Quiz about House of Tudor 2
Quiz about House of Tudor 2

House of Tudor 2 Trivia Quiz


I am so fascinated by royalty, British royalty in particular. I hope you enjoy playing it as much as I enjoyed making it!

A multiple-choice quiz by valjoedg. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
valjoedg
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
237,572
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3699
Last 3 plays: AlexxSchneider (10/10), rossian (10/10), Guest 197 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the wife of Henry VII? Hint

Caroline of Brunswick
Elizabeth of York
Victoria of Kent-Hanover
Mary Queen of Scots

2. Who was the wife of Arthur Prince of Wales? Hint

Catherine of Aragon
Lady Mary Tudor
Lady Jane Grey
Elizabeth Howard

3. Who was the first husband of Mary Tudor (Henry VIII's sister)? Hint

Charles Brandon Duke of Suffolk
King Louis XII of France
John Dudley Duke of Northumberland
King Philip II of Spain

4. Which of Henry VII and Elizabeth of York's children married James IV of Scotland? Hint

Mary
Margaret
Katherine
Henrietta

5. Which of Henry VIII's children was imprisoned in The Tower of London? Hint

Henry Fitzroy
Mary
Elizabeth
Edward

6. How many grandchildren did Henry VIII have? Hint

None
4
3
5

7. What relation is Lady Jane Grey to Henry VII? Hint

daughter
wife
grand daughter
great-grand daughter

8. How many children did Lady Jane Grey have? Hint

None
2
3
5

9. Who is the husband of Lady Jane Grey? Hint

Robert Dudley
Guildford Dudley
Edward VI
Charles Brandon

10. How many children did Queen Mary I and Queen Elizabeth I have combined? Hint

None
2
3
5


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the wife of Henry VII?

Answer: Elizabeth of York

Elizabeth was the daughter of Edward IV and sister to Edward V and Richard (The Princes In The Tower). Caroline of Brunswick was the estranged wife of George IV which resulted in one child Charlotte who died in childbirth. Mary Queen of Scots married first Francis Dauphin of France, Henry Lord Darnley and James Hepburn Earl of Bothwell. Victoria of Kent-Hanover is known in history as Queen Victoria wife of Prince Albert.
2. Who was the wife of Arthur Prince of Wales?

Answer: Catherine of Aragon

Lady Jane Grey was married to Guilford Dudley who were both executed by Mary I. Lady Mary Tudor became Queen Mary I (a.k.a. "Bloody Mary"). Elizabeth Howard married Thomas Boleyn. She was the mother of Anne Boleyn and the grandmother of Queen Elizabeth I.
3. Who was the first husband of Mary Tudor (Henry VIII's sister)?

Answer: King Louis XII of France

Charles Brandon was her second husband. Mary's granddaughter Jane Grey was daughter-in-law to John Dudley. Philip II was Queen Mary I's husband.
4. Which of Henry VII and Elizabeth of York's children married James IV of Scotland?

Answer: Margaret

James was the first of three husbands for Margaret. Mary married twice (Louis XII of France & Charles of Suffolk). Henrietta was the daughter of Charles I.
5. Which of Henry VIII's children was imprisoned in The Tower of London?

Answer: Elizabeth

Mary imprisoned Elizabeth for allegedly plotting with Sir Thomas Wyatt. Edward probably had Elizabeth as his favorite sister. Henry Fitzroy died shortly after Anne Boleyn's execution leaving a widow Mary Fitzroy. She was born Lady Mary Howard the only daughter of Thomas Howard 3rd Duke of Norfolk who never remarried.
6. How many grandchildren did Henry VIII have?

Answer: None

Out of his three legitimate children and one illegitimate child only two married. Mary I and Henry Fitzroy. Mary I had a phantom pregnancy on two different occasions.
7. What relation is Lady Jane Grey to Henry VII?

Answer: great-grand daughter

Jane's mother is Frances Grey. Frances' mother is Mary Duchess of Suffolk. Mary is the daughter of Henry VII.
8. How many children did Lady Jane Grey have?

Answer: None

Jane's marriage was arranged by the Duke of Northumberland, the most powerful man in the land at the time. It has been suggested that the couple were not fond of each other and only consummated their marriage once. They had only been married a few months when the couple were imprisoned in the Tower of London in separate apartments.
9. Who is the husband of Lady Jane Grey?

Answer: Guildford Dudley

Robert Dudley was her brother-in-law and great love of Queen Elizabeth I. Edward VI almost married Jane Grey had not Thomas Seymour not been caught in the act of sneaking into the King's Bedchamber (by a barking dog). Charles Brandon is her grandfather.
10. How many children did Queen Mary I and Queen Elizabeth I have combined?

Answer: None

Mary and Philip II of Spain were husband and wife but never had children. Mary did have what could be described as "phantom pregnancies". Elizabeth never married nor had a child.
Source: Author valjoedg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : AlexxSchneider: 10/10
Jan 29 2023 : rossian: 10/10
Jan 23 2023 : Guest 197: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 45: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 211: 3/10
Jan 22 2023 : Mikeytrout44: 9/10
Jan 17 2023 : kkt: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 105: 10/10
Jan 01 2023 : Guest 220: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. The Tudors of England Average
2. The Tudor Monarchs of England Average
3. Tudor Celebrities Average
4. The Tudor Dynasty II Average
5. Obscure Tudors Average
6. The Tudor Dynasty Tough
7. House of Tudor 1 Average
8. Obscure Tudors 3 Tough
9. Obscure Tudors 2 Average
10. Tudor Name Game Average
11. Obscure Tudors 4 Average
12. Tudor Analogies Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us