
Windsor
Hanover
Stuart


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Henry VII became King of England, founding the Tudor dynasty, when he defeated Richard III at what final battle of the Wars of the Roses?

Answer: Bosworth Field

Henry, a Lancastrian, cemented his claim to the throne by marrying Elizabeth of York, heiress to the House of York. She was the elder sister of the Princes in the Tower, who were murdered as children by parties unknown (but much speculated on).
2. Henry VIII had a little-remembered older brother, who married Catherine of Aragon and would have become king before him, had he not been a sickly youth and died in his teenage years. What was this brother's name?

Answer: Arthur

3. Think back to the old rhyme, still used by schoolchildren to remember Henry VIII's wives: 'Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived.' Who was his fifth wife, the second to be beheaded?

Answer: Katherine Howard

She had apparently neglected to inform her husband the King that she was actually also the common-law wife of one of his courtiers. A slight matter of adultery, that she was probably actually guilty of -- unlike another of Henry's wives.
4. Wife Number Five was cousin to another of Henry's wives. Which wife was #5's cousin?

Answer: Anne Boleyn

They were both beheaded. So were various of their other relatives. There was just something about that Boleyn and Howard clan . . .
5. Henry VIII married Anne of Cleves (Wife Number Four) largely on the basis of a portrait Hans Holbein had painted of her. Sadly, however, Anne and Henry were not quite as impressed with each other when they met in real life. By what unflattering name did Henry reportedly refer to his bride?

Answer: Flanders mare

According to legend, Holbein's portrait left out evidence of pockmarks on Anne's face, souvenirs of a bout of smallpox. There may have been other reasons for the bridal couple's disaffection; some argue that Henry may have been frustrated with her taste for garlic or her lack of education and erudition (a duke's daughter, her upbringing had centered on needlework). Or perhaps it was Anne who disliked Henry's looks; she may have set out to be as charmless as possible.

Their marriage ended, apparently unconsummated, seven months after it began. Anne lived in England for the rest of her life, supported in style by Henry.
6. Henry VIII's final wife (Number Six) survived him, despite frequent arguments on religion. After Henry's death she married a courtier, Thomas Seymour (later beheaded for conspiring against King Edward VI) and died giving birth to his daughter. Who was this Dowager Queen?

Answer: Katherine Parr

There's a story that at one point Henry actually made out a death warrant for Katherine Parr, but that a sympathetic Palace guard informed her of the plan and she was able to talk her way out of it. The daughter she bore Thomas Seymour -- first child for both of them -- survived the birth, but is lost to history.
7. After Henry VIII's death, his son -- still a child -- succeeded him. What was the son's name?

Answer: Edward

Edward VI was Jane Seymour's (wife number 3) son.
8. One of the very few lasting achievements of Henry's son's reign was a prayerbook for the Anglican Church. What was the name of this prayerbook?

Answer: Book of Common Prayer

The Psalter was a product of the Plymouth Bay Colony. The Book of Kells was an illuminated Roman Catholic manuscript, hidden for centuries in people's attics from royal soldiers who would have burned it. (Aren't religious wars a wonderful thing?) Another achievement of Edward's reign was the establishment of a number of grammar schools throughout England.
9. When Henry's son died, there was a brief plot by Lord Northumberland to lock both of Henry's daughters out of the succession by placing a cousin on the throne. What was the name of this girl, who reigned for nine days and was then imprisoned and beheaded by Mary?

Answer: Lady Jane Grey

Northumberland was executed too, as was Jane's husband Guilford Dudley. (Guilford's brother, Robert Dudley, survived to be an important man in Elizabeth's court.)
10. Mary I caused quite a stir not only because she was Catholic, but also because she married a man who would in a few months' time become Philip II of what nation, the on-again, off-again enemy of England?

Answer: Spain

This is the same Philip II who later sent the Great Armada against Mary's sister Elizabeth. At the time of his marriage to Mary (in 1555), he was king of Naples and of Sicily; he became king of Spain in January 1556 when his father, Holy Roman Emperor Charles V, abdicated.

Many thanks to deanovc, who kindly pointed out that Philip was not yet king of Spain at the time of his marriage to Mary.
11. One of the most terrible failures of Mary's reign was the loss of what French city, the last English foothold in France?

Answer: Calais

Mary mourned for Calais the rest of her life.
12. When Mary died, she was succeeded by her sister Elizabeth I, otherwise known as Good Queen Bess and other nicknames. What Crown colony, now a U.S. state, was named for her -- or, more accurately, for an aspect of her character?

Answer: Virginia

She was the Virgin Queen - hence, Virginia.
13. The closest Elizabeth I ever got to marriage was with a French duke, brother of the King and son of Catherine de'Medici, with whom she actually contracted a marriage before things fell apart. What was he duke of?

Answer: Anjou and Alencon

His name was Francois, and he died about a year after the marriage fell through. Otherwise he would have succeeded to the throne of France.
14. In a stirring speech to her soldiers before the Spanish Armada was to land - and before the English had word the Armada had been defeated at sea -, Elizabeth I urged them to fight for their country to the last man. Said she, 'I know I have the body of a weak and feeble woman, but I have the heart and stomach of a _______________...' What word finishes the quote, according to the recollection of Leonel Sharp?

Answer: king

This was before the age of female empowerment, but she did a good enough job, don't you think?

We don't have any early drafts or notes from this speech, but the famous quotation comes from a letter that Leonel Sharp wrote to the Duke of Buckingham some three decades after the Queen's speech at Tilbury.
15. When she died childless in 1603, Elizabeth I left her throne to James of Scotland, son of Mary, Queen of Scots. Thus, the crown of England passed from the Tudor dynasty to what other dynasty?

Answer: Stuart

The Bourbons reigned in France. The Hanovers reigned in Britain in the 18th and early 19th centuries, and the Windsors (formerly Saxe-Coburg-Gotha) reign in Britain now.
Source: Author CellarDoor

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : AnneBoleynFan1: 15/15
Today : Guest 97: 7/15
Today : Possum1: 14/15
Today : Southendboy: 15/15
Today : Guest 213: 15/15
Jan 31 2023 : Guest 81: 11/15
Jan 30 2023 : Guest 81: 14/15
Jan 30 2023 : Guest 87: 13/15
Jan 29 2023 : Guest 176: 8/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. King Edward VI Easier
2. House of Tudor 2 Average
3. Boleyn Mania Average
4. The Forbidden Loves of the Grey Sisters Average
5. Tudor Name Game Average
6. The Life of Thomas Seymour Average
7. Tudor Song Titles Average
8. House of Tudor 1 Average
9. Arthur Tudor Average
10. Tudor Analogies Average
11. Tudor Celebrities Average
12. The Tudor Monarchs of England Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us