Quiz about The Tudor Dynasty
Quiz about The Tudor Dynasty

The Tudor Dynasty Trivia Quiz


The Tudors are my specialty! I have devised this quiz to be quite challenging ... I hope you enjoy!

A multiple-choice quiz by DarcyUK. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
DarcyUK
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,867
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
5068
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 134 (17/25), Guest 2 (12/25), Guest 81 (19/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the mother of Henry Tudor (Henry VII)?

Answer: (A Plantagenet descendant)
2. Henry Tudor was a Lancastrian. He was a descendant of which of Edward III's children? Hint

Edward the Black Prince
Edmund of Langley
Lionel of Antwerp
John of Gaunt

3. Henry had witnessed a number of bloody battles in the Wars of the Roses. In fact his father Edmund was captured by Yorkists and died, but in what Welsh castle was he kept a prisoner? Hint

Carmarthen Castle
Caernarvon Castle
Pembroke Castle
Raglan Castle

4. Henry Tudor defeated Richard III in the Battle of Bosworth. On what date did this battle take place? Hint

22nd August 1485
23rd August 1485
22nd April 1485
23rd April 1485

5. To strengthen his claim to the throne, he married the daughter of Edward IV. Who was she?

Answer: (Three words .. a "Yorkist" )
6. Henry VII had seven children in all, but only three of which survived to become adults; Henry, Mary and who else? Hint

Arthur
Margaret
Edmund
Elizabeth

7. After the premature death of his elder brother Arthur, Henry VII's next son, also named Henry, became heir to the throne. He was declared King at the age of 17. On what date was he declared King? Hint

22nd April 1509
22nd June 1509
22nd May 1509
22nd March 1509

8. After Henry VIII's accession to the throne he sought to build alliances with several foreign countries. To seek an alliance with France, he had his sister Mary marry their elderly King. Who was he? Hint

Louis XIII
Francis I
Louis XI
Louis XII

9. Henry VIII believed the reason his first wife, Katherine of Aragon, had not produced a healthy son was because he was being punished by God. What verse in the Bible did he use to present his argument? Hint

A man who takes his brother's wife will bear no children
A man who takes his dead brother's wife will bear only daughters
A man who takes a wife older than himself will bear no children
A man who takes his dead brother's wife will only have one healthy child

10. At the Field of the Cloth of Gold, Henry VIII met with which French king? Hint

Francis I
Francis II
Louis XII
Louis XIII

11. In 1519 Henry finally had a healthy son, also named Henry. The only problem was he was illegitimate. Who was his mother? Hint

Elizabeth Blount
Elizabeth Bounty
Anne Blount
Anne Flount

12. After the death of her first husband, Henry's sister Mary Tudor, married a member of Henry's court. Who was he? Hint

Henry Brandon Duke of Suffolk
Christopher Brandon Duke of Suffolk
Charles Brandon Duke of Suffolk
Edward Brandon Duke of Suffolk

13. Each of Henry VIII's wives had mottos, for example Katherine of Aragon's was 'Humble and loyal', Katherine Parr's 'To be useful in all that I do', what was Jane Seymour's? Hint

To love and obey
Bound to obey and serve
Bound to worship and love
Bound to be loyal and giving

14. Henry VIII's longed for a son and on 12th October 1537 one was finally born. Henry was jubilant and named the boy of someone he admired. Who was it? Hint

Jane's brother Edward Seymour
His Plantagenet ancestor, Edward III
His maternal grandfather, Edward IV
Edward the Confessor

15. Who was the artist that painted the portrait of Anne of Cleves, that led Henry to believe that she was attractive?

Answer: (A very popular artist of the time)
16. Katherine Parr was Henry VIII's sixth wife, but she had also been married before. Henry was her ________ husband. Hint

Third
Fourth
Second
Fifth

17. When Henry VIII died, his heir Edward, was just nine years of age. Who established himself as Protector of the Realm, until he came of age? Hint

Thomas Seymour
Edward Seymour
Katherine Parr
Duke of Northumberland

18. The Duke of Northumberland became increasingly worried about Edward VI's health, and the fact that the next in line to the throne was his Catholic sister Mary. To try and alter the line of succession, he persuaded the King to leave the throne to his daughter-in-law. Who was she?

Answer: (Three Words, also Edwards second cousin)
19. What did Edward VI die of? Hint

Consumption (tuberculosis)
Smallpox
Typhoid fever
Dysentery

20. When Mary I became Queen, there were several attempts to overthrow her. At one point she believed her sister Elizabeth was in league with which protestant extremist? Hint

Sir Thomas Wyatt
Sir Wyatt Thomas
Sir Edward Wyatt
Sir Edward Thomas

21. After she died, Mary's corpse was buried at Westminster. What two parts of her body were buried at St. James? Hint

Heart and stomach
Bowels and kidneys
Heart and liver
Heart and bowels

22. Where did Elizabeth spend most of her childhood? Hint

Hatfield and Greenwich
Hunsdon and Hatfield
Hunsdon and Nonsuch
Hunsdon and Greenwich

23. Name Elizabeth I's trusted friend, who was her Principal Secretary and then Lord Treasurer?

Answer: (First and last name. Later created Lord Burghley)
24. In 1562, Elizabeth caught which, often fatal disease, but survived? Hint

Smallpox
Typhoid fever
Consumption
Scarlet fever

25. Finally, in 1586, Elizabeth I's spymaster (and head of dirty tricks as it were) set a trap to catch Mary Queen of Scots committing treason, by having her endorse a plot to kill Elizabeth. Who was this trusted head of the Elizabethan forerunner of MI5 and MI6? Hint

Lord Burghley
Sir Thomas Culpeper
Sir Robert Dudley
Sir Francis Walsingham


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the mother of Henry Tudor (Henry VII)?

Answer: Margaret Beaufort

Margaret Beaufort was just thirteen years of age when she gave birth to Henry Tudor. She was a strong influence in his life and ran his household during his reign.
2. Henry Tudor was a Lancastrian. He was a descendant of which of Edward III's children?

Answer: John of Gaunt

He was descended from John of Gaunt on his mother's side.
3. Henry had witnessed a number of bloody battles in the Wars of the Roses. In fact his father Edmund was captured by Yorkists and died, but in what Welsh castle was he kept a prisoner?

Answer: Carmarthen Castle

4. Henry Tudor defeated Richard III in the Battle of Bosworth. On what date did this battle take place?

Answer: 22nd August 1485

Henry defeated the King, who was accused of killing his own nephews (the Princes in the Tower), and the rule of the Tudor dynasty began.
5. To strengthen his claim to the throne, he married the daughter of Edward IV. Who was she?

Answer: Elizabeth of York

Elizabeth was the older sister of the famous Princes in the Tower. After the death of Richard III, she would have been one of those in line to the throne of England.
6. Henry VII had seven children in all, but only three of which survived to become adults; Henry, Mary and who else?

Answer: Margaret

Henry's elder son and heir to the throne, Arthur, died in 1502 at the age of 16.
7. After the premature death of his elder brother Arthur, Henry VII's next son, also named Henry, became heir to the throne. He was declared King at the age of 17. On what date was he declared King?

Answer: 22nd April 1509

His father had died on the 21st April 1509, aged just 52 years. The cause of death was tuberculosis.
8. After Henry VIII's accession to the throne he sought to build alliances with several foreign countries. To seek an alliance with France, he had his sister Mary marry their elderly King. Who was he?

Answer: Louis XII

9. Henry VIII believed the reason his first wife, Katherine of Aragon, had not produced a healthy son was because he was being punished by God. What verse in the Bible did he use to present his argument?

Answer: A man who takes his brother's wife will bear no children

"And if a man shall take his brother's wife, it is an unclean thing: he hath uncovered his brother's nakedness; they shall be childless." (Leviticus 20:21 - King James version). However in Deuteronomy (25:5) it states, "If brethren dwell together, and one of them die, and have no child, the wife of the dead shall not marry without unto a stranger: her husband's brother shall go in unto her, and take her to him to wife, and perform the duty of an husband's brother unto her." This was a verse that Henry chose to ignore.

A Prince was born to the King and Queen, but only survived for around 52 days.
10. At the Field of the Cloth of Gold, Henry VIII met with which French king?

Answer: Francis I

Some people called this summit meeting between the two sovereigns 'the eighth wonder of the world'. It cost Henry a total of around 15,000 at the time - very roughly equivalent to 4.5 million today.
11. In 1519 Henry finally had a healthy son, also named Henry. The only problem was he was illegitimate. Who was his mother?

Answer: Elizabeth Blount

Henry Fitzroy was made Duke of Richmond. The King was extremely fond of his son and often called him 'his worldly jewel'.
12. After the death of her first husband, Henry's sister Mary Tudor, married a member of Henry's court. Who was he?

Answer: Charles Brandon Duke of Suffolk

She had been in love with Charles before her marriage.
13. Each of Henry VIII's wives had mottos, for example Katherine of Aragon's was 'Humble and loyal', Katherine Parr's 'To be useful in all that I do', what was Jane Seymour's?

Answer: Bound to obey and serve

Of all his wives, there is no doubt that he loved Jane with all his heart. After her death he vowed never to marry again ... but he didn't stick to his vow for long, though!
14. Henry VIII's longed for a son and on 12th October 1537 one was finally born. Henry was jubilant and named the boy of someone he admired. Who was it?

Answer: Edward the Confessor

Prince Edward was then proclaimed Prince of Wales on 18th October, although he was never formally created as such.
15. Who was the artist that painted the portrait of Anne of Cleves, that led Henry to believe that she was attractive?

Answer: Holbein the Younger

16. Katherine Parr was Henry VIII's sixth wife, but she had also been married before. Henry was her ________ husband.

Answer: Third

After the death of Henry, she married for a fourth time, to the brother of Jane Seymour, Thomas.
17. When Henry VIII died, his heir Edward, was just nine years of age. Who established himself as Protector of the Realm, until he came of age?

Answer: Edward Seymour

His uncle was married to his last step-mother, Katherine Parr.
18. The Duke of Northumberland became increasingly worried about Edward VI's health, and the fact that the next in line to the throne was his Catholic sister Mary. To try and alter the line of succession, he persuaded the King to leave the throne to his daughter-in-law. Who was she?

Answer: Lady Jane Grey

Lady Jane Grey was the famous 'Queen for Nine Days'. Her claim to the throne was the fact that her grandmother was Mary Tudor, sister of Henry VIII.
19. What did Edward VI die of?

Answer: Consumption (tuberculosis)

Edward died at the age of 16. During his reign he established the Book of Common Prayer.
20. When Mary I became Queen, there were several attempts to overthrow her. At one point she believed her sister Elizabeth was in league with which protestant extremist?

Answer: Sir Thomas Wyatt

Her sister Elizabeth was arrested, but as no concrete evidence existed, she was sent back to Hatfield under house arrest.
21. After she died, Mary's corpse was buried at Westminster. What two parts of her body were buried at St. James?

Answer: Heart and bowels

It was believed that Mary died of cancer. At least twice in her life she believed she was pregnant, her stomach swelled and she produced milk, but no baby. This was believed to have been a cancerous growth.
22. Where did Elizabeth spend most of her childhood?

Answer: Hunsdon and Hatfield

Elizabeth was born in Greenwich Palace in 1533, but grew up at Hunsdon and Hatfield with her brother Edward.
23. Name Elizabeth I's trusted friend, who was her Principal Secretary and then Lord Treasurer?

Answer: William Cecil

He remained her trusted friend from the days in which she was imprisoned, accused of treason, and then throughout the early part of her reign.
24. In 1562, Elizabeth caught which, often fatal disease, but survived?

Answer: Smallpox

Her father's fourth wife, Anne of Cleves, had also suffered from this, leaving her badly scarred.
25. Finally, in 1586, Elizabeth I's spymaster (and head of dirty tricks as it were) set a trap to catch Mary Queen of Scots committing treason, by having her endorse a plot to kill Elizabeth. Who was this trusted head of the Elizabethan forerunner of MI5 and MI6?

Answer: Sir Francis Walsingham

Well that's about it, just writing this quiz was tough! I hope you did well!
Source: Author DarcyUK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Guest 134: 17/25
Jan 30 2023 : Guest 2: 12/25
Jan 26 2023 : Guest 81: 19/25
Jan 23 2023 : Reamar42: 15/25
Jan 21 2023 : Guest 197: 16/25
Jan 18 2023 : Guest 92: 15/25
Jan 14 2023 : Guest 211: 7/25
Jan 08 2023 : Guest 86: 20/25
Jan 03 2023 : Guest 90: 7/25

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us